Виктор Ерофеев: Как Аляска да се върне на Русия и къде е краят на Путин

OFFNews Последна промяна на 28 март 2014 в 14:39 17873 9

Виктор Ерофеев

Руският писател Виктор Ерофеев представи на кьолнския литературен фестивал Lit.Cologne романа си „Актимуди“ и разказа пред "Дойче веле" за „опасността от кримската афера“ и за „мързеливия хедонизъм“ на украинците. Препечатваме интервюто без съкращения.

В романа на Виктор Ерофеев „Акимуди“ Русия обявява война на измислената държава Акимуди и захваща територия, която не съществува. В порив на въодушевление руснаците стават невероятни патриоти... „Крим за мен – е същата държава Акимуди, за която исках да разкажа“, призна Ерофеев на среща със своите немски читатели.

В рамките на едночасовата беседа с публиката, водена от „патриарха“ на немската журналистика Фриц Пляйтген, който работи дълго време като кореспондент в Москва, Виктор Ерофеев поздрави украинците с „победата на Путин, който искаше да превърне Украйна в задното колело на руската империя“, и предупреди за „настъпването на информационна студена война“. Ерофеев разказа, че е подписал отворено писмо в подкрепа на Украйна, тъй като „нямам сили да търпя това безобразие“, и призова немците да направят всичко възможно, за да бъде Европа силна.„Вашата сила е нашата надежда“, увери присъстващите литераторът. Опитвайки се да върне разговора на литературна тема, писателят нарече Крим „гроздовите бикини на руската култура“. От това се възползва и кореспондентът на DW, за да продължи беседата.

Крим за вас е не само литературен обект, но и територия на непосредствено присъствие. Вие имате къща в Крим. Как се отнасяте към днешната кримска реалност?

Мисля, че това е още едно мое изпитание в живота ми. Крим за мен е земя на руската култура. Защо Крим? Защо Коктебел? Защото Крим е земята на Андрей Бели, на Цветаева, Ахматова, Булгаков, Менделщам, Алексей Толстой. И това, разбира се, е земята на Макс Волошин. Това е земя на червените и белите, на спора и примирението. Крим е домът, който олицетворява руската способност да се намери обща идея (имам предвид Волошин).
Но случващото се сега е абсолютно неприкрита агресия, необясним от гледна точка на международните отношения акт. Представете си: ние с вас си говорим, вие сте ми харесали, аз ви подарявам своето палто, вие го носите, а след това, след месец, нахлувам в шкафа ви и си го вземам. Така не може! Може да се договорим за палтото. Може би бихте ми го върнали. Или бихте казали: „Викторе, ще ти купя друго палто“.

Чувствам, че темата е болезнена за вас.

Разбира се. По-специално заради това, че дъщеря ми е наполовина украинка. Ние на практика влизаме в много враждебни отношения с тази част на Украйна, която смята, че целостта на Украйна е неразделна част от нейния държавен манталитет. Ако аз бях украински писател, щях да изпадна в пълен ужас. Се съм изпаднал в половин ужас. Не защото не ми е болно. Болно ми е. Но не чувствам непосредствено потисничество.

Струва ми се, че руският писател също има защо да изпадне в ужас.

Аз съм в ужас от тази пропаганда, която се излива по телевизията. Никога – нито в съветските времена, нито по време на влизането в Чехословакия, нито по време на войната в Афганистан, нито даже когато бях съвсем малък, не съм виждал такова количество лъжи и лош монтаж, когато едно се представя за друго. Трудно ми е да живея в държава, която така лъже своя народ.

Да се върнем към вашия пример. Крим не е съвсем палто. Това е територия, голяма част от населението на която, ако се вярва на резултатите от референдума, се обявиха за присъединяване към Русия. Струва ли ви се този референдум легитимен?

Хайде да обещаем на ескимосите в Аляска четворни в сравнение с техните заплати и надбавки. Може би и те ще поискат да се присъединят към нашата Чукотка? Така не трябва да се постъпва. На мен този референдум ми се струва абсолютно нелегитимен. Разбира се, исторически тази земя е свързана с Русия. И хайде да покритикуваме Украйна – тази страна е направила много малко за Крим. Крим е населен от хора от съветски тип, които изпитват носталгия по Съветския съюз. Такъв е техният манталитет. Едва ли те са се замисляли какво ще се случи по-нататък. Нали сега кримчаните ще трябва да служат в руската армия, ще трябва да си мълчат, защото свободата на словото, на събранията и така нататък при нас не виреят. С една дума, те попадат в пространство с далеч по-малко свобода.
Мисля, че кримчаните са били подтикнати от наивно простодушие, което, трябва да кажа, е характерно и за жителите на Русия. За нас, казват те, е неписан закон: поискали сме – направили сме, поискали сме – не сме направили. Ние не сме хора на XXI век.

Държавният секретар на САЩ Джон Кери смята, че руският президент действа в стила на по-миналия век.

На това бих отговорил, че Путин е такъв часовникар, манипулатор на времето, който днес премества часовника на XXI век, а утре – на XVIII век. Главният проблем е нашата поразителна политическа незрялост. И ми се струва, че докато не се избавим от тази незрялост, никаква съществена промяна няма да се случи. 15 процента от населението разбира какво се случва. 15 процента са либерали, които мислят по европейски. 15 процента четат Deutsche Welle. 15 процента мечтаят децата да учат в добри университети. 15 процента искат да ходят в добри ресторанти и да получават добри пари... Останалите смятат, че и така всичко е прекрасно, че нищо не трябва да се прави. В XXI век не трябва да си толкова наивен.

Вие вече доказахте с романа „Акимуди“ своите пророчески качества. Вашата „прогноза за времето“ за Крим за близките дни?

Крим е опасна земя за руските владетели, земя с огромно количество енергия, земя, която не търпи зло и лъжа. И ми се струва, че влизането в Крим е началото на края за Путин.

Защо? Неговият рейтинг е по-висок от всякога...

Струва ми се, че човек, който нарушава целостта на друга държава, нарушава международните закони и собствените си неотдавнашни обещания, стъпва сам върху себе си. Неговата идея за събиране на руските земи, желанието да зарадва населението с Крим е недалновиден план. Не трябва с непохватни и противозаконни действия, шокиращи цял свят, да строиш страна. Да не говорим, че действията му развързват ръцете на всички страни, които искат да имат ядрено оръжие.

Украинските блогъри благодарят на президента Путин за големия му принос в процеса на единение на украинската нация. Откритата агресия, разбира се обединява народа. Какъв според вас ще бъде новата общоукраинска идентичност?

Смятам, че украинската нация вече има своята идентичност. Аз бих я определил така: „мързелив хедонизъм“. Това е умение да получаваш удоволствие от живота, умение да работиш, традиционни фолклорни ценности, особено отношение към семейството (неслучайно са така важни понятията „кум“ и „кума“). Но сега, когато се случва руският щурм, пред лицето на общия противник се случва, разбира се, обединение на страната и на държавата. Никак не ми се иска на основата на ненавист към външния враг да се строи новата украинска нация, но явно така се е разпоредила историята.

*Виктор Ерофеев е един от най-известните на Запад руски писатели. Ерофеев е автор на редица романи, сред които „Руската красавица“ и „Енциклопедия на руската душа“.

Той е и водещ на „Енциклопедия на руската душа“ по Радио Свобода. През януари името на Ерофеев беше замесено в скандала около телевизионния канал „Дождь“, след като по време на участието си в предаването „Дилетанти“ обяви, че Ленинград е трябвало да се предаде на немските войски, за да бъдат спасени хиляди животи.

Виктор Ерофеев не трябва да се бърка с автора на „Москва – Петушки“ Венедикт Ерофеев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

29.03 2014 в 16:24

правилно там някой напипа правилната тема,защо никой не говори за българското население в Русия,там няма татари това е чисто бългски народ по кръв ,даже хазарите и българите са братя по кръв,само да уточня Киев са построили българите по точно братът на Кубрат Кий ,там където е сега област Татарстан е схществувала до 15 век велика България или Сребърна България ,тя пада под руско робство в 1550 год след нападението на Иван Грозни,а на Крим отдавна живеят българи ,даже руския цар Владимир красное солнешко(еврей по майка Мила)е кръстен в Херсон на Крим в 9 век и тогава както пишат хронистите губернатор на Херсон е българин от династията Дуло-гордо напомням че Атила и неговия син Ирник са от този род

29.03 2014 в 16:13

то както е тръгнало утре Турция ще направи референдум в България и ще вземе по голямата част на страната без бой,представете си България като Монако,абе дайте да направим в Сърбия в западните покрайнини и в Македония референдум мож да си върнем загубените територии??Нееее както каза недавна господин Путин такива игри прави само силния

29.03 2014 в 11:17

пак пълно с "българи" ... дето русия им е матушка, а българия - мащеха.

аман. опърдяха де що има обществено пространство и форум. нищо. той волът рие, ама гърба си хвърля. също като государят на продажните им душижи.

29.03 2014 в 02:22

Вижда се, че тоя т. нар. писател е абсолютен болен мозък и идиот... с какво отрицание и ненавист говори за руската нация.. еми хващай си пътя и марш - бъди си либерал, чети си Дойче Веле и не се прави на умен.. стой си в любимия запад.. какво стоиш в Русия??

28.03 2014 в 20:08

А ние пък трябваше да изоставим Шипка, а не да я отбраняваме. Сума ти народ щеше да окстане жив.

28.03 2014 в 16:47

В Крим загинаха няколко човека, но какво значение има за комунистите един или няколко милиона човешки живота?!
И това поради крайно сдържаното поводение на украинските военни, а не на това лайно Путлер!
А за Ленинград и изобщо за Втората световна война..
Интересно за размисъл е да сравните колко жертви са дали съветските народи във войната и колко са дело на съветския режим (сталиновите репресии, Гладомора, принудителния робски труд по лагерите и т.н.)!
Милиони, другарки и другари!
Та Германия е малкия проблем!
Големия са диктатори, като Путлер и Сталин!

28.03 2014 в 15:56

@nmsofia
Аааа, не...недей така...Нали беше към Монако!

28.03 2014 в 15:40

Да вземем да си спретнем един референдум, че като гледам колко е прост и безпаметен народа ни, за едните по-високи пенсии и ние ще гласуваме ЗА ПРИСЪЕДИНЯВАНЕ КЪМ РУСИЯ, та да си решим проблемите с „липсата“ на качествени партии

28.03 2014 в 15:09

..."бяви, че Ленинград е трябвало да се предаде на немските войски, за да бъдат спасени хиляди животи"...

Много пророчески - заради Крим не загина нито един човек.

Защо уважаеми, не се придържаш към горното изречение? Или защото къщата ти е в крим? Ако беше в Ленинград, пак така ли щеше да мислиш?