Присъединяването на Крим ще струва на Русия колкото цяла олимпиада

ОFFNews 28 март 2014 в 09:08 11219 21

Крим
Какво ще се случи в Крим в Русия?

Присъединяването на Крим към Руската федерация ще струва на Москва колкото организацията цяла олимпиада, изчисляват експерти.

Крим ще може да разчита на финансовата подкрепа на Москва, увери още преди референцума от 16-и март руският министър на икономиката Алексей Улюкаев. Междувременно резултатите от референдума са известни, но не и данните за това колко ще струва на руския бюджет присъединяването на новия регион, пишат руските медии, цитирани от БГНЕС.

За да бъде покрит дефицитът в кримския бюджет, са необходими 1 млрд. долара - или поне на толкова възлиза сумата, която регионалните власти поискаха от Русия във вид на финансова помощ. Както обяви министър Улюкаев, финансирането ще бъде предоставено на траншове от по 80 до 90 млн. долара месечно. В същото време е очевидно, че в дългосрочна перспектива ще бъдат нужни много по-мащабни инвестиции.

Делът на Крим в брутния вътрешен продукт на Украйна е около 3%, при това в последните 3-4 години темпото на икономическия растеж в региона е значително по-ниско отколкото в страната като цяло, отбелязва главният икономист на "Дойче банк" в Русия Ярослав Лисоволик. Оттам следва, че Крим има потенциал за растеж, който до момента не е оползотворен заради недостатъчните инвестиции в икономиката на региона, казва още той.

С присъединяването на Крим, на Русия ще й се наложи да търси средства за възстановяването на инфраструктурата на полуострова, която е доста „запусната”, коментира пред "Дойче веле" икономистът Евгений Гонтмахер. По неговите думи пътищата и останалата инфраструктура ще трябва да бъдат модернизирани в съответствие с руските стандарти, а за това ще са необходими огромни суми.

Освен това Крим няма собствена инфраструктура за снабдяването с електроенергия и вода - на този етап полуостровът все още се снабдява почти изцяло от Украйна. Планираното от руските власти строителство на мост през Керченския пролив, който дели Кримския полуостров от Русия, ще излезе най-малко 50 млрд. рубли, което се равнява на над 1 млрд. евро - такива са поне прогнозите на руското министерство на транспорта. Като добавим и разходите около реализацията на всички останали набелязани проекти, присъединяването на Крим може да струва на Русия колкото още една Олимпиада, изчислява икономистът Евгений Гонтмахер.

Наред с дългосрочните инвестиции, руските власти ще трябва да финансират и текущите разходи, тъй като Крим винаги е разчитал на дотации - над половината от приходната част на бюджета идва от Киев.

С присъединяването на полуострова населението на Русия се увеличава с над 2 милиона души, което означава допълнителни средства и за изплащането на пенсии и заплати на държавните служители, посочва Гонтмахер. Той смята, че за да покрие тези суми, Русия неизбежно ще трябва да съкрати субсидиите за други региони.

  Най-важното
  Всички новини
  Най-четени Най-нови
  За писането на коментар е необходима регистрация.
  Моля, регистрирайте се от TУК!
  Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

   
  X

  Васил Терзиев пред OFFNews: Искам след мен да остане наследство, което не се разпада (видео)