Пореден гаф: Пътници от Ливан влезли в ЕС без проверка на Летище София

Светослав Метанов, Юлиан Христов 12 септември 2018 в 11:27 24348 4

За пореден пропуск в сигурността на Летище София научи OFFNews от отлично осведомен източник.

Колкото и абсурдно да звучи, трансферните пътници в полет FB814 от Бейрут на "България ер" не са насочени за проверка при влизането си в България, респективно ЕС. А на борда е имало 40 души, които са продължили пътуването си към други европейски дестинации.

Това е абсолютно нарушение на разпоредбите за сигурност.

След като пасажерите се озовали на територията на терминала, пропускът бил установен. Тогава започнало издирване на всички трансферни пътуващи по кафенетата и магазинчетата на аерогарата. В крайна сметка 30 от тях били установени и проверени, но други 10 са заминали за следващия си полет без да бъдат намерени.

От МВР заявиха за OFFNews, че са запознати със случая, но пропускът не е на Гранична полиция. Те пренасочиха питането ни към служба Сигурност на Летище София.

От аерогарата ни изпратиха следното обяснение.

"Допуснато е смесване на пътниците, пристигащи от „трета страна“ с вече проверени заминаващи пътници. За случая веднага са информирани компетентните органи, както и са предприети съответните административно-наказателни мерки. Веднага след констатиране на пропуска са взети необходимите мерки, гарантиращи общите стандарти за сигурност и недопускане на пробив в сигурността", твърдят от пресслужбата на летището.

Според източниците на OFFNews това обаче не е точно така. При подобен гаф регламентът изисква цялото летище да бъде затворено и всички присъстващи да минат на нова проверка - нещо, което не е правено. 

Това е поредният случай на непроверени пътници на столичното летище. 

На 20 март тази година, след като служители на Гранична полиция напускат постовете си, всички пътници с полет от преминават покрай гишетата без да бъдат проверени. След този случай последваха уволнения. Общо подведени под дисциплинарна отговорност са 13 служители на МВР, един служител сам си е подал документите за напускане, а други петима са уволнени.

По-малко от 4 месеца след това, е установен подобен гаф, но този път с частен самолет кацнал от Габрово и отлетял впоследствие за Гърция.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15914

4

поп Дръвчо

12.09 2018 в 23:01

По всичко изглежда, че сме готови за Шенген.

12048

2

No-name

12.09 2018 в 13:45

Летище София запада все повече. Старите червени номенклатури го доведоха до това положение. Докато не бъдат изметени от управлението на летището, все по-зле ще става. Време е за концесия и голяма ревизия. Задължително трябва да се повдигне завесата за заграбеното и пропуснатите ползи.

6774

1

ЛАФЪРДИЕВ

12.09 2018 в 12:52

Въй, въй, ама и въх.. През супер готовата ни за Шенген въздушна граница такваз дупка.. Не е възможно.. От друга страна - ма то туй пропуск ли е.. Ний цял самолет проспахме.. Пък тук сал некакви си ливанци.. Ма ПП ГРОБ не е виновен.. А нъл ша сменяме и едноокото IQ с шофьорчето на Мето Илиенския.. Той с проФАНсионалните си мерки дет УЖ ша вземе ша я запуши и таз дупка.. Кат хрътка на аиропорта ша е.. Кат си спомни човек колко проФАНсионално търси Росен Горския.