ДКЕВР: Поевтиняване на тока ще оскъпи парното

04 юни 2013 в 12:34 2438 7

Евгения Харитонова
Евгения Харитонова

Електроенергията е по-скъпа, отколкото трябва да бъде, но ако поевтинее, трябва да се увеличи цената на парното. Това заяви пред журналисти председателят на комисията за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Евгения Харитонова.

Заключението на председателя на енергийния регулатор идва броени дни след като бе обявена нова методика за ценообразуването в енергетиката, изработена от екипа на служебния икономически министър Асен Василев и ДКЕВР. За да се намали ежегодната бюджетна дупка в енергийната система и да се постигне прозрачност в ценообразуването, предложената методика предвижда серия мерки, сред които край на задължителното изкупуване на част от скъпия „кафяв“ ток, произвеждан от топлофикациите и заводските централи чрез когенерационни инсталации (за комбинирано производство на топлина и електричество).

Идеята е от топлофикациите задължително да се купува само токът от високоефективните инсталации (които с единица топлинна енергия произвеждат повече електро). От ДКЕВР тогава посочиха, че само една от когенерационните инсталации на „Топлофикация – София“ отговаря на условията. При това положение годишните приходи на столичното парно биха паднали със 100 милиона лева, изчислиха от регулатора. Тогава в отговор на журналистически въпрос дали този липсващ приход няма да се избие от дружеството чрез поскъпване на топлинната енергия, Харитонова отвърна, че не е това целта и посочи, че сегашната система е несправедлива, защото хората на село на практика плащат парното на софиянци. Столичното парно има солиден приход от производството на ток, а неговата цена се калкулира в сметките на цялата страна. Токът на софийската топлофикация е най-скъп в "кафявия" сегмент - над 300 лева за мегаватчас.

Днешното изказване на шефа на регулатора поставя под въпрос предложеното от Василев намаляване на кафявия ток в микса. Бившият министър изчисли, че ако мярката за топлофикациите се приеме, а заводските централи започнат сами да консумират произведения от тях ток, а продават на държавата само излишъка, скъпият кафяв ток в микса ще намалее 4 пъти.

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков