Йордан Иванов пред OFFNews: ДБ отива на избори, за да управлява. Времето за експерименти свърши

Йорданка Веселинова 01 септември 2022 в 18:37 7187 5

yordanivanov.com

Снимка yordanivanov.com

Йордан Иванов

Йордан Иванов е бившият областен управител на Пловдив и член на националното ръководство на ДСБ. Роден в Пловдив през 1986 г. Завършва Френската езикова гимназия в града, а след това “Право” в Нов български университет. На местните избори през есента на 2019 г. е избран за общински съветник в Пловдив от листата на “Демократична България” и за зам.-председател на Общинския съвет. Заедно с колегите си успява да се пребори сесиите на съвета да се излъчват в реално време. Иванов печели и съдебното дело срещу бившия кмет на града Иван Тотев заради отказа му да предостави информация за неработещия транспортен проект на Пловдив. От 2016 г. е председател на ДСБ в Пловдив до назначаването си на поста. В рамките на коалицията “Демократична България” ръководи екипа за политики в ресор “Децентрализация и регионално развитие” от 2018 г. Семеен има двама сина.

Вие сте водач на листата на ДБ в Пловдив-област и втори в листата на Пловдив-град. Защо обаче ДБ се забави регистрацията на листите?

- Не сме се забавили повече от всеки друг път. Срокът за регистрация беше спазен. При нас този процес винаги е предизвикателство, защото имаме силен отбор. Търсихме до последния момент най-добрия отбор, който да представлява българските граждани. Както винаги стартираме кампания със силна динамика и вътрешна конкуренция. Знаете, че при нас преференциалният вот има голяма тежест. Гордеем се, че в листите ни отново се включват безспорни граждански кандидатури. Залагаме и на силни местни лидери, които в максимална степен да отразяват приоритетите на районите, които представляват.

- Бяхте областен управител на Пловдив, ако бъдете избран за народен представител, какви ще са приоритетите Ви за региона?

На първо място за мен стои повишаване на контрола от централната власт към разходването на публичните средства от община Пловдив. В Пловдив има множество емблематични примери на непрозрачно харчене на публични пари – от стадион Ботев, през пробива на Водната палата до транспортния проект за 16 млн. лв.

На второ място стои подобряването на транспортната свързаност и реализиране на пълния потенциал на региона. Тук е индустриалното сърце на страната, едновременно с това имаме летище, до което минава влакова линия, която обикаля целия град. Реализирането на идеята за железница, върху която работихме много усилено с министър Събев, е нещото, което трябва да се довърши. Част от транспортната свързаност е и довършването на околовръстното шосе и развитието на летище Пловдив освен като гражданско, но и като транспортно.

Моя лична кауза ще бъде да осигуря целево финансиране за облагородяване на междублоковите пространства в Пловдив. Те са в лошо състояние и до голяма степен предопределят недобрия облик на кварталите. Вярвам, че след като осигурим такова финансиране, в рамките на от 6 до 12 месеца обликът на кварталите ще се подобри рязко. 

Миналата година в последния момент съпредседателят на ДБ Христо Иванов поведе листата във Велико Търново (заради издигането на Пеевски като водач на ДПС), тази година не се очертават такива битки. На какво се дължи това?

- Битката, в която влизаме, не е битка с определи личности и никога не е била. Нашите усилия винаги са били насочени срещу моделите, които държат страната ни заключена в миналото и ѝ пречат да разгърне своя потенциал. Влизаме в кампания на разума с много ясни приоритети за посоката, в която България трябва да поеме, за да реализира огромните възможности, които има пред себе си. Това изисква преди всичко отговорно и разумно поведение. Няма място за нито за кресливост, нито за безсмислени партизански битки.

С каква заявка тръгва ДБ към предсрочния вот?

„Демократична България“ отива в следващия парламент, за да управлява. Имаме опита, програмата и екипа. Готови сме да поемем отговорността за трудностите и кризите, пред които сме изправени. Вярваме, че те се преодолими единствено чрез постигане на върховенство на закона, защита на националния интерес чрез европейска перспектива, както и реализация на ефективна административна реформа и въвеждане на електронно управление. Невъзможно е да продължим напред преди да сме изчистили всички зловредни натрупвания от миналото, които деморализират средата и пречат на българските граждани да разгърнат своите способности.

- Какъв резултат ще е успех за Вас?

- Както винаги ще станем свидетели на множество коментари и прогнози. Практиката показва, че реалността винаги печели битката с тях. В последна сметка ще се случи това, което българските граждани решат. Ние сме най-последователна и предвидима политическа сила. Надявам се, че необходимостта от връщането на разума в политическия процес в страната ще срещне широка подкрепа. Успех за нас ще бъде възможността за формиране на стабилно управление след изборите - с ясни приоритети относно развитието на страната. Времето за експерименти свърши.

- Христо Иванов обаче наскоро изрази съмнения, че ще се излъчи редовно правителство. Вие какво прогнозирате?

- Както казах – не се наемам да правя прогнози. Аз съм политик, а не анализатор. Всички ние обаче следва да осъзнаем съвсем ясно, че изборът, пред който сме изправени на 2 октомври, ще бъде съдбоносен за страната. Имаме възможността да излезем от цикъла на безпрецедентната политическа криза, в който се въртим като омагьосани толкова време и сме длъжни да се възползваме от нея. Необходимо е да си дадем ясна сметка, че ситуацията, в която се намираме, не просто руши доверието в политическите партии. Тя компрометира самия демократичен процес у нас и неговите институции, а това е много опасно. Надявам се хората да осъзнаят, че отговорността за това какво предстои пред България, е споделена между всички нас – и политици, и граждани. В този смисъл се надявам на висока избирателна активност.

