Кръсти го "Каръци", да не му е уроки

Калоян Константинов 13 ноември 2015 в 17:21 6822 3

Кадър от "Каръци".

Тазгодишният филмов фестивал "Киномания" бе открит вчера вечерта в Зала 1 на НДК с носителя на голямата награда на Международния кинофестивал в Москва и на 5 награди от тазгодишната "Златна роза" - "Каръци" на Ивайло Христов.

И какво откриване беше само - невероятно. Над час и половина хиляди зрители се скъсаха да се смеят на, смея да заявя, една от най-добрите български комедии, правени някога, както и един от най-добрите ни филми от последните години.

В началото, преди започването на прожекцията, режисьорът Ивайло Христов каза, че се притеснява за фестивала и за НДК, защото са избрали като откриващ филм да им бъде заглавие, носещо името "Каръци". Та да не тръгне каръшки.

Чували ли сте за традицията децата да се кръщават със страшни или грозни имена, така че да отблъскват злите духове и бедите от себе си? Или някоя баба да рече: "Пу, пу, да не му е уроки", за някое дете или начинание. Същият е и случаят с "Каръци", името е обратнопропорционално на качеството на филма. 

Той разказва историята на гимназисти от малък провинциален град, които попадат в рамката на неудачниците, но пък са с хъс да успеят в живота. Всеки от антигероите си има своите грижи - луда баба, безотговорна майка, приятели в нужда, като зрителят проследява техните каръшки моменти в живота и прохождащата им ученическа любов на фона на музиката на "мега звездите" от група "Кислород", които включват нашето малко градче в славното си селско турне. За добро или за лошо.

Или може би съм се объркал, може би това е параван на истинския сюжет - детството на един от най-големите злодеи във вселената под формата на Малкото момиченце, която всъщност режисира несполуките на героите ни и случайно винаги се намира някъде наблизо, потънала в мълчание и сериозни погледи. Ще видим, по-скоро вие ще видите, но за съжаление няма да е скоро. Невероятната комедия имаше една-единствена прожекция на фестивала и тепърва ще очакваме нейното разпространение по кината у нас, което искрено се надявам да бъде в най-скоро време, за да се посмея отново на каръците Ованес Торосян, Елена Телбис, Деян Донков и Пламен Димов.

Фестивалът обаче продължава с пълна сила, като днес от 20:30 часа има прожекция на френския филм „Лоло”. А ето и останалата програма:

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!