Проектът за АЕЦ „Пакш“ 2 получи екологичен лиценз

OFFNews 06 октомври 2016 в 16:31 7725 13

Планът на Унгария за изграждане на още два ядрени реактора в АЕЦ „Пакш“ достигна важен етап с получаването на екологичен лиценз. Това заяви за World Nuclear News Атила Асоди, упълномощен представител на унгарското правителство за разширяването на централата.

Лицензът бе издаден от правителствения офис на област Бараня и потвърждава, че проектът отговаря на екологичните изисквания и на Унгария, и на Европейския съюз.

"Процедурата стартира на 19 декември 2014 г., когато проектната компания MVM Paks II Ltd подаде доклад от над 2000 страници за оценка на влиянието му върху околната среда", заяви Асоди.

Цялата информация, подадена за лиценза бе достъпна за обществеността по време на целия процес – при съответните местни власти, както и на уебсайтовете на правителствения офис на област Бараня, министерство на селското стопанство и на уебсайта на проектната компания.

В съответствие със законодателството, бе проведена и международна процедура за оценка на влиянието върху околната среда на проекта за АЕЦ „Пакш“ 2, заяви Асоди. Други институции - за ядрена безопасност и за водите също дадоха оценка на документа.

Компетентното екологично ведомство проведе няколко обществени слушания миналата година в град Пакш на 7 май и по-късно в девет населени места в седем страни – Австрия, Хърватия, Германия, Румъния, Сърбия, Словения и Украйна. Бяха проведени и експертни консултации в страните, участващи в процеса на лицензиране.

На 16 юни тази година, проектната компания информира екологичните власти за подробности за определени технически решения.

„Тази информация, както и останалата информация за околната среда бе също изпратена до страните, участващи в процедурата, така че техните коментари, както и коментарите на обществеността в Унгария да бъдат взети пред вид по време на финалното вземане на решение от унгарските екологични власти“, добави Асоди.

Фазата на консултации на международната оценка за влиянието върху околната среда бе окончателно завършена на 26 август.

„Издаването на екологичен лиценз означава, че много дълга и цялостна процедура е завършена и е взето професионално решение. Издаденият лиценз е решаваща стъпка за лицензирането на проекта за АЕЦ „Пакш“ 2, добави Асоди.

Той подчерта, че обширният и прозрачен процес и включването на унгарската и международна общественост в проекта демонстрира, че решението е базирано на добрите практики в интерес на „цялата международна общност“.
Преди две седмици Асоди каза, че Европейската комисия проучва два въпроса, свързани с АЕЦ „Пакш“ 2 - обществената поръчка и дали финансирането на проекта е равнозначно на държавна помощ.

Подаването на молба (заявление) за площадката за двата нови ВВЕР-1200 реактори по руска технология към унгарския регулатор е насрочено за края на октомври.

Проучвателните дейности за площадката са приключени и документацията е готова.

„Надяваме се да подадем заявлението за лиценз в края на октомври, като целта е получаването му през пролетта на следващата година“, каза той.

След получаване на екологичния лиценз и лицензът за площадката, може да бъде подготвено и заявлението за лиценза за изграждане.

Дейностите по строителството се планират да започнат през 2018 г., но точно кога зависи от условията, които Европейската комисия ще приложи към одобрението си за проекта. Унгария получи одобрение от ЕК да работи през последните две години за получаването на лицензите.

АЕЦ „Пакш“ се състои от четири реактора ВВЕР-440, които са въведени в експлоатация между 1982 г. и 1987 г. Унгария избра руската държавна корпорация „Росатом“ за изпълнител на проекта за разширяване на АЕЦ „Пакш“.

Междуправителственото споразумение, подписано в началото на 2014 г., предвижда компании от структурата на „Росатом“ и техни международни подизпълнители да осигурят два реактора ВВЕР-1200 за централата, както и да се осигури руски държавен заем до 10 милиарда евро за финансиране на 80% от проекта.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10538

12

Black Hex

06.10 2016 в 18:00

А, да не забравиш да поясниш защо онези 3 краварски сенаторчета идваха до България и кво му разправяха на премиера на страната. Сигурно са искали да финансират проекта вместо Путин? ;)

10538

11

Black Hex

06.10 2016 в 17:57

Ти си минал терминал 2 с кофпомпата преди да срежат лентите на откриването. Устроил си се прекрасно в Швейцария и не се безпокоим за теб. Виж ти що киснеш тук ката ден като не искаш да те мислим не е ясно?
Знаеш ли що в БГ-то никой не прави секс на открито? Щото ще се съберат зяпачи и всеки ще започне да дава акъл "Не така" "А така" "Дай малко по-напред" "Не бе"... Е ти си един от тях. "Оправил" се бил той в Швейцария, и ката ден обяснява на останалите тука кви са шморци и тъпанари и как нищо не става от тях.
Виждаш ли в каква деликатна ситуация изпадаш?
Айде сега ми обясни, колко добър бил проекта на Уестингхаус дето не е построен никъде още, но щяха да правят 7-ми блок на Козлодуй. :)))

10538

10

Black Hex

06.10 2016 в 17:51

От 2009 до 2013? що го пропускаш тоя период бе въшльо? Да не би да остане копанката празна ли? Това ли е новата опорка?

10538

7

Black Hex

06.10 2016 в 17:21

владичок, комунист те управлява в момента
комунист ти е шеф на НС
комунст като президент благослявш
комунистка ти е еврокомисар на страната!
комунист за президент ще си изберат такива като теб на втория тур.
Шефа на ЮНЕСКО е комунист! От 2009!

А сега оди да си приковеш с пирони доматите на жълтите павета.

10538

6

Black Hex

06.10 2016 в 17:18

-Проблема е, че цялото нещо е направено за източване на кинти.

ЪХЪ, дойдоха чак от северно мексико трима пендостанци да му го кажат лично тва на нашия премиер. Че не беха сигурни дали ги е разбрал...
А пък унгарците тоя заем на до 10млрд ич няма да ги загроби. Българите до 6 за 2 реактора бяха заглобени. Нали? Обаче унгарците не са.
В Унгария може изпълнител да е Росатом, в България не може!