Откриват къщата-музей на Иван Вазов

OFFNews 03 юли 2015 в 06:05 3935 0

Обновената къща-музей "Иван Вазов" в центъра на София ще бъде открита днес. На церемонията ще присъстват 
кметът на София Йорданка Фандъкова, министърът на културата Вежди Рашидов, проф. Милена Цанева, актьори от Народния театър, директори на столични училища, преподаватели по български език и литература и граждани, съобщиха от Министерството на културата.

В тържеството ще участва и Софийския духов оркестър с изпълнения на най-обичаните български песни по текст на Иван Вазов.

От знаменития балкон на поета негови стихотворения ще рецитират актьорът Янко Лозанов и 7-годишната ученичка Еми Стрезова.

Проектът по обновлението на фасадата на къщата - светиня, дело на екипа на арх. Христина Стоянова, е осъществен благодарение на подкрепата на Столичната община, Министерството на културата, фирма "Реставрация" ЕАД към Министерството на културата и частни дарители.

Къщата е построена през 1895 година и в нея националният ни писател живее и работи най-дълго време, припомня главният уредник на музея на Вазов, поетеса и писателка Мирела Иванова.

Тук, на простата дървена маса, покрита със зелено сукно, той създава някои от знаковите си творби: сборниците с разкази "Видено и чуто", "Пъстър свят" и "Утро в Банки", поетичните книги "Легенди при Царевец", "Под гърма на победите", "Песни за Македония", "Люлека ми замириса", "Не ще загине", комедиите "Вестникар ли?" и "Службогонци", историческите драми "Борислав", "Към пропаст", "Ивайло". Тук, в последните дни и часове от живота си, Иван Вазов работи над пиесата "Престолът", се припомня в съобщението.

Още приживе Вазовата къща се превръща в културно и обществено средище - скъп и чест гост тук е проф. Иван Шишманов, един от инициаторите за превръщането й в музей. Пет години след смъртта на поета, на 28 ноември 1926 година, тя отваря врати като първия български литературен музей.

Днес, близо 90 години по-късно, музеят посреща стотици посетители.

Дългоочакваното обновление на фасадата се случва в навечерието на 165-ия рожден ден на Вазов, който ще се чества на 9 юли 2015 г. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови