Политолог: Христо Иванов победи ДПС и го измести от балансиращата му позиция

OFFNews 05 април 2021 в 10:30 3504 0

"В тези избори ДПС не показа най-силното си и най-добро представяне в сравнение с предишни избори. Може да се каже, че Христо Иванов ги победи, като ги измества от тяхната балансираща позиция", коментира политологът Мехмед Мехмед пред БНТ.

Според него гласовете на отцепили се преди време съмишленици на движението вероятно са се прелели към новата формация на Слави Трифонов.

"Те са отишли към "Има такъв народ" и Демократична България. Вотът на гласувалите в Турция се припокрива от миналите избори – те отиват за ДПС и за ГЕРБ след това", посочи Мехмед.

По думите му сегашните резултати на ДПС са сигнал за партията на Ахмед Доган - козметичните промени не са достатъчни, за да бъдат убедени избирателите, че ДПС не е партия от обръч от фирми. "Избирателите в смесените райони търсят нещо ново, търсят алтернатива, нов морал", каза Мехмед.

Навикът на движението, макар и неформално да се сработва с управляващите, сега е едва ли ще сработи.

"Не се знае дали ще има коалиции при условие, че всички казваха, че с никого няма да се коалират, или пък ще има нови избори. Но ако има безпринципни коалиции, това ще разочарова много хората", коментира още Мехмед Мехмед.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки