Quantcast

Присъединяването на Крим ще струва на Русия колкото цяла олимпиада

ОFFNews Последна промяна на 28 март 2014 в 09:08 10388 21

Крим
Какво ще се случи в Крим в Русия?

Присъединяването на Крим към Руската федерация ще струва на Москва колкото организацията цяла олимпиада, изчисляват експерти.

Крим ще може да разчита на финансовата подкрепа на Москва, увери още преди референцума от 16-и март руският министър на икономиката Алексей Улюкаев. Междувременно резултатите от референдума са известни, но не и данните за това колко ще струва на руския бюджет присъединяването на новия регион, пишат руските медии, цитирани от БГНЕС.

За да бъде покрит дефицитът в кримския бюджет, са необходими 1 млрд. долара - или поне на толкова възлиза сумата, която регионалните власти поискаха от Русия във вид на финансова помощ. Както обяви министър Улюкаев, финансирането ще бъде предоставено на траншове от по 80 до 90 млн. долара месечно. В същото време е очевидно, че в дългосрочна перспектива ще бъдат нужни много по-мащабни инвестиции.

Делът на Крим в брутния вътрешен продукт на Украйна е около 3%, при това в последните 3-4 години темпото на икономическия растеж в региона е значително по-ниско отколкото в страната като цяло, отбелязва главният икономист на "Дойче банк" в Русия Ярослав Лисоволик. Оттам следва, че Крим има потенциал за растеж, който до момента не е оползотворен заради недостатъчните инвестиции в икономиката на региона, казва още той.

С присъединяването на Крим, на Русия ще й се наложи да търси средства за възстановяването на инфраструктурата на полуострова, която е доста „запусната”, коментира пред "Дойче веле" икономистът Евгений Гонтмахер. По неговите думи пътищата и останалата инфраструктура ще трябва да бъдат модернизирани в съответствие с руските стандарти, а за това ще са необходими огромни суми.

Освен това Крим няма собствена инфраструктура за снабдяването с електроенергия и вода - на този етап полуостровът все още се снабдява почти изцяло от Украйна. Планираното от руските власти строителство на мост през Керченския пролив, който дели Кримския полуостров от Русия, ще излезе най-малко 50 млрд. рубли, което се равнява на над 1 млрд. евро - такива са поне прогнозите на руското министерство на транспорта. Като добавим и разходите около реализацията на всички останали набелязани проекти, присъединяването на Крим може да струва на Русия колкото още една Олимпиада, изчислява икономистът Евгений Гонтмахер.

Наред с дългосрочните инвестиции, руските власти ще трябва да финансират и текущите разходи, тъй като Крим винаги е разчитал на дотации - над половината от приходната част на бюджета идва от Киев.

С присъединяването на полуострова населението на Русия се увеличава с над 2 милиона души, което означава допълнителни средства и за изплащането на пенсии и заплати на държавните служители, посочва Гонтмахер. Той смята, че за да покрие тези суми, Русия неизбежно ще трябва да съкрати субсидиите за други региони.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

29.03 2014 в 09:35

Крокодилче,имаш ли представа какви са пътищата в Украина и Крим?Разликите между нашите и техните пътища е,че там няма такива!Пълни гробници са,нашите са направо все едно за нас германските аутобани!

29.03 2014 в 08:21

Точно както Русия си върна Крим, ние трябва да си върнем Македония!

И има само един човек, който може да помогне на KLETA MAIKA BALGARIA в това начинание - Волен Сидеров!

Давай, Волене, ние сме с тебе
За Македония идва време
Хайде всички във АТАКА
на Путин патето не мож' да чака

28.03 2014 в 21:28

Не мислете Русия и Крим, те ще се оправят. Помислете за нашите кратери по пътищата на "европейска" България.

28.03 2014 в 20:52

"интерисуват" е написал нашият фекален Колектор!!!Не му пречи да обяснява за правопис,обаче.Колектор,май заваляш от руския,а чедо шумкарско?

28.03 2014 в 20:09

Абе стига с тоя Крим бе, вече гледаме към Аляска...

28.03 2014 в 19:19

До F.off R

На ИДИОТ. които си изписва никнейма на четвъртия път след три неуспешни опита глупостите не ме интерисуват.
Ясно ли е простако тъп?

28.03 2014 в 19:16

До 13 LudLustrator

Изкукуригал си от простащина ИДИОТЕ. Свършен си простако. Я вземи най-добре па се гръмни, за да не се мъчиш и околкните да се рахатясат от теб говедо.

28.03 2014 в 15:22

От Виктор Шиндерович

Индианци - дават им мъниста, организират им олимпиада, спретват им война

В памет на Евгений Замятин

Третият Рим, Третият Рим...

Да бе!

Индианци.


Дойдоха някакви пичове - като конкистадори, само че местни... - взеха им свободата, земята, водата и нефта с газа, дадоха им в замяна стъклени мъниста и им наредиха да празнуват.

Индианците отначало не разбраха в какво, всъщност, се състои празникът, но им обясниха. Да не сте глупаци? Ние сме най-добрите, а сега вече и с огърлици с мъниста. Навън е разврат и упадък, а ние с вас сме само за пример. И всички ни уважават заради нашата духовност. Ей сегичка ще им вкараме гол - изобщо, светът ще легне в краката ни.

Вкараха гол, стана празник.

А на индианците само това им дай - окичиха се с мъниста и танцуват, голи и радостни. Мънистата дрън-дрън. Времето тик-так. Докато празнуваха им измъкнаха изпод краката още малко земя.

Напразнуваха се, стоят голи, гледат се, сами на себе си се чудят. Идва един от конкистадорите целият в броня и им вика "Разпръснете се, забранено е да се стои тук!".

Които се разотидоха, не ги закачаха, а им дадоха нови мъниста.
От радост те пак започнаха да празнуват.

Индианци, какво да ги правиш.

Така си и живеят. Пъчат се пред света с особеностите си, нищо не правят, разменят нефта срещу дреболии, боцкат се малко. След боцкането понякога откриват такава духовна близост, че нямам думи.

За развлечение си измислиха пиндосите (Бел.ред. - жаргонна дума, употребявана в обиден смисъл на "лигави западняци", "американци" "педали"). Понякога си изработват картонен пиндос и започват да плюят по него, докато не мръкне. Такъв майтап пада!

Индианци, какво да ги правиш.

Не скучаят. Имат си ту "Евровизия", ту война, ту олимпийски игри, а през цялото това време някой им крои заговор и те са последната защита. Мънистата дрън-звън, времето тик-так... И огнената вода не свършва. Че как, иначе ще има бунт, разбира се.

Така си и живеят.

Живеят, впрочем, недълго, но в това не намират нищо страшно.

Конкистадорите не могат да им се нарадват.

Времето - тик-так...

Мънистата - дрън...

28.03 2014 в 15:19


Басторе, за сега никой никого не е изял.
Щъркела го няма и някои жаби са много гласовити срещу него. Когато дългокракия дойде същите жаби ще почнат да говорят щъркелски.

28.03 2014 в 15:04

Коригиран, виждам че си още еректиран, нали ти казах да ходиш при 100 годишната, аууууу ...извинявай брато, забравих да ти кажа да и махнеш ченето, ама няма страшно, ще го ползваш за кастанети, нали там в Блядистан сте многонационали, многоколтурни, като играеш казачок ще щракаш с кастанетите.