Майкъл Мур: Англия е отровна, а белите ученици в САЩ вече са малцинство

ОFFNews 10 юни 2016 в 18:21 27234 7

Майкъл Мур.

Обединеното кралство е "отровно място", заяви режисьорът документалист и носител на "Оскар" - Майкъл Мур, говорейки за новия си филм, "Кого ще нападнем сега", съобщи "Гардиън".

Той взе участие на пресконференция в Лондон по случай последния си филм, в който той посещава различни европейски държави и "завзема" най-добрите им черти в полза на Америка - от Италия взема туризма, от Норвегия устройството на затворите, от Франция училищните обеди. От Англия - нищо.

"Нарочно не дойдох на острова. Казвам го с уважение, не мисля, че е останало какво да научим от вас. А и вие сте се предали", заяви той, изтъквайки, че Великобритания е отровно място заради високите такси за университет, приватизирането на здравеопазването и подкрепата на Тони Блеър за войната в Ирак.

"Вие може да сте забравили Блеър, но ние не сме. Очаквахме Джордж Буш-младши да започне войната. Но той бе способен да го направи благодарение на вас, британците, под управлението на Блеър, които го подкрепихте. Направихте възможно да се извини с думите: "Хей, не съм само аз".

Според него без подкрепата на Англия е нямало да има война в Ирак, която е донесла толкова много вреди на САЩ и на света.

Мур също така е убеден, че искането на Великобритания да напусне ЕС е пълна глупост: "Защо ще напускате? Много скъпо ви излиза ли? Заради имигрантите ли? Наистина ли? Това не сте вие, стегнете се. Според мен повечето британци не искат да напускат ЕС, но кой ще се вдигне, за да гласува на референдума - хейтърите".

Режисьорът, който отдавна подкрепя Бърни Сандърс, коментира и Доналд Тръмп, който според него изобщо не е толкова глупав, колкото изглежда, и хората трябва да го вземат много насериозно.

Според него Тръмп пропагандира "фашизъм от 21-и век", който е последната надежда на "гневния бял тип".

"Миналият септември за първи път в американската история повечето от децата, които влязоха в училище, не бяха бели - това е новата Америка. Затова Тръмп звучи по начина, по който звучи, а походите му са странно познати. Трудно им е да осъзнаят, че краят е близо", каза Мур.

Майкъл Мур е американски продуцент и режисьор на документални филми с остра социална и политическа сатира. Едни от най-известните от тях са "Боулинг за Колумбайн" ("Bowling for Columbine"), Фаренхайт 9/11 ("Fahrenheit 9/11"), "Сико" ("Sicko") и "Капитализъм: Любовна история" ("Capitalism: A Love Story").

В тях Мур критично разглежда редица феномени, сред които глобализацията, поведението на големите корпорации, притежанието на огнестрелни оръжия, войната в Ирак, Джордж Буш, американската здравноосигурителна система и недемократичните ефекти на капитализма. През 2005 г. сп. "Тайм" го включва с класация на стоте най-влиятелни личности в света.


Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11472

7

Zmee

30.06 2016 в 16:36

Мур направи милиони с филмите си, не го мислете.
Все някой трябваше да експолатира идилистичното ляво и да им направи малко материал, който после да дават като 'доказателство', колко е прогнил света, капитализма и САЩ.
Разбира се също толкова обективно, като новините по телевизията...

29585

6

Izalina

10.06 2016 в 23:07

На тва острие откога му запука толкова за Щатите? В Sicko беше готов да качи цялото народонаселение на лодки и го извози да го излекува в братска Куба. За без пари. Оправи Америка, сега острова метна.

Кога да го чакаме насам, че и тук май само тоя подход работи.

Плазмодий, ама пък тезите му замислят. Смесени са ми чувствата доста.

13056

5

Какавидков

10.06 2016 в 19:44

Ще му повярваме когато емигрира в Русия.
Там култово да покаже разцвета на демокрацията и путинизма под които да светне образа на Мухина - работник и колхозничка.

Там ще бъде световно известен с награда Совецкая Пльонка

77927

3

El Commandante

10.06 2016 в 19:39

Проф, на Дебелака Мур също не му е много чист косъма,така че приемай всичко което казва с мнооо голяма доза съмнение...