Опцията "Не подкрепям никого" остава в бюлетината

Ограничението за секциите ще е само за Турция

Антония Чорева 19 октомври 2016 в 19:01 6204 3

Правната комисия в парламента преправи Изборния кодекс 17 дни преди изборите, макар това да не е препоръчително 6 месеца преди изборите. Депутатите решиха ограничението за 35 секции в чужбина да важи само за страните, които не са членки на Европейския съюз - това се отнася главно към Турция, но засяга и САЩ и Канада. В останалите страни българите в чужбина ще могат да гласуват в неограничен брой секции. 

Предложението за това за малко нямаше да мине в комисията и още преди да бъдат изброени гласовете, беше наложено да се прегласува. Накрая то беше прието на ръба с гласа на депутата Алтимир Адамов от ГЕРБ, който вече си беше тръгнал от заседанието на комисията. След прегласуване бройката излезе и с 10 гласа "за" и 8 "против". предложението беше прието.  

Това беше и единствената точка, която се прие с гласовете на 18 депутати, всички останали се брояха със 17 гласа.

Заседанието на правната комисия се излъчваше наживо в интернет, тъй като затова са помолили българи в чужбина, както и пред шефове на ЦИК и външно министерство. 

Останалите промени за гласуването на българите в чужбина са при необходимост на ЦИК, включително в изборния ден, да може да се разреши гласуването с хартиени бюлетини в избирателни секции, извън страната с повече от една избирателна кутия.

Второто важно решение на депутатите юристи е свързано с опцията "Не подкрепям никого".За него се приеха предложенията на ГЕРБ, Патриотичния фронт и Реформаторския блок - то ще се смята за действителен вот и ще се отчита при изборните резултати на мажоритарни избори - местни и президентски, а при парламентарни избори няма да се брои. С това решение се удовлетворява искането на Реформаторския блок гласовете от квадратчето "Не подкрепям никого" да не вдигат изкуствено 4-процентната бариера за влизане на партии в Народното събрание и да по този начин да се засягат малките партии.

По време на дискусията преди да се гласува скандалното квадратче се чуха интересни сравнения за него, както и за задължителното гласуване, което се провежда за първи път в страната ни. 

Депутатът от БСП Михаил Миков нарече задължителното гласуване и опцията "Не гласувам за никого" "декаданс на демокрацията" и каза, че квадратчето е дълбоко неразбиране на смисъла на изборите. Протестите да накажеш политиците не се правят чрез избори, изборите не са място за протестиране, а за преучредяване на властта", каза Миков. Той призова "горещо" мнозинството да излезе от тънките си бакалски сметки дали ще се изчислява на малките или големите партии. По думите му с новата опция не се дават права на избирателите, а се отнемат. Аз личо съм до тук, ще послушам малко и ще си тръгвам", каза Миков, виждайки че нито квадратчето ще бъде премахнато, нито задължителното гласуване отменено. 

От своя страна председателят на правната комисия Данаил Кирилов каза, че не иска да става защитник на задължителното гласуване, но даде примери как Европейският съд за правата на човека е имал подобен казус и е взел решение през 1971 г., че подобна опция не нарушава правата на избирателя. Кара го да ходи да урните, но избирателят може да не пуска бюлетина.

Според депутата Гроздан Караджов от гражданската квота на Реформаторския блок пък квадратчето "Не подкрепям никого" е последица от въведеното задължително гласуване, което е "вид извращение и издевателство, с което хората са карани да ходят до урните". По думите му задължителното гласуване е било прието под натиска на партийни договорки, а то е противоконституционно. Председателят на правната комисия го помоли да се въздържи от дълги реплики и му каза, че не е съд, на което Караджов отговори: "Има време да си мериме, с извинение, каквото имаме да си мериме". Караджов добави още, че с квадратчето "Не подкрепям никого" пък депутатите са лишили избирателя от правото да си драска и дори рисува нецензурни неща.

Отказ получиха:

Правната комисия гледа още 9 предложения за промяна в Изборния кодекс. Сред тях беше това на независимия депутат Велизар Енчев да няма секции за гласуване за българи в чужбина в страните, в които има извънредно положение. Депутат визира Турция, където са и най-честите нарушения при гласуване за изборите в България, но депутатът от гражданската квота на Реформаторския блок Петър Славов го подсети, че с това предложение ще лиши от глас и българите във Франция, където също има извънредно положение заради атентатаите в страната.

По-странна беше реакцията на депутата от БСП Чавдар Георгиев, който каза, че едва ли не няма значение, че българите във Франция няма да гласуват и вдигна за това предложение. "Какво толкова?", каза Георгиев. Стоящият през един стол от него депутат Петър Славов се възмути и му контрира: "Нали в Москва ще гласуват".

В крайна сметка предложението на Велизар Енчев отпадна, с което гласуване на българите в Турция и Франция ще има.

Отказ получиха и всички предложения задължителното гласуване да отпадне, а квадратчето да бъде премахнато от бюлетината. Не бе прието и предложението на лидера на ДСБ Радан Кънев изобщо да отпадне ограничението на броя на секциите за гласуване в чужбина, както и това на АБВ да има до 55 секции за гласуване извън страната.

Как изборите в България влязоха в дневния ред на Съвета на Европа

По време на заседанието на правната комисия депутатът от ДПС Хамид Хамид взе думата и каза, че току що по пощата си е получил Дневния ред на Съвета на Европа, на който той е член, а в него първа точка била президентските избори в България. "Тази точка е преди изборите в Македония, преди ивицата Газа и преврата в Турция", възмути се той и каза - "Това е последният шанс България да стои по-добре в този дебат, всички делегации в Съвета ще узнаят за безумията, които се вършат в Изборния закон".

"Всичко се прави за конюктурата, за да се избута мнозинството. Гасим пожари с бензин, толкова ли няма специалисти, които да ни кажат как се гаси пожар", добави Хамид.

ЦИК

Председателят на ЦИК Ивилина Алексиева обясни, че новите промени в Изборния кодекс ще струват финансов ресурс, но комисията можела да реагира бързо. Тя все пак уточни, че бюлетините вече са напечатани и в тях има квадратчето "Не гласувам за никого".

Промените в Изборния кодекс сега предстои да преминат през парламента, което се очаква да стане утре или в петък.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови