Черно-бяла снимка на пловдивското Небет тепе прати 19-годишна в Брюксел

Изложба „Това е моята Европа“ показва над 40 снимки на младежи пред Народния театър в София

OFFNews 24 април 2017 в 17:12 8593 0

Снимката - победител във фотоконкурса „Това е моята Европа“

19-годишната Марияна Минчева от Карнобат е големият победител във фотоконкурса „Това е моята Европа“. Като награда тя получава пътуване до Брюксел и посещение на централата на Европейския парламент.

Седемчленното жури на фотоконкурса прекара часове в гледане на снимки и дискусии. Пред зоркия му поглед минаха близо 1200 фотографии на около 300 младежи.

След дълги дебати журито реши да присъди първата награда на 19-годишната Марияна от Карнобат за нейната черно-бяла снимка на пловдивското Небет тепе. Марияна е студентка и това ще бъде нейното първо пътуване в чужбина.

Второто място във фотоконкурса е за Виктория Самокварева от Казанлък, която е на 26 години. Тя ще получи дигитален фотоапарат за снимката си „Бременските музиканти“.

Третото място донесе професионален курс по фотография на 26-годишната Йоана Такова от Перник. Тя го спечели с кадър на Дяволския мост в Родопите.

Наградата на публиката отива при 17-годишния Радослав Свирецов от Бургас, чиято снимка на Бузлуджа - „Космическа връзка“, събра над 1400 харесвания на страницата на фотоконкурса във „Фейсбук“.

Над 40 от най-добрите снимки в конкурса ще бъдат включени във фотоизложбата „Това е моята Европа” от 2 до 16 май 2017 г. в столичната Градска градина пред Народния театър. Български евродепутати ще връчат наградите на победителите по време на откриването на изложбата на 5 май от 11.00 часа.

Членове на журито на фотоконкурса „Това е моята Европа“ бяха: проф. д-р Ингрид Шикова от катедра „Европеистика” в СУ „Св. Климент Охридски”, фотожурналистът от в. „24 часа“ Десислава Кулелиева, основателят на „Булфото“ Евгени Димитров, дългогодишният оператор в БНТ Красимир Михайлов и бившият главен редактор на седмичника „Анонс“ и списание „Черга БГ“ Биляна Богоева.

Почетни членове на журито са директорът на Българското училище за политика Ирина Алексиева и пресаташето към Информационното бюро на Европейския парламент в София Биляна Църноречка.

Фотоконкурсът „Това е моята Европа“ се организира от Българското училище за политика „Димитър Паница” като част от проекта „Европа и аз“, който се осъществява с подкрепата на Европейския парламент. В рамките на проекта през юни ще се проведе и дискусионен форум на тема: „Ще гласувам ли на следващите евроизбори и защо?”.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови