Али Хамиди, Боби Замора и тяхното голямо риболовно приключение

OFFNews 13 май 2023 в 16:50 3630 0

Али Хамиди и Боби Замора

Снимка Viasat Explore

Али Хамиди и Боби Замора

Двама близки приятели - пътуващият по света риболовец Али Хамиди и бившият професионален футболист и запален рибар Боби Замора, тръгват на обиколка за риболов из Британските острови в поредицата "Голямото риболовно приключение", която можете да гледате по Viasat Explore. Двойката пътува до най-емблематичните и красиви места за риболов, като по пътя си поставя трудни риболовни мисии. В поредицата има всичко - екшън, приятелство, смях, технически съвети за риболов и дори уроци по готвaрство край брега.

В интервю, предоставено специално за OFFNews, Али и Боби разказват за това приключение и тяхната голяма страст - риболова.

- Това е изцяло нова поредица. Какво ще видим в нея?

Али Хамиди: След като създадох "Риболовна надпревара" и "Чудовищни шарани", напуснах продуцентската компания Korda след 16 години. Tова означаваше, че се отдалечих от правенето на "Чудовищни шарани", което е наистина тъжно. Исках да започна да продуцирам нов телевизионен сериал с новата компания One More Cast, защото имаме много добри връзки и отлична репутация в създаването на телевизионни предавания в Обединеното кралство и Европа. Беше постигнат доста добър напредък с ITV в Обединеното кралство и, разбира се, с Viasat World, и успяхме да планираме поредицата. 

Беше хубаво да се съсредоточим в Обединеното кралство за първия сезон. Следващите е възможно да са 50 на 50, например 50% в Испания, 50% във Франция и кой знае къде ще се озовем след това. Може и на някое място като Полша или Хърватия - различни места, на които с Боби не сме ловили заедно.

Искам да отидем и в Индия...

Боби Замора: А аз в Аляска или Канада. Там има огромни есетри. Говорили сме си как можем да ловим сьомга, а от другата страна на реката да има мечки - истинско приключение, наистина малко опасно. Винаги е малко опасно в тези отдалечени места. Както в Амазонка - когато ловяхме риба там, видяхме кайман и ягуари, беше просто невероятно. 

- Винаги имате щури моменти и лафове по време на снимките. И тук ли е така?

АХ: Да, мисля, че в първата серия има няколко зрелищни момента. Най-големият момент е реакцията на Боби на една луда случка в морето. Той все още е в главата ми.

БЗ: Хората винаги си мислят, че реакциите и сцените по телевизията са нагласени. Но този момент е нещо, което никога няма да забравя. Най-забавното е, че бях единственият, който го видя. Тази част от секундата и моята реакция предупредиха всички за това, което се случва... трябва да го видите. И да, сто процента истински е. Нека само да кажа, че има и момент, в който участват думите "червеи" и "Али" заедно. Може би сте го виждали и преди, но... Той е странен човек.

АХ: Искам да покажа, че ако стръвта е достатъчно добра за рибата, тя е достатъчно добра и за мен. И също така, ако риболовът понякога е труден и накрая уловим риба, обичам да опитам какво е яла, за да разбера повече. Понякога това означава да изядем някое рибена изпражнение, но това е просто риболов на наистина високо ниво... наука. Аз го наричам наука и изследване.

БЗ: Проучване на пазара.

АХ: Боби все още не е учен на такова ниво, но ще стигнем дотам.

БЗ: В крайна сметка през този първи сезон си поставихме цели за улова и се опитваме да ги постигнем, а те са трудни за постигане.

АХ: Има няколко лични постижения - каракуда, шаран и др. Много неща се случват. Ако трябва да съм честен с теб, беше невероятно. Изненадващо бе колко брилянтен се оказа риболовът е Обединеното кралство. 

- В известен смисъл, след много години, това беше новото ви начало. Усетихте ли някаква нова енергия и имате ли вече идеи за нови проекти?

АХ: О, да, през цялото време мисля за нови проекти. Очевидно е, че напускането на "Чудовищни шарани" и Korda беше най-трудната част. Защото това беше мое дете. Изградих го от нищото и обичах да снимам с Том и Нийл. В същото време Боби ми беше много добър приятел, но с Том и Нийл бяхме направили шест сезона заедно. Сега сякаш отново се връщаме към тази начална фаза на учене и имаме различен екип. Така че има много предизвикателства зад кулисите, но Боби е толкова страхотен човек. На първо място, Боби беше фантастична легенда във футбола, но той обича риболова още от детството си. Така че е истински рибар. И влага страст.

БЗ: Да, да, да. Аз съм състезател по дух. Винаги искам да имам голям улов.

АХ: [Смее се] Да. Спортистите винаги са силни конкуренти и винаги са гладни. Така че двата ключови фактора при Боби са да се увериш, че всичко е в хармония. Достатъчно ли е нахранен? Починал ли си е достатъчно? Да? Тогава хваща. Ако му липсва някое от тези три неща, ще имате проблеми.

БЗ: [смее се]

АХ: И не искаш да си му в радиуса... Ако държиш тези три неща под контрол през цялото време - адекватна почивка, храна и улов, тогава той е най-щастливият човек на света.

БЗ: Така че сега сме изгладили тези малки пропуски и занапред всичко би трябвало да е перфектно. И така, аз и Али тръгваме на приключение следващата седмица...

- В предаването ловите най-различни видове риба - акули, шарани, сомове и др. Не е ли учудващо, че има толкова много видове?

АХ: Морският риболов в Обединеното кралство стана доста популярен през последните няколко години, главно заради климатичните промени, Covid също помогна, защото наистина изчисти водата, има по-малко отпадъци и замърсяване. Натъкнахме се на много големи риби тон и акули, повече видове акули, които навлязоха в британските води. Отидохме например до едно тайно езеро, в което никой не можеше да лови, и беше загадка какво има там. Така че всеки път, когато закачахме нещо, не бяхме сигурни какво ще се случи. 

- Али, след в "Чудовищни шарани" направихте промяна и ловите и други видове. Защо направихте тази промяна?

АХ: Риболовът на шаран е, ако искате го наречете, моята специалност, нали? Но аз съм от онези шаранджии, които обичат да ловят всичко, и в резултат на това през целия си живот като рибар съм харесвал и други видове риболов. Всъщност все повече шаранджийството се превръща за мен в работа, моята компания One More Cast в момента е съсредоточена в шаранджийските принадлежности и дрехите за риболов на открито. Така че всъщност Боби и аз, колкото и да е забавно, в продължение на години, когато бяхме приятели, всъщност никога не сме ловили шаран заедно. Винаги съм обичал да ловя и други видове. Мисля, че това просто идва от детското увлечение да чета различни списания и книги и да стана истински студент по риболов и да проучвам всичко. Никога не са ми поставяли диагноза, но вероятно съм малко аутист с моята мания по риболова. Чета всяко списание отзад напред, за всички видове. И после в съзнанието си искаш да ги хванеш всичките един ден. 

БЗ: Честно казано, с много от видовете, които очевидно сме ловили в Обединеното кралство, сме се сблъсквали като деца - златиста каракуда и др. Започваш само с червей. После малко сладка царевица и така се запалваш. Виждаш голям шаран и си мислиш "Уау, това е огромно, това вероятно е кралят на езерото". И много хора се преориентират към тези големи цели. Но ние, като рибари, започваме да се опитваме да хванем платика, костур, лин, лещанка. 

АХ: В Обединеното кралство имаше едно много известно предаване, наречено "Go Fishing", с Джон Уилсън. Израснах, гледайки го, и много от рибите, които искам да уловя сега, са неща, които съм го виждал да хваща преди десетилетия. Бих се радвал на мисълта, че Боби и аз правим това за децата сега. И когато станат достатъчно големи, тези спомени, които създаваме на екрана сега, могат да имат същото въздействие, което Джон Уилсън имаше върху мен. Бих се радвал, като си помисля, че бихме могли да окажем дори 10% от въздействието, което Джон Уилсън имаше в Обединеното кралство. А също и Джеръми Уейд с "Речни чудовища". Много от нещата, които е правил, винаги са очаровали с местата, на които снима. Иска ми се да съм там, в джунглата, в скалите и кралските кобри да ми идват над главата или каквото и да било друго. Надявам се, че да вдъхнови хората.

Viasat Explore е създаден от нещо повече. Ние сме смели, любопитни и решителни приключенци – да изследваме новото и необикновеното ни движи напред. От актуални научни открития до ежедневния живот на интересни хора, които правят всичко по малко по-различен начин.

За пълната програма на ТВ канала следете www.viasatexplore.bg. Следете ни и на www.Facebook.com/ViasatExploreBG.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!