Нов случай с непроверен самолет на летище София

OFFNews Последна промяна на 17 юли 2018 в 14:50 6024 1

Нов случай с непроверен самолет на летище София

Пореден случай с пропуснат самолет на летище София без проверка. Случаят е от 13 юли и беше оповестен първоначално от лидера на АБВ Румен Петков. По-късно това беше потвърдено и от МВР.

Според Петков в петък между 17 ч. и 19 ч. самолет с "определен брой пътници на борда" е излетял от летище „София“, без каквато и да е проверка от граничните власти – нито на пътниците, нито на техния багаж. "Ако, това е вярно, първо би било абсолютно непочтено, ръководството на МВР да се опита да прехвърли отговорността върху летищните власти“, каза Петков на пресконференция.

Той уточни, че става въпрос за частен самолет.

По-късно главният секретар на МВР Младен Маринов потвърди, че е имало такъв случай - частен самолет с петима пътници на борда е излетял от Габрово с междинно кацане в София на път за Гърция. Наземният оператор на полета на столичното летище не е уведомил Гранична полиция и затова не е извършена проверка. На гръцка територия самолетът е бил проверен и не било установено нищо съмнително.

"Да, има такъв случай, докладвано ми е, но това не касае компетентността на "Гранична полиция"... Притеснително е по отношение на това, че самият оператор не е уведомил граничните власти, за което е образувано досъдебно производство за пропуснати действия, съгласно закона. От тази гледна точка е притеснително, но като цяло, пак казвам, това не е грешка на "Гранична полиция", не касае действия на МВР", заяви Маринов.

По информация на bTV самолетът се е върнал у нас в неделя. Става въпрос за частен самолет на габровски бизнесмен. 

Шефът на Гранична полиция Светлан Кичиков заяви, че при толеми пътнически самолети това не може да се случи, "но малките самолети подлежат на друг контрол". Той също прехвърли вината на наземния оператор, който бил допуснал "такава груба грешка". 

Лидерът на АБВ Румен Петков коментира, че трябва да има оставки "на най-високо ниво" е ако това не се случи, тогава ще може да се говори за това, че премиерът е неспособен да създаде условия за ефективно управляване на границите.

Случаят идва близо четири месеца след случая, при който служители на Гранична полиция пропуснаха без проверка половината пътници на полет от Париж. Те влязоха в България без паспортна проверка. 

Главсекът на МВР заяви, че засега няма информация за други подобни случаи. "Нашата компетентност в случая е да предприемем действия – образувано е досъдебно производство, докладван е случаят и продължаваме да изясняваме обстоятелствата, които са довели до този пропуск", коментира той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2900

1

Spinoza

17.07 2018 в 18:57

Чакайте шенген г-да и г-жи управници чакайте. Посланиците на Холандия и Франция само ви гледат и докладват на страните си. А тия там главсек и министър по-големи карикатури не е имало никога. Скръб, скръб.