Quantcast

Стандарт енд Пуърс намали кредитния рейтинг на България до ниво "боклук"

OFFNews Последна промяна на 12 декември 2014 в 20:16 13363 6

Снимка wikimedia

Агенцията за кредитен рейтинг Standard&Poor's понижи дългосрочния и краткосрочен кредитен рейтинг на България в чуждестранна и местна валута от 'BBB-/A-3' на 'BB+/B' със стабилна перспектива.

Според критериите на Standard&Poor's 'BB+/B' е в категорията "боклук".

Рейтинговата агенция изтъква като основни причини за промяната ситуацията с КТБ и предоставянето на ликвидни средства на друга българска банка, както и влошаването на фискалната позиция през годината. Последното S&P свързва с реализирането на слаб икономически растеж и наблюдаваните дефлационни процеси в страната.

Стабилната перспектива отразява ниските нива на задлъжнялост на публичния сектор, които според рейтинговата агенция балансират идентифицираните от тях рискове във финансовия сектор.

Рейтинговата агенция отчита минали събития в резултат на неблагополучия във финансовата система, за които настоящото правителство не може да бъде упреквано, коментира министърът на финансите Владислав Горанов.

"Ниският икономически растеж и опасността от дефлация са проблеми за редица държави в ЕС. Неслучайно ЕК разработва план за стимулиране на частните и публични инвестиции с крайна цел увеличаване на вътрешното търсене и нарастване на потенциала на европейската икономика. В документа на рейтинговата агенция не са взети предвид и някои положителни резултати, които вече са факт. Това са мерките, които са отразени в средносрочната бюджетна прогноза и политиките за свиване на бюджетния дефицит. Също така от 4 декември се изплащат гарантираните депозити на КТБ, а плащанията по Оперативна програма „Околна среда“ са възстановени. Запознати сме с позицията на Standard&Poor's за това как рейтингът на държавата може да бъде подобрен и сме убедени, че в най-скоро време агенцията ще има основание да преразгледа своето мнение" - каза още Владислав Горанов.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

13.12 2014 в 19:40

Ще падне, разбира се. 8 млрд., и още искат да теглят. Да чещат егото на тиквоний банкянски с ленторязане.

13.12 2014 в 10:40

Точно така идиот Балкански, Тиквата е виновен. Само за две седмици управление му свалиха рейтинга. Кретен...... Признай си че се възбуждаш като те псуват ?

13.12 2014 в 08:43

Що, кво, дянков беше нашия финансов гений ли?
С главна задача да затрие Софийския Университет, за да направи Пернишки. И да вземе имотите на БАН на жълтите павета, за хотели.
Трагедийо, оди чункай джиджи.

13.12 2014 в 02:52

Еми правилно, като се има предвид кой е главатар на управляващата Първа Частна Банкянска шайка.

13.12 2014 в 01:15

Плюйте сега още по Дянков... Мноооого сме тъпи... Ама толкова колкото ми е трудно да си представя....!

12.12 2014 в 21:35

Т.е. стабилен боклук..