- Ако може да се формира правителство, за което е нужна подкрепа и на БСП, склонни ли сте да подкрепите такъв кабинет? (С оглед на различията Ви по темата “Газпром”, дипломатическите отношения с Русия и военната помощ за Украйна)?

- Стремежът на "Демократична България" в настоящата предизборна кампания е резултат, който след изборите да направи възможно формирането на реформаторско мнозинство. И, разбира се, оптималният вариант е да го постигнем заедно с „Продължаваме промяната“. Възможностите за други следизборни конфигурации ще се очертаят, когато гражданите дадат вота си.

- Мислите ли, че участието Ви в кабинет с БСП ще доведе до спад в подкрепата за ДБ?

- Ние от "Демократична България" не сме подписвали коалиционно споразумение с БСП. Подписахме с „Продължаваме промяната“, които поеха ангажимент да търсят подкрепа и от БСП. За нас никак не беше лесно да вземем решение да бъдем в общо мнозинство с БСП в 47-ото Народно събрание. Бяхме изправени обаче пред голямото предизвикателство решително да скъсаме с модела на 12-годишното управление на ГЕРБ-ДПС, което задушаваше българската държавност. Целта за съжаление не беше успешно постигната. 7 месеца бяха крайно недостатъчни за това.

Непосредствено преди началото на предизборната кампания от ГЕРБ заговориха за съдебна реформа. Склонни ли сте да водите разговори с тях с цел постигането на конституционно мнозинство?

- Големите неща в българската политика са се случвали именно тогава, когато политиците са проявявали разум и воля за преодоляване на различията и постигане на консенсус. Такъв пример са членството на България в НАТО и ЕС. Нещо повече, постигането на реален консенсус означава не просто, че в определен момент политически противници са направили определени компромиси и са постигнали ситуационно съгласие по даден приоритет за страната. То означава, че те се ангажират по категоричен начин да го отстояват и в бъдеще. Поне така би трябвало да бъде, когато говорим за наистина важните неща пред нас. За съжаление с действията си по отношение на съдебната реформа до тук, от ГЕРБ не ме карат да бъда оптимист. В последната година и половина именно те, в синхрон с ДПС, саботираха всеки опит в тази посока.

- Напоследък все по-често се говори за евроатлантическа коалиция. Склонни ли сте на такъв компромис?

Намирам за странно да участваме в разговор, в който цивилизационният ни избор и най-голямо постижение за последните 22 години се разглежда като основа за постигане на компромис между политически сили. Евроатлантическата принадлежност и ориентация на България са и следва да бъдат единствено безспорни. Но въпреки това - когато си говорим за коалиции, е хубаво да си припомним какво всъщност означава евроатлантическото ни членство. То означава преди всичко върховенство на закона. Кой е готов да участва във формирането на конституционно мнозинство за реализиране на съдебна реформа, в най-голяма степен в частта за ролята на прокуратурата, където винаги са били отправяни и най-сериозните критики от страна на ЕК към България? Не само на думи и предизборни обещания, но и на дела. Кой е решен да започнем решително укрепване на капацитета на нашите служби, за да са в състояние да противодействат на руската хибридна война, която се води срещу страната ни още от 2014 година? Кой има куража да откъснем в дългосрочен план България от енергийната зависимост от Русия? Готови сме да говорим с всеки, който застане зад тези приоритети заедно с нас.

- Какви грешки на ДБ отчитате от периода на 47-ото НС?

Вложихме всичките си усилия и енергия да реализираме приоритетите от програмата на "Демократична България", с която се явихме пред избирателите си и спечелихме тяхното доверие.
Едва ли има смисъл от обяснения в посока на това, че сме се озовали в сложно управленско мнозинство, в което саботажът на възможността за реформи и постигане на промяна, са били заложени изначално от една политическа сила. Имахме и едва 7 месеца. Историята на България след промените е история на яростна съпротива срещу всяко реформаторско усилие. Така се получи и този път. Вярвам, че след 2 октомври ще имаме своя исторически шанс да постигнем обрат и да формираме управление, което ще постави България решително на релсите на реформите.

- Компромисното решение за военно-техническа помощ за Украйна сред тях ли е?

- Направихме максималното, което към онзи момент беше възможно, в тази посока. Позицията ни винаги абсолютно еднозначна – да се помогне на Украйна с военна помощ. Тя се дължи на категоричното ни убеждение, че това е въпрос не просто на солидарност с Украйна, като жертва на руската военна агресия, а че в максимална степен отразява собственият ни национален интерес. Нека не забравяме, че Русия сама посочи България като вражеска държава.

В средата на май Христо Иванов предложи девет приоритета за “депутинизация”. Склонни ли сте да поставите някои от тях (лустрация, пропорционално разпределение на българската мисия в Москва и руската в София, замразяване на активи и поемане на активи на Руската федерация, инструментариум за проследяване на финансови потоци от руски източници към медии и политически или обществени лица и др.) като условие за подкрепа за следващ кабинет?

- В действителност още през май "Демократична България" обяви решителен курс към депутиназиция. Предложихме конкретни мерки, а нашите усилия доведоха до съвсем реални действия от страна на кабинета в тази посока. Дълбоко убедени сме обаче, че реалното противопоставяне на влиянието на кремълския режим у нас изисква добре структурирана и системна политика, а не еднократни актове. Нещо повече, депутинизацията изисква да имаме реформирани и ефективни органи на съдебната власт, защото всички знаем, че корупцията винаги е била основният портал за проникване на руските интереси в обществения и политически живот в България. Премахването на всички форми на руско влияние е национална задача с най-висок приоритет за нас.

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!