Прокуратурата: Властта няма право да ни се меси за Булгаргаз

Обвинението нахока МВР, че не е предоставило достатъчно доказателства за престъпление

Даниела Добрева 08 февруари 2022 в 14:55 3471 2

Чавдар Пастованов

Съгласно действащото у нас законодателства обвинение се повдига след наличието на достатъчно доказателства. Преценката за това се прави от наблюдаващия делото прокурор. В тази връзка представители от изпълнителната власт нямат право да се намесват по тези въпроси.

Това каза зам. градския прокурор Чавдар Пастованов на брифинг.

"Не може да се казва индиректно или директно кой и кога да бъде привлечен под отговорност, което се върши чрез медийни изявления", коментира той.

По думите му информация по разследването може да се дава с разрешение на наблюдаващия прокурор.

Извънредната среща с медиите бе анонсирана заради изявление на премиера Кирил Петков. Вчера Петков поиска информация от главния прокурор по някои ключови скандали, сред които и този с "Булгаргаз". Той попита защо бившият директор на компанията Николай Павлов и "Булгаргаз" са се отказали от количествата азерски газ, след като доставчиците са казали, че синьо гориво би могло да се достави през „Неа Месембрия“? И по този начин миксът на „Булгаргаз“ за потребителите в България би бил доста по-евтин.

Министър-председателят настоя да разбере и дали е най-правилно да се вика Павлов само като свидетел и да бъде разпитан по този случай – какви са стъпките, които от прокуратурата са предприели?"

Петков декларира, че с удоволствие приема поканата на прокуратурата да бъде разпитан по списъка с посочени от него имена и прякори на лица, които "са в основата на икономическата и криминална престъпност в страната" и спрямо които не са предприети необходимите действия за търсене на наказателна отговорност. 

След близо 5-часов разпит в прокуратурата вчера Николай Павлов обяви, че нищо не го притеснява и че компанията е изрядна. Той обясни, че предишното ръководство е оставило "Булгаргаз" с платени сметки, с 60% предплатен газ към азерската компания, както е по договор, предплатени били доставки към "Газпром" и сега просто трябвало да се съберат парите, които са с падеж 14 февруари.

Според Павлов се води война срещу "Булгаргаз", за да бъде овладяна компанията и да се появят посредници.

Наблюдаващият прокурор Мариан Александров обяви днес, че досъдебното производство по случая с "Булгаргаз" и КЕВР е образувано от разследващ полицай в Главна дирекция „Национална полиция“ на 28 януари с разпит на свидетел за две престъпления: че през декември 2021 г. длъжностно лице от "Булгаргаз" съзнателно е сключило неизгодна сделка, от която е произлязла значителна вреда, и за длъжностно лице от КЕВР, което не е изпълнило служебните си задължения

Централен предмет на разследването е дали търговията с газ на борсата е ощетила "Булгаргаз".

Досъдебното производство е започнало след разпит на един свидетел. Изискани са били материали, но засега са получени само част от тях, затова прокурорите са започнали разпити на свидетели и оказват на МВР да събере още документи.

Досега обвинението е разпитало четирима бивши и сегашни служители на компанията.

От материалите досега е видно, че предметът на делото е за продажбите на излишъци от газ на двете борси - хъб "Балкан" и Българска енергийна търговска платформа, лицензирана от КЕВР през март 2021 г. "Булгаргаз" няма задължение да участват само на едната. Частната борса дава гаранции за авансово плащане на парите. При държавната такава гаранция няма, уточни прокурор Александров. Договорите са били сключени от служители на "Булгаргаз". 

От събраните доказателства е установено, че "Булгаргаз" е дружество с двояка функция – обществена и търговска, като с приоритет е обществената функция. Като обществен доставчик фирмата оперира на „вътрешен пазар“, а като търговец - на организиран борсов пазар. В изпълнение на обществената си функция дружеството се явява обществен доставчик на газ, който е длъжен приоритетно да удовлетвори нуждите на вътрешния пазар. Едва след това и при наличие на свободен ресурс от газ, дружеството може да търгува с този ресурс на организирания борсов пазар, състоящ се от държавна и частна борса: държавната е газов хъб "Балкан" ЕАД, а частната е "Българска енергийна търговска платформа" АД, съобщиха от прокуратурата.

В основата и на двете борси е търговията главно чрез анонимен сегмент. Продавачът не знае предварително кой е купувачът по сделката, това се разбира при плащането от платежното нареждане.

"Тук се касае само за продажбата на излишъци. "Булгаргаз" трябва да удовлетвори пазара в страната, после може да продава на борсите. Към момента тези продажби са реални. Печалбата отива в републиканския бюджет", уточни наблюдаващият прокурор.

Изнасянето на остатъчните количества газ на борсата не влияе на цената на газа за вътрешния пазар, като нито я намалява, нито я увеличава, тъй като сделките на борсата се сключват през месеца на доставка, когато цената за вътрешния пазар вече е утвърдена от КЕВР и се прилага на практика. Така че няма как цената на сделките на борсата да повлияе на цената на газта за потребителите, тъй като борсовата търговия се явява една последваща ценообразуването за потребителите дейност, обясняват още от държавното обвинение.

Причината за сключването на разследваните сделки на организирания борсов пазар е бил доклад от ръководните длъжностни лица в "Булгаргаз" до изпълнителния директор, съгласно който дружеството е щяло да претърпи голяма финансова загуба от неустойки към своите доставчици. С други думи "Булгаргаз" е трябвало да приеме от доставчиците си количества, които не може да реализира на вътрешния пазар. Ако не приеме тези количества от доставчиците си, ще трябва да плати неустойки. Поради това с доклада е било предложено на изпълнителния директор остатъчните количества газ да бъдат изнесени за продажба на организирания борсов пазар и това е било сторено. 

Към настоящия момент не са събрани и предоставени от МВР достатъчно доказателства за повдигане на обвинение на конкретно длъжностно лице за извършено престъпление от общ характер, посочват още от прокуратурата.

От събрания до момента доказателствен материал не се установява, че продажбите на излишъците на газ на борсата влияят върху цената на газта за крайния потребител, допълват от обвинението.

Тепърва ще се разпитват повече свидетели и да се искат още документи. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови