ДБ иска оставка в СО заради напрежението със 142-ро и 203-о училище

Мая Младенова 06 февруари 2023 в 12:23 11614 0

Грети Стефанова

Снимка Фейсбук страница на Г. Стефанова

Грети Стефанова

Грети Стефанова е общински съветник в СОС и председател на групата на "Демократична България - Обединение". По образование е строителен инженер, има магистратура по социално управление. Член е на комисиите по образование и култура, по икономика и по устройство на територията. С нея разговаряме за конфликта за сградата, която си поделят две столични училища - 142 ОУ „Веселин Ханчев“ и 203 ПЕГ "Св. Методий".

- Г-жо Стефанова, по Ваша информация каква е ситуацията със 142-ро и 203-о училище? Преди дни обявихте за проблем заради общото ползване на сградата им, при който се стига до конфликтни ситуации.

- Ситуацията не е извънредна - в столицата има 16 общински училища, които споделят една сграда. Проблемът при 142-ро и 203-о училище е, че сградата е общинска собственост и не е разрешено по полезен на учениците начин ползването на сградата. Местната aдминистрация, може би кметът на района, и най-вече дирекция "Образование" към СО не са поели ангажимента да разпределят правилно използване на сградата от двете училища. А дечицата на София са равни и наша основна грижа е добруването на тези дечица.

- Казвате, че не е разпределено правилно ползването на сградата. За физкултурния салон ли става дума?

- Не е само това. Например 203-о училище има около 500 ученици, а 142-ро - към 600. Горе-долу са равномерно разпределени децата, но за съжаление използването на базата не е съобразено с броя на децата. 142-ро са си позволили дори да заключват с преградни врати коридори и да претендират, че даденият коридор е само за техните ученици. Не може да се допусне заключване на коридори, още повече с оглед пожаробезопасност. Не може дечица от 1-ия етаж да се карат да се качват на 4-тия етаж да ползват тоалетна. Възможно ли е училище с 500 деца да ползва само една тоалетна, една клетка - мъжка и дамска? Това  е недопустимо. Възможно ли е учениците от едното у-ще да трябва да минат през целия двор, за да отидат до бюфета? И когато искат да минат по коридора, да се правят скандали и учителите по физическо възпитание да раздават правосъдие? За да е политкоректно, как да го кажа - навлизане в личното пространство. Имало е няколко такива случая. Случаят, по който се повдигна въпросът в комисията в СОС, беше навлизане в личното пространство на директорката на 203-о у-ще. Разбира се, за това има свидетели, има документ, има доклад от самата директорка, има доклад от дежурния учител, който е свидетел на случката и негодува.

- Каква точно е случката?

- Не се допускат деца да минават по коридорите. Учителката по физкултура от едното училище започва да се кара на директорката на другото училище. Тя защитава всички дечица, които са в тази сграда. На практика - навлиза в личното пространство на директорката. Но това не е единственият случай. Отделно се намесва и хигиенистката - с парцал с дълга дръжка и т.н. Общо взето, изключително неприятен случай.

Това става в междучасието. От едното училище се опитват да омаловажат случилото се и да кажат, че не е така. Но на практика става пред всички деца. А и тези проблеми в тази сграда са световноизвестни в кавички. И всички деца и родители са потърпевши.

Тези случки не са отскоро. Но от година-две са зачестили, доколкото знам, има пълна папка с оплаквания в СО, за които дори не се дава гласност и не се търси решение.

Малко след случката с директорката има инцидент с момче от 12-ти клас - с момиче от същото училище той искал да отиде до бюфета, става скандал, пак навлизане в личното пространство, което е описано от детето, от родителя, от 6 РУ, защото са идвали от МВР - има протокол, от учители. Това не е нещо, което можеш да скриеш, и ме възмущава, че в СО и в комисията, в която съм член, бяхме насрочили извънредно заседание да се коментира по-подробно случаят, да се изслушат директорките и кметът на района. Това заседание  се отложи. Видно е абсолютно безхаберие от отдел "Образование", затова нашата група на ДБ към СОС иска оставката на г-жа Мария Минчева, директор на дирекцията. Заради неспособността ѝ да се справи с дългогодишното напрежение между тези две у-ща в район "Красно село".

Не виждам кой печели от прикриване на проблема, той ескалира. 

- Имало ли е опити за посредничество от страна на общината?

- Не смятам, че това трябва да бъде взаимодействие между две директори, тук не трябва да има абсолютно нищо лично. Това е общинска собственост, тези директорки са избрани с конкурс от РУО София. Те са там, за да изпълняват своите задължения в услуга на децата на София. 

- От кога са тези случаи?

- От януари. Единият е на 10 януари, а другият - на 25 януари. 

- Винаги един и същ учител ли е намесен?

- Не. Разнообразие има. Но винаги поводът е "Вие не можете да минавате оттук."

- Има ли отлив?

- Много голям, дори за първи клас. Има отлив и на преподаватели, голяма част от тях се чувстват в несвойствена обстановка, карайки ги да гонят деца.

- Вашето предложение?

- Да се слеят двете училища и да се направи нов конкурс за директор на у-ще с ново име, нова номерация.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови