Стив Родъри от Marillion пред OFFNews: Брекзит се превръща в кошмар за музикантите

Харизан Харизанов 19 септември 2017 в 09:37 10107 0

Снимка Alison Toon

Steve Rothery, Marillion

Едва ли има друга група, която да има две толкова различни лица, колкото Мерилиън. И въпросът дали с Фиш или със Стив Хогарт на микрофона е безсмислен. Кръстената на толкиновата книга (Silmarillion) група не е нито на Фиш, нито на Хогарт. Нейният основател, вдъхновител, основен композитор и единствен постоянен член от 1979 г. досега е китаристът Стив Родъри (Steve Rothery).

Благодарение на ТАНГРА МЕГА РОК имаме изключителната привилегия да разговаряме със Стив Родъри, една от най-значимите фигури в историята на прогресив-рока.

MARILLION ще свирят в Античния театър в Пловдив на 24 септември.

Легендарната британска формация ще излезе на вековната сцена в третата вечер на световния форум Sounds Of The Ages 2017, който се организира за седма поредна година от радио ТАНГРА МЕГА РОК.

Пълната програма на фестивала:

22 септември DEVIN TOWNSEND PROJECT с оркестър;
23 септември MANFRED MANN'S EARTH BAND;
24 септември MARILLION.

Билетите се продават в мрежата на Eventim.bg.

Какви са впечатленията Ви от предишните Ви посещения в България?

Отлични! Много искрена и сърдечна публика. Макар че когато за първи път бях тук с Мерилиън … (смее се), – българските организатори не ни платиха за изнесения концерт. В личен план за мен бе много важно и участието ми в китарения фестивал в Пловдив през 2013 г., което се оказа катализатор за създаването на моя първи соло албум – „The Ghosts of Pripyat (Призраците на Припят)”. За участието си във фестивала трябваше да напиша специални инструментални теми, които по късно доразвих, за да станат завършените песни в албума.

А нима има някаква асоциативна връзка между участието Ви в Пловдив и последствията за град Припят от трагедията в Чернобил, които са тема на албума Ви?

Никаква връзка. Когато първоначално се съгласих да свиря в Пловдив на китарения фестивал, се предполагаше, че ще трябва да свиря около тридесет-четиридесет минути и си мислех, че ще се справя добре само заедно с китариста Дейв Фостър и може би малко съпровождащи теми от моя лаптоп. Но когато се оказа, че ще свиря около час и половина, тогава се наложи да събера цял състав с първоначалната идея да участваме само на този фестивала. Именно този състав обаче после еволюира и се превърна в The Steve Rothery Band – до голяма степен дължа това също на Пловдив.

И този състав продължава да съществува …

Да – имахме няколко шоута през ноември миналата година в Южна Америка, после няколко европейски шоута през март тази година, а имаме и договорени концерти през май догодина в Япония.

Концертът Ви с Мерилиън в Пловдив идва след малка почивка и е първият от многото концерти, които ще имате тази есен ….

Да, дадохме си почивка през август, но после се събрахме и вече няколко седмици усилено репетираме за новите концерти.

А кое налага да репетирате толкова сериозно – ще има ли промяна в аранжиментите или в сет-листа от предишните Ви концерти?

Ще представим донякъде променен списък от песни в сравнение с последния път, когато през юли бяхме на турне в Германия. Мисля че, хората в България наистина ще ги слушат с удоволствие, защото това ще бъде колекция от нашата най-добра музика.

Как ще представите последния си албум F E A R (Fuck Everyone and Run)?

Има няколко парчета и от този албум, но решихме, че ще бъде прекалено да го изсвирим целия.

Този албум е странен с това, че представя много болезнена критика на политическата и социална реалност.

Да така е – албумът се оказа по някакъв начин предзнаменование, за това, което последва в света. Повечето от текстовете бяха написани преди няколко години, но те предсказаха наближаващата буря – това, което се случи с Брекзит, с избора на Тръмп, с миграционната криза.

Когато споменахте Брекзит, мислите ли, че това ще направи по-трудни Вашите турнета и начина, по който представяте музиката си на своите почитатели?

Потенциално това решение ще се превърне в пълен кошмар за нас. Ето например, когато имахме европейско турне и се наложи да изпълняваме концерти в Швейцария, която не е част от Европейския съюз, имахме огромни проблеми на границите, също с импортните мита, с данъците – това ще започне да се случва и когато в бъдеще ще посещаваме Европа. Брекзит въобще не трябваше да се случва. Кампанията в полза на Брекзит използваше много фалшива пропаганда и това накара част от гражданите на Обединеното кралство да променят нагласите си. Тези хора въобще не разбраха за какво става дума. Това наистина е кошмар за нас, но и кошмар за бъдещите поколения във Великобритания – за нашите деца, а после и за техните деца. В момента имаме едно правителство, което е много слабо и патетично – опитва се чрез преговори да постигне „силни позиции”, на базата на които да напуснем Европейския съюз. Но това е мит, странен случай на невежество и арогантност от страна на британското правителство, което се опитва да получи изгоди в този процес – нещо, което няма как да се случи.

Следва на стр. 2

Страница на статията : 0102
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови