Quantcast

Антония Първанова: Все с нещо съм заслужила да съм политик на годината

Симона Костадинова Последна промяна на 19 май 2014 в 16:15 6013 13

Антония Пъравнова с коалиционните й партньори - Тодор Барболов и Илияна Раева

С евродепутата и кандидат на НДСВ (коалиция КОД) за евроизбори 2014 Антония Първанова разговаряме за работата й в ЕП и какво я мотивира да се кандидатира отново за европейски народен представител.

Какво представлява ежедневието на един евродепутат?

Един ден на евродепутата започва в 8:30 часа с пленарна сесия и завършва в 12 през нощта. Междувременно по обяд има гласувания, които траят около 2 часа, а през останалото време има заседания на парламентарни групи, на комисии, срещи, различни семинари, кръгли маси.

В общи линии на ден има около 30 различни събития, преговори за законодателство, писане на поправки. Много е динамично, много е интересно. Ако човек иска да бъде активен, ако иска да допринесе, може много да работи. Има срещи с европейските комисии, с посланици и с НПО-та. Това също заема една голяма част от времето.

Какво Ви накара да решите да се борите за още един мандат?

Има още неща, които искам да направя и за европейските, и най-вече да българските граждани. Една от инициативите, която искам да довърша, е фондът за иновативни медицински изследвания. Той ще помогне на хората, които страдат рак, психични проблеми и от редки заболявания.

Другото, което искам да направя, е да продължа работата, за изграждане на фонд за женско предприемачество и не само стимулиране, но и лесен достъп до иновативни идеи и тяхното финансиране. Така жените ще могат да се превърнат в един от двигателите на един развит по нов начин икономически растеж, много по-устойчив от това състезание в момента, което се базира основно на количествен растеж, но не и на качествено развитие.

Мисля, че тези начинания са достатъчно сериозни. Искам да довърша и директивата за прозрачност при ценообразуването и реимбурсирането на лекарствата. Има още неща, с които мога да допринеса. 

Кое е нещото, с което се гордеете най-много от направеното по време на мандата си в Брюксел?

С директивата за правата на пациентите! Тя беше първата по рода си, а и толкова много хора в Европа сме пациенти. Всеки може да бъде пациент, а в България толкова много хора имат нужда от подкрепа и защита на правата - правото на достъп, на качествени медицински услуги, на защита, на информираност и т.н.

С това най-много се гордея, защото досега не се беше случвало в Европейския съюз. Тази инициатива я започнах заедно с НПО-та, безкрайно съм щастлива, че успях да я реализирам.

Другата, която по същия начин започнах с организациите, е директивата за защита на жертвите на престъпления. Те са 70 млн. всяка година в ЕС, досега не е имало законодателство. Гордея се, че за тези най-пострадали европейски и български граждани сега вече има законодателство, което гарантира правата им. Горда съм, че съм работила активно по него и съм направила едни от най-сериозни поправки и допълнения, които касаят жените и децата жертви на престъпления.

Как оценявате работата си на фона на останалите над 700 евродепутати?

Да не звучи самохвално, но най-добрият критерий е сайта www.votewatch.eu. Там се вижда кой колко е работил и върху какво точно. За мен е чест, че съм сред десетката на най-активните депутати. Бях отличена като депутат на годината в категория здравеопазване през 2010 г., през 2013 г. бях номинирана в правосъдие и граждански права, а тази година бях обявена и за политик на годината. Мисля, че все с нещо трябва да съм заслужила това.

Има ли нещо, което искате в България да се знае за работата Ви, а е останало неизвестно?

Най-важното е, че зад това стоят права на българи, права на европейци и тяхната защита. Радвам се, че работих в сфери, които са изключително важни за българските граждани - защита на пациентите, сигурността и безопасността на храните, защита на потребителите, защита на жените, на децата. Това са нещата, които касаят нас и нашето спокойствие и сигурност.

Имах много голям шанс да добия висока популярност, да добия доверието на колегите си. Всичко, която си поставих като цел, което НПО-тата ме помолиха да направя и обещах да се случи, успях да го изпълня, но има още някои неща, който съм захванала и искам да довърша.

Живот и здраве, те са започнати и няма как да бъдат спрени.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

09.04 2014 в 22:07

Все с нещо е заслужила, ама да си я избират тези, които знаят с какво. Като дойде да поживее в родината, ще разбере защо не е заслужила да е евродепутат.

07.04 2014 в 16:54

КОД - Коалиция на Отбраните Дебили.Много добре сте им хванали лицемерните гнусни физиономии.

06.04 2014 в 20:56

Не си спомням нещо значимо да си направила, освен това, че майсторски застана начело на партията на царя! По никакъв начин няма да гласувам за теб, защото не мога да забравя как унизи една българка /каквато и да е, тя е българка!/ защото всичко, което казваш е клише, заучено от повтаряне през годините и защото по никакъв начин няма да се кача на каруцата на мадридския търгаш!

05.04 2014 в 19:15

Не помня как е влезла, но върши някаква работа там за разлика от повечето хрантутници. От свински очички се пазя в личен план, но тия двете поне имат фасон и добър синтаксис ( ха-ха-ха, сетих се за култовата филоложка пак). По-интересно ми е кой е зад тях, особено за Раева. Много подозрителна нация сме, направо параноици. А Гуцомецан мамин изобщо не го виждам в европарламента. Ще вземе да счупи някое кресло кат' седне, ако изобщо иде на работа, де...

05.04 2014 в 17:20

Помните ли кога и как тя влезе в политиката ?

05.04 2014 в 17:15

Помните ли как г-жа Първанова влезе в политиката ?

05.04 2014 в 14:59

Въоръжената борба с масовото участие на народа е единственния изход от мизерното полужение в което се намира България.Трябва да направим България интересна за българите ,а не за международния бизнес и отг.престъпност,всички еврейски организации трябва да се забранят в България.Да се забрани участието на евреи в управление на страната и финансите.Трябва на се обесят всички които седят в парламента даже ако там има невинни и добри политица,всичко това е шайка хайдути и шумкари

05.04 2014 в 14:41

Сега като ви пратят и др. Пеевски," много работен и отговорен" ще се съдерете от бачкане

05.04 2014 в 12:00

Тая сега е първа в листата на КОД - Коалиция обединени демократи . В коалицията е и партията на Илияна Раева- Обединена България , а самата Раева е на второ място в листата.
Та,Тонката първанова и през мръсен канал и през свински задник е готова да се шмугне само и само да се докопа пак до 14-15 хиляди евро заплата и топло местенце в Европарламента. Женичката чинно гласува ЗА въвеждането на т.нар. трети пол , но и за 13 пол да я бяха накарали да гласува, пак щеше да го направи, за да угоди на европейските "ценности". а ,че нищо не е направила за БГ освен да плямпа преди избори, това е ясно на всички.

05.04 2014 в 10:28

Няма да забравя изострената, изпълнена със злоба физиономия на А.Първанова по време на изслушването на Румяна Желева в Брюксел. Първанова МАЧКАШЕ ЕДНА БЪЛГАРКА и то пред цяла Европа.!!!Много долна постъпка! Желева беше обвинена в конфликт на интереси.Да,истината,закона на преден план , но не с този гнусен долен комунистически похват!!! БЪЛГАРИЯ ПРЕДИ ВСИЧКО!