Хитлер срещу Сталин, Втората световна война от дрон - Viasat History уроци по история

OFFNews 01 септември 2021 в 00:50 8016 0

1 септември 1939 г. е общоприетата дата на начало на Втората световна война като европейски театър на действията. За начало на войната в Европа обикновено се приема началото на германското нападение на Полша, последвано два дни по-късно от обявяването на война на Германия от Великобритания и Франция.

Ето извадки от програмата на Viasat History – може би най-информираният по въпросите на Втората световна война ТВ канал в момента:

Хитлер срещу Сталин
Започва от събота, 4 септември, от 22:00 ч.

Брой епизоди: 2 x 60 мин.
Оригинално заглавие: Hitler vs Stalin
Година: 2021

Хитлер и Сталин - най-страшните диктатори на 20 в. Въпреки че никога не са се срещали, тяхното съучастие и сътрудничество се оказват ключово събитие в съвременната история. Какво са мислели един за друг и как са повлияли един на друг? Документалният филм от две части представя най-новите разкрития за най-скандалната връзка на 20-и век. С германско-съветския пакт Сталин и Хитлер помиряват непримиримото. За целта им се налага да си изпращат сигнали чрез доверени агенти, да отстраняват онези от всяка страна, които се противопоставят на подобно сближаване, и да се чудят дали другият не блъфира. В крайна сметка трябва да се изправят пред фактите - могат само да спечелят, ако се обединят.



Бездната: Възходът и падението на нацистите
Всяка делнична вечер след 23:45 ч.

Брой епизоди: 10 x 60 мин.
Оригинално заглавие: The Abyss: Rise and Fall of the Nazis
Година: 2020

Как нацистите са успели да завладеят Германия и половин Европа само за няколко години, как е било възможно това да се случи, след като ужасите на Първата световна война още не са били забравени и защо е отнело толкова време, за да бъдат спрени? Непубликуван до момента архивен материал и исторически източници показват хитлеристкия режим в нова светлина. Този поглед към историята има огромно значения за днешния свят.

Втората световна война от дрон - Сканиране на доказателствата
От вторник, 14 септември, всяка нощ в 00:00 ч.

Брой епизоди: 6 x 60 мин.
Заглавие: World War II By Drone - Scanning The Evidence
Година: 2020

В поредицата историци и военни експерти използват свръхмодерни дронове, за да преразгледат някои от най-емблематичните обекти на Втората световна война. От дълбоките гори на Полша до чистите води на Средиземноморието, малко места в Европа и света остават пощадени от ужасите на Втората световна война. Независимо дали става дума за повредени от битките сгради, изоставени села или останки от кораби и самолети, за поколенията, които имат късмета да не са преживели войната, те са ценни спомени за всичко, което е направено, за да се извоюва свобода за света.

Кървави пари: Икономиката на нацистите
Само на 11 септември, в 22:00 ч.

Брой епизоди: 2 x 60 мин.
Оригинално заглавие: Blood Money: Inside the Nazi Economy
Година: 2020

Юни 1940: Хитлер изпраща танкове и войски във Франция, Белгия и Холандия - в същото време Германия е обедняла, има малко суровини и никакви петрол или валута. Как нацистите успяват да задействат катаклизмите на Втората световна война с малко пари и слаба икономика?

Облягайки се върху работата на ново поколение френски, британски и немски историци, документалният филм от две части прилага икономически, индустриален и финансов подход към Третия Райх, изследвайки отвътре функционирането на нацистката система чрез ключови герои, засенчени от историята.

Кралски особи на война
16 септември и 17 септември от 19:40 ч.

Брой епизоди: 2 x 60 мин.
Оригинално заглавие: Royals at War
Година: 2020

Документалният филм от две части разглежда стратегиите, използвани от кралските семейства в Европа по време на Втората световна война. Свързани със семейни връзки, те стават свидетели на възхода на фашизма и нацизма и се оказват в центъра на политическите схеми на Хитлер.

Двата епизода разкриват двусмислените и трудни отношения на различните семейства с тези несигурни сили. След дълго отлагане, всяко кралско семейство трябва да вземе решение за страната си, когато избухва войната - да се съпротивлява или да сътрудничи.

Viasat History съживява историята с увличащи документални предавания, свеж и модерен поглед към историята. ТВ каналът отвежда зрителите на пътешествие през времето с интелектуални и задълбочени филми, които едновременно развличат и провокират умовете. Фокусът пада върху европейската история, като разкрива тайни от миналото и обяснява как то ни определя днес.

Следете ни на www.viasathistory.bg и на https://www.facebook.com/ViasatHistoryBG

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!