Скандал в енергийната комисията: ГЕРБ напусна заседанието, защото се криела информация

Четворната коалиция поиска закрито заседание, а ГЕРБ-СДС обвини управляващите в непрозрачно управление

Йорданка Веселинова 08 февруари 2022 в 15:04 7448 5

Снимка Архив - БТА

Радослав Рибарски - председател на парламентарната комисия по енергетика

Извънредното заседание на парламентарната комисия по енергетика, свикано с искане на ГЕРБ-СДС заради сделките на газов хъб 'Балкан', започна със скандал заради предложението на четворната коалиция то да бъде закрито.

От ГЕРБ-СДС обвиниха правителството в непрозрачно управление. От ДПС пък се усъмниха, че управляващите "нещо крият".

Председателят на ресорната комисия Радослав Рибарски предложи заседанието да бъде закрито с оглед на обсъждането на класифицирана информация. По искане на ГЕРБ на него присъстваха изпълнителните директори на БЕХ, "Булгаргаз", "Булгартрансгаз", Газов хъб "Балкан", както и председателите на КЕВР и ДАНС. Министърът на енергетиката Александър Николов също бе поканен, но е в командировка извън страната.

Това процедурно предложение се оказа препъни-камъкът, който забави дебата по същество. Вместо обсъждане на казуса членовете на комисията влязоха в 20-минутен спор дали заседанието да бъде открито или закрито. Бившият енергиен министър от ГЕРБ Делян Добрев направи обратно предложение и попита защо се пазят купувачите на газа.

"Управлението, доколкото твърдите, е прозрачно, а в същото време класифицирате информация от обществен интерес", заяви Добрев.

Росица Кирова защити същата теза и призова за открито заседание, за да няма спекулации, че има нещо "скрито-покрито". Закрито заседание щяло да засили спекулациите. 

"Не виждам защо това заседание трябва да бъде закрито, ако нищо не криете", заяви Станислав Атанасов от ДПС.

След това Кирова отново взе думата и заяви, че откритото заседание ще отговори на въпроса:

"Вярно ли е, че новият председател на Булгаргаз е продал газ на дружество, свързано с него?"

Владимир Табутов от ПП коментира, че самото присъствие на председателя на ДАНС е достатъчен аргумент за закрито заседание. Това му изказване беше контрирано отново от Кирова, която заяви, че той е достатъчно компетентен, за да прецени коя информация може да се каже в открита част. Зам.-председателят на НС допълни, че е възмутена от това предложение и призова колегите си от другите партии да послушат съвестта си, а не "партийните окови".

В крайна сметка депутатите приеха предложението на Рибарски с 12 гласа "за", 4 "против" и 3 "въздържали се". В момента тече изслушването на поканените, но в закрита част. Междувременно от прокуратурата излязоха с позиция, в която заявяват, че властта няма право да се месят в разследването на дружеството.

FB/ Политическа партия ГЕРБ

Час след началото на заседанието членовете на комисията от ГЕРБ-СДС напуснаха залата. Според тях  заседанието се е оказало "пародия". Бившият енергиен министър Делян Добрев заяви, че се е оказало, че зам.-министър на енергетиката, шефът на "Булгаргаз" и шефът на газовата борса нямат допуск до класифицирана информация.

"Наложи се да напуснат, а това бяха хората, които трябваше да отговорят на нашите въпроси."

Той допълни, че въпреки това те са знаели кои фирми са купили евтин газ и заяви, че това е нарушение на закона. Депутатът от ГЕРБ-СДС настоя тази информация да бъде оповестена публично.

"Това управление дойде с обещанието за прозрачност, каквато не виждаме", заяви Добрев и допълни, че "не е нормално (...) да работиш до четвъртък в една фирма, в четвъртък да станеш шеф на държавно дружество и в същия  ден да продадеш газ на същата фирма, в която си работил."

По думите му за тези сделки всички фирми ще платят всички фирми, а след това стоките в магазините ще поскъпнат още.

Той обаче заяви, че на фона на годишното потребление на страната тези количества газ са нищожни, но допълни, че "ние не можем да разберем кой е взел трохите, а се надяваме да разберем кой е изял баницата".

Как започна всичко?

Въпросните количества природен газ бяха продадени за 3 секунди миналия петък. Ден по-късно лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обвини правителството в злоупотреби и се закани: 

"Ще докажем, че са крали в петък вечер. И то са крали с милиони."

По-късно с позиция излезе и "Булгаргаз", в която се посочва, че количествата са били продадени с цел подобряване на финансовото състояние на дружеството. В нея се заявява още, че е извършена проверка и е установено, че "поради обичайно по-ниското потребление през уикенда от общия микс на количествата природен газ, излишните количества са реализирани на газов хъб "Балкан".

В неделя изпълнителният директор на "Булгартрансгаз" Владимир Малинов обяви, че през газов хъб "Балкан" в петък са изтъргувани общо 60 000 мегаватчаса синьо гориво, от които 37 400 от "Булгаргаз"

Вчера регулаторът обяви, че започва проверка на сключените от 1 до 7 февруари сделки на "Газов Хъб Балкан". КЕВР обяви, че ще проверява за наличие на обосновано предположение за извършено нарушение на чл. 3 и чл. 5 от Регламент REMIT.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

5827

4

pisnamiotmutri

09.02 2022 в 00:08

Че то нещо прозрачно по договорите на ГЕРБ имало ли е, че сега да го искат? Пак храна за тролове и мисирки. Чакаме да открият картата на Теменужка да се знае какво е подписвано
 
X

Да помогнем на украинските деца!