Stereo MC's пред OFFNews: Тук сме да накараме хората да танцуват

Красимира Тотева 02 юли 2015 в 15:30 5283 1

Малко повече от месец остава до дългоочаквания фестивал Spirit of Burgas. На него феновете с нетърпение очакват любимците си от Stereo MC's . OFFNews успя да разговаря с Роб и Ник от бандата за идването им отново тук, Spotify, протестите #ДАНСWithme и разбира се, за музика.

Това ще бъде поне седмият път, в който сте пред българска публика. Намирате ли разлика в страната и хората всеки следващ път?

Всъщност, не. Когато хората дойдат да ни гледат, те обичайно знаят за какво сме тук и искат да участват, допринасяйки с енергия. Може би някои са по-стари, но и все повече млади хора идват. Този фестивал може би е различен, тъй като ние сме диджеи. Хората са там, за да видят главните в програмата живи изпълнения, така че ние просто трябва да ги накараме да танцуват и да притворят очи!

Имате ли любимо място тук?

Мисля, че София е мястото, което сме посещавали най-много. И градът и хората в него са хубави.

Взехте участие във видео съобщението на Тангра мега рок „България принадлежи на свободния свят“, свързано с протестите #ДАНСwithme. Две години по-късно не сме намерили отговора на въпроса #КОЙ, а в същото време протестите приключиха. Мислите ли, че хората днес по-лесно се "уморяват" да се борят за правата си в сравнение с енергията в края на 60-те, например?

Да, съгласен съм. Същите неща се случват и във Великобритания, където нашите човешки права биват отнемани от правителството и когато някой направи протест, той не се предава по телевизията, така че хората не знаят нищо за него. Смятам също, че хората са загубили вяра в изборите и в управляващите, защото докато те ги лъжат, гражданите се чувстват безсилни да променят нещо. Сякаш вече са изтощени.

Няколко пъти сте споменавали, че промяната е това, което движи света и музиката. Какво ви мотивира да търсите промени?

Слушаме нова музика постоянно, музика с хубаво влияние... тя ни кара да продължаваме.

В последните няколко години дръм енд бейс, дъб степ и новата трап вълна повлияха на много артисти. Как вие запазихте стила си?

Имаме нашия път, свързан с ъндърграунда на автентичната денс музика. Оттам започнахме ние. Мисля, че когато правиш музика, развиваш нещо като свой отпечатък и независимо как музиката ти се променя не можеш да избягаш от това, което си.

Платформи като Apple Music и Spotify променят ли музиката наистина? Или единствено могат да променят начина, по който ние приемаме музиката?

Доколкото забелязвам, хората все по-рядко си купуват музика, просто си я пускат онлайн не слушат цели албуми, а само някои парчета. Това е жалко според мен, защото „албумните“ песни не са толкова лесни за достъп, но те остават завинаги и когато разгледаш даден албум, ти опознаваш артиста в цялост.

Ако кажем, че Stereo MC's е философия, как бихте описали духовния път, който човек би преминал с вас?

Целево отдадени, духовно силно адаптирани, здрави и енергични ум и тяло.

Кои са моментите, в които можете да си кажете „Направихме го!“ Пред публиката, след продажбите или когато вътрешния ви глас за успех и наслада ви го казва?

Това са много добри въпроси!!! Що се отнася до публика е, когато усетиш, че енергията, която излиза от теб се срещне с енергията на тълпата. При писането е дълбоко и спокойно чувство на трагедия и повишено настроение, сякаш наведнъж. Но насладата идва най-вече от музиката, която сме направили – смисълът на всичко! Чувството е сякаш нещо друго е преминало през теб и я е сътворило.

Обикновено феновете откачат, когато започнете да изпълнявате Connected, Step It Up или Creation. Имате ли други персонални фаворити сред песните ви?

Да, изпълняваме една от първите ни песни от първия ни албум “On 33”, също така една от най-новите ни песни с Terranova, наречена "Tell me why".

Дебютният ви албум е издаден през 1989 г. Тук все още има хора, които предпочитат да си купуват и да слушат плочи, но днешната музика и музикалният бизнес се развиват по-бързо отвсякога. Какъв тип музика предпочитахте преди и какъв тип сега?

Ако говорите за формата на музиката, обичам да си пускам стари записи, но слушам и mp3, дискове или, ако се наложи, касетки! Ако музиката е добра, ще си я пускам, независимо на какъв формат. Предпочитаме ъндърграунд музика, която не е точно под центъра на прожекторите, но впоследствие тя често стига точно дотам.

Кои са „големите момчета“ на британския рап днес?

Вероятно Grime изпълнителите (Граймът е стил музика, родил се в началото на 21-ви век, като развитие на дръм енд бейс, „гаражната“ британска музика и хип хопа) и МС-тата, които пускат дръм енд бейс сетове. Слушаме повече ъндърграунд хаус музика – фънк, дъб.

На живо или диджей сет?

Зависи от публиката!

Брикстън или Нотингам?

Ник Халъм: Вече не живея в нито един от двата. Нотингам е родният ми град и естествено той има своята част в сърцето ми. Брикстън е ценна енергична част от южен Лондон, където живях много години. Обичам го, но сега се променя доста с развитието на централен Лондон.

Ще направите едновременен сет с Terranova, дуо, което някак си комбинира хаус, хип хоп и пънк. Какъв тип сет листа да очакваме от всички вас?

Ще е основно хаус.

Разкажете ни повече за албума, който очакваме от вас в края на лятото. Каква ще бъде енергията му, името му?

Трябва да пуснем нещо към края на Октомври, а албум в началото на другата година. Имаме много материал. Свръхзвукова среща на човека с машината.

И последни два въпроса: Ник, каква е историята зад прякора ти – Главата?

Мисля, че той се събуди и просто го измисли преди много време.

Роб, какво е нещото, което никой не знае за теб и което ще ни кажеш сега?

Отчасти съм норвежец.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови