Българският "Урок" с голямата награда на кинофестивала в Беларус

OFFNews 10 декември 2015 в 19:34 3038 2

Филмът на Кристина Грозева и Петър Вълчанов "Урок" грабна голямата награда на фестивала "Златен листопад" в Беларус.

В състава на журито на XXII-я Международен кинофестивал в Минск бяха съветския и руски кинорежисьор Вадим Абдрашитов (председател), литовската театрална и киноактриса Неле Савиченко, директора на Вашавския МКФ Стефан Лаудин, хърватския продуцент Дамир Терешак, белоруския композитор и музикален деец Виктор Копитко.

Две награди получи и друг български филм - "Жажда" на режисьора Светлана Цопоркова, който грабна специалния приз на журито на конкурса за млади таланти, както и наградата на Международното жури на кинокритиците за най-добър актьорски ансамбъл.

"Проектът на века" на кубинския режисьор Карлос Кинтела спечели "Сребърен листопад". "Бронзов листопад" взе лентата на исландския режисьор Гримюр Хауконарсон "Овни".

Най-добър документален филм на 22-ия "Листопад" стана творбата на полския режисьор Войцех Староня "Братя".
Призът "Най-добър филм в конкурса за младо документално кино" е връчен на "Ямаха" на руския режисьор Инна Омелченко.

Най-добър игрален филм в Националния конкурс е лентата "Белоруски психопат" на Никита Лаврецки. Наградата за най-добър документален филм е присъдена на Андрей Кутило за "Гости". Филмът на Евгений Надточей "За вола" стана най-добра анимационна лента на конкурса.

ММКФ "Листапад" е най-големият кинофестивал в Беларус, който се провежда всяка година през ноември. Програмата на Фестивала включва най-важните ленти на година, които са отличени с награди на международни кинофестивали.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!