Битката за Мосул е пред финал

Юлиана Ончева 02 март 2017 в 08:41 3845 0

Доц. Майер, какво очаквате от преговорите в Женева за бъдещето на Сирия?

Това е четвъртата сесия на преговорите, която започна на 23 февруари. Ще припомня, че предишните три се провалиха. Самият факт, че разговори се провеждат, е определен успех. Очаквания за голям пробив и положителен резултат, като например съвместен документ между опозиция и управляващи в Сирия, няма. Положителен ефект е, че противоположните страни седнаха заедно, т.е. едни срещу други на масата за преговори. Досегашните преговори бяха непреки, т.е. делегатите седят в различни стаи и медиатори пренасят информацията. Трябва да се припомни, че опозицията е притисната от последните военни успехи на Башар Асад – превземането на Алепо с помощта на руската авиация и военните подразделения от Иран. 

Според специалния пратеник на ООН Стефан де Мистура се очаква разговорите да продължат до 6 март. По искане на правителствената делегация обаче има прекъсване, като следващото заседание бе отложено за вторник, поради терористичните актове в Хомс. Преди дни при шест последователни самоубийствени атентати в сгради на службите за сигурност в сирийския град Хомс бяха убити 32 души, повечето от тях свързани със службите за сигурност в Сирия. Сред жертвите е и генерал Хасан Даабул, близък приятел и довереник на Башар ал-Асад. Неговото име се свързва с покушението срещу бившия министър председател на Ливан Рафик ал-Харири. Атакуването на подобни сгради на тайни служби в Сирия е твърде трудна и очевидно отдавна подготвяна операция. Отговорност пое ислямистката групировка Ахрар ал-Шам, която не присъства на преговорите в Женева и която е в списъка на терористичните организации за Русия. Делегацията на правителството поиска бунтовниците в Женева да осъдят терористичния акт, което те сториха на последваща пресконференция, но заклеймиха всички организации, които извършват терористични действия. 

Това ли е един от основните проблеми при преговорите?
Сред основните проблеми при провеждането на подобни преговори е определянето на състава на сирийската опозиция. За съжаление тя е твърде фрагментарна, няма единно ръководство, като политическите лидери се разделят на различни групи с противоположна геополитическа ориентация – като например „Платформа Кайро“ и „Платформа Москва“. Трудно може да се определи какво е влиянието на всяка група върху населението в Сирия. Политическата опозиция живее извън страната и критиките са, че „обитават петзвездни хотели“ и нямат връзка с конкретните проблеми на хората. Според експертите военните групировки наброяват повече от 1000. Те също са с различни идеологии и понякога дори воюват помежду си. В Женева няма представители на определяните за терористични групи Фатах ал-Шам (като клон на ал-Кайда) и разбира се на Ислямска държава. Няма също и представители на сирийските кюрди.
Ще припомня, че само за втори път след преговорите в Астана на масата се намират военни лидери на различни групировки. Водачът на политическата опозиция е лекар – хирургът Наср ал-Харири, който работи като оператор в действаща болница в сирийски бежански лагер на територията на Йордания. 
За първи път досега на масата за преговори в Женева бяха предложени за обсъждане три основни проблема, около които да се водят разговори в отделни групи. Това са:
- Как ще се осъществява прехода и какви временни органи ще наблюдават преходния процес,
- Каква да бъде бъдещата конституция,
- Как да се проведат следващите избори.

А битката за Мосул? 

Коалиционните сили започнаха битката за западната част на Мосул, в която се намират около 2-3000 джихадисти на Ислямска държава. Те използват снайпери, подземни тунили и коли бомби за да отбраняват позициите си, но вече има съобщения да бойци на халифата, които се предават. Няма съмнения за изхода от тази офанзива, но проблемът е колко жертви ще дадат специалните сили от Иракската армия, които водят военните действия на земя, както и колко ще пострада цивилното население от 650 000.

Нападението на Мосул започна от южна посока, където бе превзето летището на града и близкия квартал Мамун. Войските превзеха най-южния мост и стигнаха до четвъртия мост на река Тигър. Превзетият мост ще може да се поправи и да се използва за превоз на припаси и бърза транслокация на военни подразделения между двете части на града. Подготвяните и обучавани от САЩ контратерористични сили претърпяват загуби, за чиито размери няма никакви съобщения в официалните изявления. Според експертите сред причините за забавянето на нападението над западната част на града е трудното и продължително няколко месечно обучение на специалните командоси – в повечето случаи на територията на САЩ.

Ще успее ли планът на САЩ за ликвидирането на Ислямска държава?

Генерал Джеймс Матис, шеф на Пентагона, връчи на администрацията на Тръмп в понеделник план на американските военни за ликвидирането Ислямска държава. Ще припомня, че срокът определен от президента бе спазен – един месец след издаването на заповедта да бъде изготвен, планът на военните бе предаден. Поради секретността на документа се знае малко за съдържанието му. Коментира се само, че планът освен, че съдържа мерки за бързо унищожаване на ИДИЛ, всъщност има и значително по-широка насоченост. Т.е. вероятно той представлява на практика по-дългосрочна стратегия. Предложени са мерки за: Прекъсване на потока на финанси към джихадистите,
Прекъсване на рекламната им дейност в интернет, Отвоюване на териториите от халифата, като вероятно се разискват и основни проблеми като създаването на зони за сигурност на територията на Сирия и приобщаването на Турция и сирийските кюрди в офанзивата срещу Рака. Сред възможните решения е увеличаването на броя на американските военни на територията на Сирия, защото се отчита, че в Ирак с изключение на малки подробности, военните действия се движат добре. 

Доц.д-р Мира Майер е преподавател в НБУ по политика и сигурност в Близкия Изток. Автор е на книгите "Петролът в Близкият Изток", "Цивилизации и религии", "Политическа география на Близкия Изток" и др. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови