ЦИК: Изоставането от графика за доставка на машините ще бъде наваксано

OFFNews 03 април 2021 в 19:12 3014 1

Изоставането от графика за доставка на машините ще бъде наваксано и те ще бъдат инсталирани още тази вечер в секциите по места, съобщи БНР.

Няма сериозни сигнали за нарушения в деня за размисъл.

От ЦИК признаха, че има забавяне на графика, в който машините е трябвало да са в секционните комисии. Говорителят на комисията Таня Цанева увери, че изоставането ще бъде наваксано. Много повече от предишни избори са подвижните СИК, но точният им брой ще се знае утре.

"Ще са много повече, отколкото примерно 2017 г., както в болниците, така и броят на подвижните СИК, а има и такива за карантинирани".

Няма нарушения в деня за размисъл - предмет на разглеждане от ЦИК.

"Няма жалби, по-скоро има определени сигнали, които ЦИК ги разглежда, като тяхната насоченост е по отношение на нарушения във фейсбук, както е известно, фейсбук не подлежи на контрол от Изборния кодекс", съобщи Цанева.

Кюстендил - закрити секции

Три секции закри РИК-Кюстендил. Те са в двете болници в Дупница и в болницата за рехабилитация, по-известна като Миньорския дом. Причината - недостатъчен брой на заявилите да гласуват пациенти.

От МБАЛ - Кюстендил няма постъпили заявления за гласуване на карантинирани в двете ковид отделения. Секцията, която там ще се разкрие, е за болните от другите отделения. В двете болници в Дупница и в болницата за рехабилитация, Миньорския дом, в Кюстендил няма желаещи над 10 души да гласуват и там предварително обявените секции се закриват. Така секциите остават 286 за региона, а избирателите са 130 905.

Само в община Кюстендил ще има изборна секция за карантинирани, след подадени 44 заявления на 28 адреса, както и друга подвижна секция за 28 заявления от хора с трайни увреждания. Днес пристигнаха и вече са монтирани машините за гласуване в 172 секции с над 300 избиратели.

Пазарджик - машините за гласуване са монтирани

Всички машини за гласуване в Пазарджишка област,321 на брой, вече са монтирани в секционните избирателни комисии, обяви говорителят на Районната избирателна комисия в Пазарджик Антони Върбев. Няма сигнали за машина, която да не работи или да е в неизправност".

Пловдив - преназначенията в СИК продължават

Продължават преназначенията в съставите на много от секционните избирателни комисии на територията на Пловдивска област, съобщи БНР.

Председателят на 17 РИК Дарина Тодорова заяви, че през целия ден постъпва информация за отказали се членове на комисиите, а партиите и коалициите, участващи във вота, предлагат нови хора.

В Пловдивска област, където по списък право на глас имат 293 491 избиратели, са сформирани 542 секции. 440 от тях са оборудвани с машини. Само две са подвижните секции за хората, поставени под карантина.

По-рано от ЦИК съобщиха, че в изборните помещения, в които са разположени секционните избирателни комисии, от 7.00 сутринта и не по късно от 21.00 часа всички камери ще бъдат изключени, а техните обективи - закрити. Решението е на ЦИК и цели да защити тайната на вота.  

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2000

1

lele26

03.04 2021 в 21:16

Ето защо си мисля, че след изборите ни чака един много нечистоплътен и безпринципен Соросоидно-путиноиден съюз :

Главния храненик на президентството - руския трол Мартин Карбовски постоянно споделя статии от либералните медии (стига те да плюят правителството), иначе се пише първи консерватор.

Флагмана на либералите Дневник, не пропуска и ден без да пусне изказване на рУБЛЕн радев. Иначе се пише прозападен и демократичен....

Това му се вика взаимно чесъне на гърбовете