Българският национализъм не може да бъде приятел на Кремъл. Интервю с Ангел Джамбазки от ВМРО

Владимир Йончев 08 май 2024 в 20:58 6374 4

Хора с девиантно поведение и конспиративни теории бяха етикетирани като "националисти". А национализмът не е това, и никога няма да бъде. Той е родолюбие и патриотизъм.

Това каза в подкаста на OFFNews евродепутатът от ВМРО Ангел Джамбазки, който на изборите на 9 юни отново ще води листата на ВМРО за евроизборите. 

Национализмът ни трябва да бъде много повече европоцентричен. Защото България е в Европа, винаги е била. 

По този въпрос във ВМРО има и други идеи, които аз не споделям и моята битка ще бъде ВМРО никога да не се отплесне от европейската посока. Аз никога няма да се съглася ВМРО да бъде част от антибългарски блок. Тази група от хора, които се опитват да отвличат национализма в посока към Кремъл е антибългарска по същността си. И те прекрасно го знаят. 

Българският национализъм не може да бъде приятел с Кремъл, Белград и Скопие, каза Джамбазки.

Русия нападна съседна държава, за да решава своите геополитически проблеми със САЩ. А какво би станало, ако една съседна нам, също много по-голяма държава, ни нападне нас, за да решава своите проблеми? Ако Турция каже - тука едни лоши националисти, едни фашисти, едни нацисти, подтискат нашето население. Какво би станало тогава? Как ще обясниш, че оправдаваш нападението на Русия над Украйна, но не оправдаваш нападението на Турция срещу България?, запита Джамбазки.

Защо Ангел Джамбазки толкова силно подкрепя Украйна?

Това ли беше причината да бъде свален като съпредседател на ВМРО?

Правилна ли беше българската политика към Македония?

Отговорът на всички тези въпроси в интервюто му с главния редактор на OFFNews Владимир Йончев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3700

4

опетков

09.05 2024 в 13:45

И трите ти твърдения са неверни, зла свекърво. Няма нищо подобно в думите на Джамбазки. Примерът с Турция е напълно адекватен и показва несъстоятелността на твърденията на всички русолюбци. Показва и фалшивите мотиви за агресията на Русия. Тази империя на злото не се нуждае от никакви причини и поводи, за да нападне когото и да било. Достатъчно е да е сигурна, че нападнатият е по-слаб. А със Сърбия и Македония не можем да бъдем приятели, докато не променят отношението си към българите в техните страни и България.

1000

3

Зла свекърва

09.05 2024 в 09:51

Има голямо вътрешно противоречие в тезите на Джамбазки.

1. Българският национализъм не може да е приятел на Русия. - Това е правилно.

но после

1. Поражда страхов от Турция.
2. Неприязън към Македония
3. Неприязън към Сърбия

Макар и трите опорни точки да се опират на събития от миналото, интересът на България не е да изгражда враждебен наратив на Балканите. Това е руският интерес всъщност - да настройва балканските държави една срещу друга, за да ги докара до степен, в която не могат да си сътрудничат и така да осуети стабилизацията на Западните Балкани като част от ЕС и НАТО. Ако има как, Русия би разпалила отново кофликт на Балканите и вече се виждат инструментите, на които залага - разцепването на Босна, конфликт между Сърбия и Косово, концепцията за възраждане на "сръбския свят" като паралелен процес на т.нар. "руски свят" и не на последно място - агресивната антибългарска реторика на просръбски елементи в Македония.

В това отношение Джамбазки "пее" в руския хор.

1419

2

Dido

09.05 2024 в 07:56

А твоето шефче, дебелиот воевода - що дирника му все към Кремъл е обърнат?

788

1

jorj

08.05 2024 в 21:38

Правилно! Приятел на кремъл никога неможе да бъдат! Никой неможе да бъде приятел на кремъл! Джамбо ти си роб на кремъл и го доказваш в пропагандните ти агитации!!!!! Националист, русосифилистик.