Чудовищни шарани 7 – Том, Нийл и големите риби

OFFNews 30 март 2023 в 10:13 5685 0

Том и Нийл

Снимка Viasat Explore

Том и Нийл

Популярните Том Доув и Нийл Спунър от тв поредицата за риболов "Чудовищни шарани" разказват за новия седми сезон в навечерието на премиерата. Четирите нови епизода са заснети във Франция, Испания, Италия и Унгария.

Можете да го гледате по Viasat Explore - от 1 април – всяка събота в 22:00 часа. Повторенията са на следващата събота около 14:00 часа и от 21:05 часа – преди следващия епизод.

- Седем сезона са много. Има ли все още нещо, което да ви изненада в предаването?

Том: Това, което постоянно ни изненадва, са резултатите. Разбирам, че сме го организирали наистина добре, т.е. влизаме в езерата в точното време и всичко е планирано както трябва. В крайна сметка работим с риби и никога не знаеш дали ще има резултат. Всеки път не мога да повярвам, че това се е случило отново, като например улавянето на най-голямата риба в езерото или докосването до много специален 25-килограмов рибок, когато дори 18-20 килограмов би бил страхотен резултат. Човек би помислил, че няма да бъдем изненадани от това, но продължаваме да се изненадваме.

- По време на снимките на седмия сезон на "Чудовищни шарани" сте посетили и езерата Лак дю Салагу в Южна Франция, Ембалсе де Ореляна в Югозападна Испания и Парко дел Брента в Италия. Разкажете ни за тях.

Нийл: Салагу вероятно ще остане като еднo от любимите места и на двама ни, независимо къде другаде сме снимали, защото не само рибата е невероятна, не само езерото е невероятно, но и носи много нови предизвикателства, с които никога преди не сме се сблъсквали. Има кайт сърфисти, уинд сърфисти, плувци, хора на водни колела, които ви затрудняват допълнително. Буквално кацат самолети, мисля, че в един момент до нас имаше коне, които се хранеха или пиеха. По същество ще ловим риба на плажа. Намираме се насред почиващите. И просто не мисля, че има друго толкова уникално място, където да има толкова невероятна риба. 

Том: Парко дел Брента е място за много специален стопански риболов в Италия. В него има изненадващ брой огромни шарани. Вълнуващо преживяване.

- Какви критерии използвате, когато планирате новия сезон? Посещението на даден риболовен обект зависи ли просто от големите риби в района? Или вземате предвид и други фактори? 

Нийл: Мисля, че преди, когато бяхме трима, се съобразявахме и с това. Но процесът се промени. Ако постоянно търсим езера, където бихме уловили най-големия шаран, бързо ще изчерпаме местата. Затова с Том обмисляме и други неща. В някои езера хващаме толкова много 20-килограмови шарани, с които дори не се снимате, а след това отиваме на следващото място и ако уловим 10-килограмова риба, сме на седмото небе от щастие заради изпитанията и трудностите, с които се сблъскваме при улавянето ѝ. Така че те имат различна стойност в различните езера.

- Екипът ви състои ли се и от рибари или е от хора, напълно несвързани с това?  

Том: Около две трети от момчетата са рибари. Всъщност имаме само трима, трима или четирима души на свободна практика. От другите единият е рибар, а другите трима работят с нас от толкова дълго време, че вероятно знаят повече за риболова от повечето рибари. Разбират много добре риболова и знаят как да го заснемат.

Едно от момчетата, сега той е мой добър приятел, е истински риболовец. Той прави нощните снимки за нас. Много запален шаранджия и много бързо се вписа в обстановката, защото познава риболова и с удоволствие работи през нощта. Разбира, че може да спиш половин час през нощта, а на сутринта все пак трябва да работиш. Разбирането на риболова е огромен плюс, не всеки е такъв.

- Какво според Вас е бъдещето на улова на шарани? Смятате ли, че всичко вече е измислено и няма нищо ново? Дали в сегмента на примамките и стръвта или на оборудването ще се случи нещо ново? 

Нийл: От продуктова гледна точка Том вероятно може да отговори най-добре, защото кариерата му извън филмовата индустрия е разработване на продукти за риболов. Лично аз смятам, че винаги има още какво да се случи, знаете, че във всеки един етап от живота може да си мислиш, че си намерил или си достигнал върха, но винаги има нещо друго, което се появява зад ъгъла. Ние просто все още не знаем какво е то.

Том: Със сигурност. Мисля, че що се отнася до продуктите, винаги се появяват нови неща, просто защото технологиите се променят. И много от нещата, които хората използват, се появяват на цикли, малко като модата. Предполагам, че някои неща ще работят много добре за определен период от време. А след това, когато всички ги използват, те не работят толкова добре. В крайна сметка се връщате към това, което сте използвали, но има и нови технологии, които да направят продукта по-добър. Да, рибите стават все по-големи, извършва се повече риболов. Има все повече и повече риболовци на шаран. Така че, ако трябва да бъда напълно честен, виждам само растеж.

- Ако не е тайна, моля, кажете защо Али Хамид не участва в тази поредица.

Том: Той реши, че иска да напусне Korder (продуцентската компания) и да започне своя собствена марка за такъми.

Viasat Explore е създаден от нещо повече. Ние сме смели, любопитни и решителни приключенци – да изследваме новото и необикновеното ни движи напред. От актуални научни открития до ежедневния живот на интересни хора, които правят всичко по малко по-различен начин.

За пълната програма на ТВ канала следете www.viasatexplore.bg. Следете ни и на www.Facebook.com/ViasatExploreBG.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови