Лейбъристите загубиха, защото ги пришиха към шотландските националисти

Главният редактор на българския вестник в Лондон Йордан Мичев пред OFFNews

Владимир Йончев 08 май 2015 в 16:18 10716 7

Йордан Мичев е главен редактор на базирания във Великобритания български вестник "Новини Лондон". В България е работил като репортер и редактор във вестниците "Стандарт", "Монитор", "Дума" и "Земя", както и в списание "Тема". Потърсихме го за коментар за резултатите от изборите в Обединеното кралство.

Резултатите от изборите във Великобритания са категорични - голяма победа за Камерън. Какво означава това за Европа?

Тази категорична и неочаквано голяма победа на Камерън означава, че страхът в британското общество е надделял над социалните проблеми. Страхът, че лейбъристите и шотландските националисти от SNP, които постигнаха впечатляващ резултат на този вот, могат да управляват заедно в коалиция. Наблюдава се надигане на английския национализъм срещу надигането на шотландския национализъм, и този английски национализъм вече не се изразява само от партии като UKIP или неонацистите от BNP, а от самата консервативна партия. Нацията е разделена повече отвсякога като феновете на местно футболно дерби. Какво означава това за Европа? Означава, че сега хората, които гласуваха за консерваторите и за Камерън ще настояват той да спази обещанието си и да проведе референдума за членството в ЕС през 2017 г., и то точно в момента, когато Великобритания председателства Европейския съюз. Ако Великобритания напусне съюза, това ще е огромен удар както върху самата нея, така и върху ЕС, защото по никакъв начин не могат да се сравняват проблемната и затъналата до уши в дългове Гърция с втората по големина икономика в Европа, каквато е Великобритания.

Камерън ли е много симпатичен или лейбъристите се провалиха?

Дейвид Камерън безспорно има харизма. Той е човек, който олицетворява консервативните ценности в британското общество - с отлично образование в елитен колеж и университет, произхожда от аристократично и богато семейство, един от преките наследници e на крал Уилям Четвърти от династията на Хановерите. Освен това има три деца, едното от които се е родило с увреждания и той и съпругата му непрекъснато се грижат за него.

В същото време е човек, който държи да бъде олицетворяван с работещия британец. Повечето свои предизборни послания прави в големи фабрики, заобиколен от работници и машини. Камерън направи много за икономиката на страната, помогна й бързо да си стъпи на краката и да преодолее финансовата криза. В момента Великобритания е страната с най-голям икономически растеж сред развитите държави в света.

Това, което не се случи по време на неговото управление обаче, е ръстът на доходите. Те дори намаляват в последните години. Средният британец така и не усети позитивите от икономическия растеж. Средният британец не може да преглътне факта, че консерваторите искат да приватизират здравната система и да орежат още повече социалните придобивки. Лейбъристите заложиха на това по време на кампанията и почти две седмици преди изборите водеха, макар и с малък процент. Постоянните натяквания към тях, че ще се коалират с шотландските националисти и масовата психоза, която се създаде в медиите по този въпрос - че едва ли не лейбъристите ще разделят държавата на съставните й части, обаче им изигра лоша шега. Трябва да се спомене и негативната кампания в медиите спрямо Ед Милибанд - лидера на лейбъристката партия. Този политик имаше революционни виждания за развитието на държавата - замразяване на цените на енергийните доставчици, по-голямо участие на държавата в икономиката, по-голяма грижа за работещите хора с ниски доходи, повече пари от държавата за общините за изграждане на общински жилища, изравняване на стандарта на живот между богатия Лондон и Югоизток с останалата част на страната и т.н. Просто не можаха да излязат от клеймото SNP, което им беше лепнато от самото начало. Истината е, че лейбъристите и SNP са много близко идейно, почти целият електорат на шотландските националисти, както и лидерите им, в миналото са били свързани с Лейбъристката партия. Шотландия беше крепостта на лейбъризма на Острова.

Изборите провал ли са за ксенофобската UKIP на Найджъл Фараж? Може ли да се нарече провал това, че си спечелил 12% и си трета партия?

Спецификата на британската избирателна система - нейният силно мажоритарен характер, прави така, че дори партия като UKIP, която постигна изключително силен резултат в много райони, трябва да се задоволи само с 1 или с 2 места в парламента. Самият Фараж не бе избран за депутат, същото важи и за лидера на либералдемоктатите Ник Клег, както и за втория човек при лейбъристите Ед Болс. Тук не е толкова важно каква е подкрепата ти в национален мащаб, а дали кандидатите ти могат да се преборят за първото място в конкретните общини. Това е рискът на мажоритарната система, затова и аз подхождам малко предпазливо към призивите за въвеждането й в България. Тя ще изкриви много политическата картина у нас, макар и да даде по-голямо представителство на личностите и да загърби партийните листи.

В много от районите партията на Фараж е втора сила, на много малко от първите, но не може да се пребори за мандат в конкретния район.

Тази система даде огромно предимство на местните националистически партии в Шотландия и Северна Ирландия. Заплашено ли е единството на Обединеното кралство?

Единството е заплашено повече от всякога, защото ако през 2017 г. се проведе референдум за членство в ЕС и резултатите от него са за излизането на страната от съюза, това ще доведе до нов референдум за независимост в Шотландия. И този път резултатите от него ще бъдат в полза на независимостта. Шотландските националисти само това чакат - 2017 г. и референдумът, който вече е обещал Камерън. В Северна Ирландия ситуацията не е драматична. Там юнионистките партии, които са близки до консерваторите, държат здраво юздите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови