Посланик Йорам Елрон: Иновациите са ключът към растежа, Израел с право си спечели името Start-Up Nation

Владимир Йончев, Мая Младенова 18 декември 2020 в 09:00 6754 0

Снимка Посолство на Израел

Н. Пр. Йорам Елрон

Н. Пр. Йорам Елрон е посланик на Израел в България от август 2019 г. Той e дипломат от кариерата с 32-годишен опит и преди да поеме ръководството на израелската дипломатическа мисия в София заема длъжността заместник генерален директор на Дирекция “Африка“ в МВнР на Израел. Заемал е поста посланик на Израел в Камерун, генерален консул на Израел в Квебек и Атлантическа Канада, посланик за специални поръчения в Мадагаскар, Конго и Габон. Има магистърска степен по „Политология“ и бакалавърска по „Международни отношения“ от Еврейски университет в Йерусалим.

- Г-н посланик, през 2020 г. се навършват 30 години от възстановяването на дипломатическите отношения между България и Израел. Световните събития направиха така, че международното сътрудничество да е видимо и на всекидневно ниво. Дайте няколко примера за такова сътрудничество между Израел и България.

- Отбелязването на 30 годишнината съвпадна с различни глобални събития – борбата с коронавируса и преодоляване на последствията от пандемията, довела до спад в икономиките на много страни по света, справяне със социалното дистанциране и невъзможността за пътувания и обмен, обединяване на международните усилия за борба с климатичните промени.

В хода на пандемията всички ние разбрахме, че можем да се справим само с обединени усилия и затова всички държави се стремят да споделят опит и практики в ограничаването на разпространението на вируса, в лечението му или в създаването на ваксина, така че тази криза скоро да остане в историята.

Забележителна беше тази взаимна подкрепа, кампанията за предоставянето на безвъзмездна помощ още в първите месеци на епидемичната обстановка. Посолството на Израел в България също се включи в тази кампания, като дари маски и ръкавици за служителите в направление „Социални дейности и интеграция на хора с увреждания“ към Столична община.

Общи бяха и усилията на държавите за преодоляване на икономическите последици от корона кризата.

С българското правителство и местни власти работихме много усилено за създаване на възможности израелски туристи да могат да посетят страната ви в последните месеци на летния сезон, което беше един допълнителен стимул за българския туристически бранш. Последната статистика от месец октомври сочи, че в Бургаски регион от всички чуждестранни туристи броят на туристите от Израел е най-висок – 25.3%, като той е почти двойно по-голям от туристите от Германия и тройно от гостите от Румъния.

Въпреки сложната обстановка, 30-годишнината от възстановяването на дипломатическите отношения бе отбелязана с редица инициативи, между които промоционално видео и фотоизложба, празник за учениците и преподавателите от 134-то Средно училище с изучаване на иврит и английски език “Димчо Дебелянов“ в София.

Реализирани бяха и няколко медийни проекта, сред които искам да отдам специално значение на съвместната ни работа с OFFNews и рубриката „Обетованата земя“, която в продължение на три месеца запознаваше българските читатели с историята, културата, хората, икономическите постижения на Израел и не на последно място – с приятелството и ползотворното сътрудничество между нашите два народа.

В рамките на отбелязването на годишнината, посолството на Израел подкрепи и издаването на няколко книги на израелски автори и съвсем наскоро – участието на Ешкол Нево и Етгар Керет в онлайн изданието на Софийския международен литературен фестивал.

- Както бе съобщено, България в момента следва израелския модел за 3-седмичен локдаун като успешна практика срещу пандемията. Каква е ситуацията в Израел сега и какви са следващите стъпки? Как в Израел ще се осъществи програмата за ваксинация?

- След триседмичната национална карантина в Израел през есента, която наложи затваряне на училища, детски градини, ресторанти, магазини, ограничаване на движението на гражданите и събирането на групи, ситуацията значително се подобри. От пик до 8000 нови случая на ден, заболеваемостта спадна до 200-500. В Израел ограниченията бяха въведени в навечерието на юдейската Нова година Рош а´Шана, така че те бяха още по-трудни за приемане от хората, но болшинството проявиха необходимата дисциплина. Най-важното беше, че правителството имаше ясен план за изход от локдауна, на какъв принцип да се облекчават мерките и как да се интерпретират статистическите данни.

Но не трябва да забравяме, че тенденцията на спад на заболеваемостта е доста крехка и зависи до голяма степен от съзнанието на хората да продължат да прилагат предписанията на медицинските власти. Сега отново се забелязва покачване на случаите, което доведе до обсъждане на възможността от прилагане на нови мерки.

И ние в Израел, както всички хора по света, очакваме да започне процесът на масово ваксиниране. В Израел ваксинирането ще стартира още в края на тази седмица, като ще бъде използвана ваксината на Pfizer. Вие знаете, че се разработва и израелска ваксина Brilife, която в момента е във втори стадий на клинични изпитвания.

- В кои сфери Израел вижда възможности за нови сътрудничества с България?

- В много сфери Израел и България имат общи интереси и възможности за разширяване на сътрудничеството. И двете държави отдават голямо значение на развитието на високотехнологичната инфраструктура, създаването на условия за иновативен бизнес и утвърждаването на икономика, ориентирана към опазването на околната среда.

Възможностите за задълбочаване на сътрудничеството са в много области, като Израел винаги е готов да споделя опита си в новите технологии и иновациите, управлението на водите, дигиталното земеделие, зелената енергия.

Наскоро бе подписан Меморандум за разбирателство за сътрудничество в областта на енергетиката между министерствата на енергетиката на двете страни. Документът цели да насърчи сътрудничеството в защитата на енергийната инфраструктура, в сферата на възобновяемата енергия и в реализирането на други общи проекти в енергийната област.

Започнали са консултации на правителствено ниво за внедряване на израелския опит в българския ВиК отрасъл, както и обсъждане на възможностите за използване на модерни технологии, в които Израел има водеща роля в света – обезсоляването на вода, управлението на водопреносните системи и т.н.

В областта на иновациите също сме готови да работим заедно в приоритетни за двете страни сфери като приложни научни изследвания, киберсигурност, дигитализация и други.

- Израелците с гордост се наричат стартъп-нация. Как правителството подкрепя иновациите? Кои са последните иновации, които се разработват във връзка с пандемията?

- В съвременната икономика иновациите са ключът към финансовия растеж. Въпреки това, част от характеристиките на научноизследователската и развойна дейност водят до по-ниска финансова полза за инвестиращия бизнес субект в сравнение с общата полза за пазара като цяло. За да се преодолеят тези пазарни недостатъци и да се намали рискът за фирмите, е необходима държавна намеса за "компенсиране" на тези компании и насърчаване на техните инвестиции в научни изследвания и развойна дейност.

Израел с право си спечели името "Start-Up Nation" след успеха на много израелски стартъп компании, които се позиционираха на международния пазар, включително в области като комуникации, интернет, медицински системи, селско стопанство, биотехнологии, сигурност, обезсоляване на водата, дигитален печат и др. Качеството на човешкия капитал, предприемаческата култура и смелият иновационен дух, заедно с ангажимента на правителството да подкрепя пробивни научноизследователски и развойни дейности, позиционират Израел начело на глобалния фронт на технологичното предприемачество.

Израелският технологичен сектор демонстрира изобретателност и в своя отговор на глобалната пандемия.

Един от най-ефективните инструменти, които правителствата използват за забавяне и ограничаване на разпространението на Covid-19, е проследяването на контакти - което включва проследяване на пациенти с Covid-19 и предупреждаване на хора, които са пресекли пътищата с тях, за да могат и да се самоизолират. В Израел утвърдени компании и нови стартиращи предприятия предлагат свои решения, в някои случаи безплатни, за облекчаване на натиска върху здравните системи като диагностика на симптоми чрез камера на смартфон, инструменти за сигнализиране за състоянието на пациентите на преносими устройства, решения, включващи използването на изкуствен интелект за ускоряване и подобряване на тестването и образната диагностика.

Оборудването на целия медицински персонал и работниците от първа линия с лични предпазни средства също доведе до иновации, предлагащи разнообразни решения, като 3D печат на маски и щитове за лице. Израелска компания изобрети антибактериална материя, от която се произвеждат маски за лице - SonoMask, която показва 99,34% ефективност, неутрализираща вируса SARS-COV2 само за 30 минути след излагане.

- Публикувахте интересен анализ за възможна глобална продоволствена криза. И посочвате, че култивираните меса и независещото от климатичните условия целогодишно земеделие са начините за справяне с нея. Мислите ли, че тези два подхода ще намерят широко приложение в близките години?

- Готовността за отговор на възможна глобалната продоволствена криза стана още по-важна в условията на корона кризата, когато много производства се свиха, доста малки предприятия срещат големи финансови затруднения, а мерките за опазване на здравето на хората станаха приоритет. Именно фокусът върху това, как глобалните изменения се отразяват на здравето, ще накара правителствата да предприемат още по-решителни действия в борбата с климатичните промени.

Израел притежава много технологии в областта на дигиталното земеделие, намаляването на загубите и използване на научни открития за опазване на природните ресурси с цел те да ни служат по-пълноценно и по-дълго. И смятам, че приложението им е доказало своята ефективност и полезност, така че много други държави да последват този пример.

- В тази наистина ключова за изрелската външна политика година начело на МВнР във Вашата страна е министър с българско потекло – Габи Ашкенази. Какви нови моменти се очертаха в отношенията между двете държави напоследък?

- Както неведнъж съм казвал, Израел цени високо подкрепата на България в рамките на ЕС и на други международни организации. България е сред най-силните гласове в ЕС за активизиране на партньорството с Израел, за свикване на съвета за асоцииране ЕС-Израел, което неведнъж е поставяно като акцент от заместник-министър председателя и министър на външните работи Екатерина Захариева. Наскоро тя бе на официално посещение в Израел и се срещна с президента на Израел Реувен Ривлин, с министър-председателя Бенямин Нетаняху и със своя колега Габи Ашкенази. Министър Ашкенази е споделил с министър Захариева, че винаги си е задавал въпроса, защо от всички народи в Европа, българите са направили възможно спасяването на съгражданите им от еврейски произход. Министър Ашкенази е казал, че няма точен отговор на този въпрос, но според него това се е случило, защото българите са добри и честни хора. Той специално е благодарил на българското правителство за усилията му в борбата с антисемитизма и за предотвратяването на „Луков марш“.

- Колко по-близо е трайният мир в Близкия изток след споразумението между Изреал и ОАЕ?

- На всички ни се иска кръгът от държави, с които Израел нормализира отношенията си, да се разширява все повече. Видяхме, че в последните дни към ОАЕ, Бахрейн, Судан се присъединиха Мароко и Бутан. Вярвам, че прагматичният подход, насочен към активизиране на икономическото сътрудничество, улесняване на контактите между хората чрез туризъм и културно-образователни програми, е правилният подход в изграждането на международните връзки. За да почувстват хората реалния ефект от тази нормализация, една от приоритетните цели е създаването на редовни самолетни линии, така че да се улеснят пътуванията и обменът.

- И отново в тази връзка - с какви чувства посрещате смяната на властта в Белия дом, с чието активно участие бе осъществено споразумението?

- Подкрепата на Съединените щати за Израел е последователна, без значение коя партия - Демократите или Републиканците, са на власт. Тази подкрепа има своята дълга история и съм убеден, че тя ще продължи и след встъпването в длъжност на новоизбрания президент Джо Байдън.

- Каква е Вашата прогноза – кога светът ще се върне към отворените граници и ще изглеждат ли те като преди?

- Както на всички хора по света, и на мен ми се иска колкото може по-скоро да преодолеем последствията от коронавируса. Но отварянето на границите не трябва да става преждевременно, без да са анализирани възможните рискове от това. Убеден съм, че ще победим пандемията и ще се върнем към отворените граници. Едновременно с това ще станем по-предпазливи и по-загрижени за своето здраве и за здравето на околните. Така че няма да предприемаме пътувания, ако не сме наясно със здравословното си състояние, а може би и властите ще създадат механизми да контролират това. Но също така ще станем по-любознателни и по-ентусиазирани в опознаването на нови държави, нови култури и народи.

Пожелавам на всички кризата, предизвикана от коронавируса, скоро да е зад гърба ни и да се върнем към обичайния ритъм на живот. Посолството на Израел в София също очаква този момент, за да задълбочи още повече работата си за развитие на сътрудничеството и приятелските връзки между нашите страни и народи.

Пожелавам на вашите читатели светли празници и здрава и успешна Нова година!

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови