Калфин: Всеки софиянец вече дължи 2000 лева на Топлофикация

Владимир Йончев Последна промяна на 23 октомври 2019 в 15:49 7359 2

Ивайло Калфин
Ивайло Калфин, водач на листата на АБВ за общински съветници в София

Г-н Калфин, много обещания се дадоха в тази предизборна кампания. Вие сте водач на листата на АБВ. С какво Вашата кандидатура е по-различна?

Това, което се опитваме да направим, е принципно различно от обещанията. Наслушахме се на обещания. Експерти твърдят, че изпълнението на намеренията във "Визия за София" струва 100 милиарда лева - т.е. в следващите 100 години сигурно няма да станат. Конкретно предложенията ни са свързани с това да има повече прозрачност в бюджета - какви пари се събират от софиянци и как се харчат. И ако това се случи, аз съм убеден, че ще има повече средства, които ще бъдат освободени за инвестиции.

Къде най-напред трябва да отидат тези инвестиции?

Най-важното е изграждане на достатъчно общински детски заведения. Не само строителство на нови, но и смяна на наредбите, за да могат да се използват подблоковите пространства и децата да не се разхождат от един квартал в друг, което става масово.

Какво предлагате - общината да ги откупи ли?

Ако трябва да ги откупи, ако трябва да ги наеме. В квартал "Манастирски ливади" живеят 22 000 души - това е размерът на Нова Загора. Няма нито детска градина, нито училище. В Нова Загора има 5 детски градини и 5 училища. Хората от "Манастирски ливади" разхождат децата си през няколко квартала. В детската градина в Драгалевци от 250 деца само 8 са от Драгалевци. А Драгалевци не е място, откъдето се минава транзитно. Човек трябва специално да отиде дотам, да остави детето си, а вечерта да повтори упражнението. Така че с едно действие се решават проблемите, свързани с времето на родителите и с намаляване трафика в София.

Какво ви казват избирателите, когато се срещате с тях? Защото детските градини вероятно вълнуват само хората с малки деца.

Не - интересуват всички. Сутрин, когато изляза от вкъщи, ми трябва половин час, за да стигна до главната артерия. Задръстването започва от паркинга на блока и в голяма част е причинено от хора, които карат детето си на детска градина.

Другото, което ме питат хората е причинено от корупцията и чувството за разхищение. Всички кандидати на тези избори казват: "Ние ще се преборим с корупцията". И ние го казваме, въпросът е как. И аз се опитвам да обяснявам, че има достатъчно лесни методи, които не струват пари и при добро политическо желание могат да се направят много бързо.

Например?

Например в Общинския съвет да има още една постоянна комисия, която да бъде по бюджетен контрол. Има такава в Европейския парламент - той харчи много пари на данъкоплатците и затова е нормално да има начин, по който да се контролира тяхното харчене. Тази комисия трябва да се занимава с това как и защо са похарчени парите, тя гледа одита на Сметната палата, по най-ефективния начин ли са разходвани средствата, как са направени обществените поръчки, дали са спазени програмите и приоритетите, когато са изразходвани средствата, как се управляват общинските фирми и общинското имущество... Въобще това е една постоянна комисия, която дава светлина върху всеки един лев, който минава през бюджета на София.

Втората мярка, която предлагаме е свързана с Обществен съвет към кмета, в който да влизат неправителствени организации, синдикати, работодатели, представители на гражданското общество. Неговата цел трябва да е намаляване на злоупотребите в София. Да пишат веднъж в годината доклад - те биха се ангажирали с това - кои административни процедури, кои обществени поръчки, кои наредби би трябвало да се променят, за да се намали възможността за злоупотреба. 

Ето две мерки, които не струват пари, а осветяват как се харчи бюджета и намаляват възможностите за корупция.

Социологическите проучвания сочат, че ГЕРБ няма да имат мнозинство, но могат да го постигнат със съветниците на малките партии. Ако станете общински съветник как ще се позиционирате при гласуванията?

АБВ реши да подкрепи Мая Манолова заради идеята да се промени начина на управление на София, което разбира се включва и промяна на кмета. Аз не си представям как ние ще сключим някакво трайно споразумение за целия мандат да подкрепяме каквото ни се предложи. Ние бихме подкрепяли добри идеи и ще настояваме да се подкрепят нашите идеи, а те са насочени основно към повече прозрачност как се харчат парите на софиянци. Мерките ги има и другаде по света и работят. Ако някой не вярва - да иде да разпита, да погледне, но това трябва да се случи и в София.

Трябва да се направи и преглед на разрешителните режими. По данни на Стопанската камара в България действат 2800 разрешителни режима, от които 1500 са на общиснко равинище. Голяма част от тях са абсолютно незаконни и измислени от общината без никакво основание. Задължителен е преглед на тези режими, защото повечето от тях включват корупционни действия. Общината си ги измисля и човек непрекъснато трябва да ходи и да иска нещо и да моли за доброто разположение на съответните чиновници. Това е дребната корупция. Не че няма и по-едра, но тази е страшно дразнеща. 

Какво трябва да се случи с общинските фирми?

Има тенденция в големите градове в Европа това от комуналните услуги, което е приватизирано, да се връща обратно към общината. За мен е задължително "Топлофикация" да остане общинска фирма, "Софийска вода" да остане общинска фирма. Отдаването на концесия на тези фирми, разбира се, привлича частни инвеститори. И, разбира се, те търсят печалба - не можем да им се сърдим за това. Проблемът е, че софиянците плащат огромни сметки, а инвестициите в това, което трябва да получим, не се случват.

Какво трябва да се случи с дълга на "Топлофикация", който вече е над 600 милиона лева?

700 милиона е дълга на "Топлофикация" и той е натрупан с общото съгласие на ГЕРБ и БСП. Сега разбирам, че има съглаие да се търси външно управление, което да причини още 500 милиона. Това означава милиард и двеста милиона задължения на дружеството "Топлофикация". Като сметнем горе-долу колко софиянци ползват парно, всеки от тях вече има по 2000 лева дълг, ако това нещо се случи, без да се брои печалбата, която новия собственик ще си търси. Това естествено ще се отрази върху сметките. 

Какво е решението?

Да се сложи сериозен граждански контрол, защото в момента и на входа и на изхода на "Топлофикация" се появяват един куп посредници, които печелят. На входа е основно с купуването на газ, където чак миналата година позволиха на "Топлофикация" да купува самостоятелно газ, а те така или иначе не го правят. В момента цените на газа примерно в Гърция са много по-ниски, отколкото в България. Интересно е, че доставчикът Булгаргаз, който доставя газ на Топлофикация, купува не от тези, които притежават газ, а чрез посредници на цени близки до българските. Малко по-ниски от българските, но много по-ниски от гръцките. Очевидно е, че печалбата остава при посредниците. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2900

2

Старши

24.10 2019 в 12:32

Kалфин Калфин хубаво момче си ,хубаво говориш ама заложи на грешния издухан кон.Жалко можеше да постигнеш много повече.

22089

1

Стефан

23.10 2019 в 23:23

Е, дочакахме. Барем един кандидат да каже нещо смислено.