Николов: Отмяната на диверсификацията на ядрено гориво цели да продължим да зависим от руското

OFFNews 23 октомври 2022 в 10:09 3140 4

Александър Николов

Снимка БТА/Цветомир Петров

Александър Николов, бивш министър на енергетиката

"Целта на решението да се отмени диверсификацията на доставките на ядрено гориво за АЕЦ „Козлодуй“ е България да продължи да бъде зависима от руското." Това каза по bTV бившият енергиен министър Александър Николов.

„Двата блока на АЕЦ „Козлодуй“ и зависят изцяло на 100% от руското ядрено гориво. Проектът, който започна 2019 г., е труд на различни екипи, различни хора, на Агенция по ядрено регулиране и т.н. Той включва две възможности. Не може да се говори, че има  много американски и европейски компании, които доставят в експлоатация ядрено гориво“, добави той.

Едната от тези компании е „Уестингхаус“ и оперативният екип е бил на среща в АЕЦ „Козлодуй“, обясни Николов.

България следва да диверсифицира ядреното си гориво поне на 50% от 2024 г. Целта това да се отмени е България да продължи да бъде зависима от руско ядрено гориво, нищо повече. Имаше среща в Козлодуй. Аз съм присъствал на тази среща и на срещата беше оперативният екип на „Уестингхаус“. В процедурата трябваше да се запази екип, който да гарантира диверсификацията на България и да гарантира независимостта, каза той.

Според него на някого „пречи, че българската енергетика може да е независима“.

Има изрична клауза, която споменава, че без лицензиране от страна на АЯР и спазване на всички мерки за сигурност България не може да има каквито и да е задължения. Не може да има каквато и да е доставка на ядрено гориво. На някой пречи това, че българската енергетика може да е независима и може да не зависи от един конкретен доставчик, коментира бившият министър на енергетиката.

Той обясни, че работата по диверсификацията върви отдавна.

"Трябваше Агенция за ядрено регулиране и АЕЦ "Козлодуй" да продължат работата си, която тече вече повече от 3 години. Това, което се опитвам да кажа, е нещо много просто - човек с мандат от 2 месеца си позволява да вземе решение, което ще има 5 години ефект напред във времето. Дали това е нормално? Ако трябва да се измерва в пари - е страшно", добави Николов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1000

1

PaulPierce

23.10 2022 в 11:40

Очевидно Радев и гълъбите му ни тикат пак в руска орбита. Ако нямаше санкции, щяха да пробват и МИГове сигурно да поръчат