Николай Марков: Охраната на Пеевски е телеграма за хора от друга държава

Юлиан Христов Последна промяна на 23 февруари 2016 в 12:38 26071 10

Бившият служител на НСО за заплахите за живота на Бойко Борисов и Делян Пеевски и работата на службата. 

Г-н Марков, в рамките на няколко часа две фигури в българската политика се оказаха със заплаха за живота, това съвпадение ли е?

Толкова е съвпадение, колкото и стрелбата с четири автомата „Калашников“ в мола в същия ден. Тоест, когато трябва да се създаде впечатление в българското общество, че едва ли не тук се убиват хора и това е абсолютно вярно, могат да се създадат всякакви ситуации. А доколко са реалност, аз мисля, че това не е истина.

И за двата случая ли говорите?

Аз не си спомням друг политик убит освен Андрей Луканов. От друга страна, постоянно имаме твърдения, че този или онзи политик ще бъде убит, а в крайна сметка, от убийството на Андрей Луканов до днес, няма такъв. Още повече, че тази информация не е за публичното пространство, дори и да съществува. Самият факт, че е постъпила в публичното пространство, е доказателство, че това е ПР-акция.

Има ли нужда от ПР акция и каква би била целта ѝ?

И Борисов, и Пеевски имат абсолютно различни мотиви. Запазването на властта при Борисов е под голям въпрос. А що се отнася до Пеевски, аз смятам, че проблемът не идва от територията на България. Той е във връзка с финансови интереси, които са реализирани на територията на друга държава и е свързана с финансиране на терористични организации. Става въпрос за сделки за милиарди, които са реализирани на територия, на която се водят военни действия – Турция и другата държава.

Практика ли е НСО да обявява публично решенията си за назначаване на охрана на дадено лице?

Това наистина се прави за първи път, но основата е, че има заплаха за живота за Делян Пеевски, а не че му се слага охрана. Въпросът е да се разбере, че в българските служби има постъпили данни за заплаха за живота му и че зад него застава държавата. И според мен това е телеграма за хора, които са от друга държава. Тоест, държавата дава знак на друга държава за това, че Делян Пеевски ще бъде защитен, вероятно заради друг статут, който той има освен като депутат и в качеството му на участник в международни сделки, при това тъмни.

Това има ли връзка с дипломатическото напрежение у нас от последните дни?

Индиректна връзка има.

Прави впечатление, че началникът на НСО отсъства от всичко това – охраната на Пеевски беше обявена от главния секретар на МВР...

Началникът на НСО Антонов е безлична буква във сичко това, което се случва. Новият закон за НСО позволява лична власт на министър-председателя в тази служба, а комисията, която разглежда реалната заплаха и преценката дали някой трябва да бъде охраняван или не, въпреки твърденията на министър Бъчварова, че тя е достатъчно прозрачна, аз смятам, че там нещата са много проблемни. В случая, това което е извадено като „аргумент“ пред комисията, е по-скоро търсене на причина да се постави държавна охрана, а не защото има реална заплаха. Тук опираме до порочната практика на една фиктивно съществуваща комисия, която взима решения под външен натиск.

Когато става въпрос за отсъствието на началника на НСО, тук става въпрос за негово трайно поведение, че ако си мълчи, ще си запази длъжността за дълго време. Той самият казва, че ако каже една дума, ще бъде изяден с парцалите и че трябва да си мълчи. Мисля, че това е лична негова стратегия, за да оцелее, защото в крайна сметка той оцелява на това място. Той не е специалист в тази област и просто иска да запази поста си възможно най-дълго време, независимо какво се случва, дали е законово, дали е полузаконово и кой взима решенията. Това него не го интересува.

Доколко е вярна една такава теза, че поставянето на охрана от НСО на Пеевски е свързано с необходимостта да бъде държан под контрол?

Това има своята логика, защото НСО се използва и за това. Аз съм го твърдял много пъти. Но в случая, когато става въпрос за Делян Пеевски, това по-скоро е с цел да се постави на лицето му държавен печат, че това е човек, който представлява държавата. Тоест, аз смятам, че освен народен представител, той има и друго качество, което не е ясно в публичното пространство и че държавата стои зад него. Имам предвид спецпрокуратурата и ДАНС. Говоря за ангажимент, а не за това, че той се ползва с протекцията им.

Това как кореспондира със спирането на обществени поръчки, които се свързват с фирми на Пеевски?

Това аз по-скоро го тълкувам като лично накърняване във връзка с въпроса, зададен към премиера, кого вижда в огледалото. И по-скоро преструктуриране на финансови интереси, в които Делян Пеевски е имал някакво отношение и просто трябва да бъде елиминиран от там. Вероятно вече има друг човек, който ще поеме отговорността на Пеевски.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

24.02 2016 в 08:45

Телеграма...КГБ създаде Дебелян, КГБ ще го отстреля когато пожелае!

23.02 2016 в 19:30

МУТРАТА БОЙКО " ОХРАНЯВА" ВСИЧКИ БАНДИТИ ВКЛЮЧИТЕЛНО И СЕБЕ СИ.НО КОЙ ПЛАЩА ЗА ТАЯ ОХРАНА НА ТАЯ КРАДЛИВА СГАН.ОСКОТЯЛИЯ ОТ БЕДНОСТ БЪЛГАРИН.ВСЕКИ ИЗРОД НАРЕЧЕН " ПОЛИТИК" ХОДИ С КОХОРТА ОТ ГАВАЗИ..ОФЦИ, СЪБУДЕТЕ СЕ НЯМА ДРУГА ТАКАВА ЗАСПАЛА ПАПЛАЧ.

23.02 2016 в 14:43

Йоца е нашия човек. Но и той е ОМЕРЗЕН от българската действителност както другарят проф. Балкански.

23.02 2016 в 14:22

Пожелавам на Боко и Шиши някой да им отговори на телеграмата, ама както трябва. :)

23.02 2016 в 14:18

Луканов можеше много да разкаже, вероятно на старини, но не би. Илия Павлов можеше много да ... Пеевски ...

23.02 2016 в 13:40

Григор Лилов беше писал книги, за бургаския атентат, може и да има общо.

23.02 2016 в 13:29

Нескопосани ченгеджийски похвати и обидно подценяване на интелигентността на целокупния народ ! То бива, бива популистки театрални изпълнения, но всичко трябва да има някаква мярка ! Явно ни вземат за дебили ! Даже и да е имало някакви заплахи за живота на Борисов и Пеевки, защо трябва официално да ги оповестяват ? Мирише от всякъде на кризисен PR !

23.02 2016 в 13:14

Сделките са за милиарди, но не са в Турция и "другата страна", а са сделки през турски кръгове и нямат общо с цигари, не мога да твърдя дали с парите са финансирани терористи, с парите могат да се правят много неща. Дебелото момче на ДПС е нарочено, за да се прикрие далаверата, която е била с подкрепата на най-високо равнище в България, но нанася големи щети на силни партньори. Доста случаи има, в които охраната разстрелва охранявания. Охраната не е държавен печат, а пранги, момчето на ДПС доста пари е прибрало и няма как да не го държат изкъсо.

23.02 2016 в 13:07

"Аз не си спомням друг политик убит освен Андрей Луканов." Именно в това е и проблемът. Другия проблем е, че няма затворени зад решетките политици, както и такива с конфискация... Всъщност много са проблемите :)

23.02 2016 в 12:59

Значи ако утрепят Шиши, ще е отговор на телеграмата?