"Ако Груевски остане, край с Македония"

Писателят Ким Мехмети: Ние, албанците, нямаме проблем с ВМРО. Ние имаме проблем с ВМРО-то, водено от Али Ахмети

Георги Савчев Последна промяна на 20 май 2015 в 20:19 11149 5

Снимка kmehmeti.com

Писателят и публицист Ким Мехмети е един от най-влиятелните интелектуалци в Македония. Той е автор на над десет книги, между които сборниците с разкази: "Отложена рапсодия", "Село без гробища", "Събирачи на увехнали цветя" и романите "Седем нощи тъга" и "Селото на прокълнатите деца". През 2008 година в превод на български излезе книгата му "Нишане".

По какво се различават днешните протести в Скопие от тези в София преди две години?

Различават се по това, че в София по време на протестите съществуването на държавата не беше под въпрос. Докато в Македония вече е под въпрос дали ще остане държавата или една криминална власт, каквато е тази на Груевски. Защото едно е ясно: не може да оцелее и Груевски, и Македония. Едното трябва да падне. Надявам се, че ще падне Груевски.

В България все пак тези протести бяха много конкретни и се работеше за това как да се подобри демокрацията. В Македония под въпрос е друг проблем: как да върнете Македония на гражданите. Как Македония, която е отвлечена от Груевски и неговата фамилия, да я върнете на гражданите. В такава ситуация, когато се сблъсквате с такъв крадец, има опасност той да жертва всички, само и само да спаси себе си.

В македонските медии има множество съмнения, че сблъсъкът в Куманово е инсценировка на властта. Смятате ли, че става въпрос за постановка в Куманово?

Това не е за пръв път. Винаги, когато Македония се е сблъсквала с вътрешни проблеми, винаги, когато тукашните политици затъват в калта на криминалното, тe винаги викат на помощ измислената албанска опасност. И винаги се стига до някакви подобни сценарии, за да докажат на света, че са заплашени от албанците. Македония никога не е била заплашена от албанците. Македония постоянно е заплашена от политици, които в името на тази т.нар. опасност искат да печелят.

Какво да очакваме през следващите дни в Македония - още по-многобройни протести или опит за потушаване на недоволството от страна на правителството?

Тук вече започна тази надпревара между двете страни, между управляващата партия и опозицията - кой има повече демонстранти, кой има повече симпатизанти. Знам, че подобна надпревара обикновено завършва или с подпалване на парламента и на сградата на правителството и със заминаване на този малък диктатор, смешния диктатор Груевски, или Македония ще изчезне. Тук няма трета възможност. Защото това не е някоя държава с традиция, със силни държавни институции. Вижте, нейните държавни институции служат само за покриване на фамилията на Груевски.

Ако оставите Македония в ръцете на фамилията на Груевски, значи, че вие приватизирате тази държава. Че я обявявате като частна собственост на една група хора и запазвате това сред Европа - че който може да направи от всички граждани заложници, на него се пада държавата. Тогава трябва да се измисли нова система, все още непозната в света: да дойдете на власт чрез гласовете на гражданите и после да вземете всичко в заложничество. И после това да бъде провъзгласено за ваша собственост. Само едно остава после - да отиде Груевски в кадастъра и там да напише, че Република Македония е собственост на Груевски и фамилия.

На протеста на опозицията в неделя в Скопие видях македонски, албански, че и български знамена заедно, на едно място. Да очакваме ли обаче създаването на нова опозиционна опция, която не е свързана със Социалдемократическия съюз на Македония и сегашните албански партии?

Мисля, че расте гражданското съзнание и при едните, и при другите, че тази държава може да просъществува, само ако са силни двата нейни стълба, които я държат - македонският и албанският. И тази държава не може да просъществува без единия от тези два стълба. ВМРО има тази логика - че тук и небето, и въздухът, и земята, всичко има православен знак и македонски етнически знак. Което е глупост. Защото земята, небето и въздухът нямат нито етническа, нито религиозна принадлежност. Но тази държава я водят такива хора в този момент. И такава Македония няма бъдеще. И сега - или ще има бъдеще това правителство, но без Македония. Или ще я има Македония, но без това правителство.

Как оценявате действията на двете най-големи албански партии в Македония?

Мисля, че двете албански партии по някакъв начин и те поддържаха този режим. Те се делегитимират, тотално се делегитимират.

Особено Али Ахмети?

Вижте, това е отделна история. Ние, албанците, никога нямаме проблем с ВМРО. Ние имаме проблем с ВМРО-то, което е водено от Али Ахмети. Той стана албански инвентар на ВМРО. Ние имаме проблем с него, защото той, ако искаше, този режим нямаше да може да просъществува и един ден. Но цялото нещастие е, че имаме един ученик на Енвер Ходжа да ни представлява. И подобен интелект дотук може да те води. Дори е нечовешко от такъв интелект да се очаква нещо повече.

Георги Савчев

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

21.05 2015 в 12:05

Македания няма никакво бъдеще. Груевски е създал своя частна държава, корупция, мафия и пр. - знаем си ги нещата. Но какво представлява опозицията? Ами същото. Бивши комунисти, ще гледат първо Москва, после Белгарад и също ще крадат на поразия. Освен това - абсолютно антибългарски настроени.

Ако някой мисли, че албанците искат да градят някакво съвместно общество и държава - тц, това са само приказки. Те си имат цел - Велика Албания и си я преследват.

Така че каквото и да стане Македония няма бъдеще или поне не и като обединена държава. Ще се раздели, а ако в македонската част не се появят някакви нови политически партии, ще са си в това блато оше десетилетия.

21.05 2015 в 09:12

Не виждам същестена разлика:
В България-система на Пеевски;
В Македония - система наГруевски.

21.05 2015 в 00:22

Също мисля ,че Македония може и трябва да просъществува на двата стълба: македонският и албанският,, до влизането й в Европейския съюз. И двата народа са живели столетия заедно, традициите им са еднакви ,въпреки че имат различия във религията, което не е проблем. Македонците и албанците трябва да бъдат разумни, както са били векове наред.

20.05 2015 в 22:11

Груев десен политик ли беше....?Сигурно, щом Серж Станишев от името на ПЕС -овете, говори на инглиш на Протест в Скопие.

Ама Груев има мноооооого роднини. Македонска му работа. И все рода -ортаци у управата на Македонията. А шкиптърите -они ще се включат по некое време у заверата, вервайте ми.
Докато Груев е на Власт, Македония няма да нормализира отношението си към България.
Ако пък станишевите протестъри -песове, дойдат на Власт...Един Бог знае, какви коминтерновски чудеса ще сътворят.
Та после,Гълъбов, да ми лае,аман от македонстващите бугари.
За да не обидим ДПС и братска Р Турция, се отрекохме от половината си История.
За да сме супер Марио на ЕС,сега, тихо,тихо,да не макудонстваме, според селяндурът Гълъбов,та да оставим Груев и Константин, ЕООД, да ни ходи по чутурите преклонени и робски, пък и услужливи.
Гълъбов, "македонската "нация,език и история, са дело на Коминтерновски, в лицето на Сталин и комунярските марионетки от Сърбия и лакеите от БГ,тогава.

20.05 2015 в 20:24

И в двата варианта Македония драстично ще се промени..