Мораториумът е нелеп. Пазим се от 3-4 лв. върху сметките, а нехаем при 400% ръст за бизнеса

Този мораториум ще довърши и без това задлъжнелите Топлофикация - София и ВиК дружества. Тях кой ще компенсира, пита бившият зам. финансов министър и депутат Георги Кадиев

Александра Маркарян 15 декември 2021 в 14:43 6213 0

Налагането на мораториум върху цените на електроенергията е нелепо, популистко и вредно решение. За пръв път съм съгласен с ДПС, че е динена кора, предложена от ГЕРБ.

Така реагира на днешното решение на Народното събрание бившият депутат от БСП и бивш зам.-министър на финансите Георги Кадиев и обясни защо: с мораториума пестим 3, 4 лева върху сметките на битовите потребители, но нехаем за последствията - липсват каквито и да било компенсации за тежко задлъжнелите "Топлофикация" и ВиК дружества. Вторачено в сметките на потребителите, решението подминава въпроса с 400-те процента увеличение в цената за бизнеса, което е факт, но не се предвиждат, даже не се обсъждат възможни компенсации.

Ето какво пише Кадиев във Фейсбук:

"Познавам висш банков служител с месечна заплата от около 20 хил. лв. и месечна сметка за ток от средно 70 лв. От тях половината са такси, акциз и ДДС, активната ел. енергия е за около 40 лв. С мораториума му спестиха 4.40 лв. месечно увеличение...

Мораториумът върху цените на ел. енергията за бита е напълно нелепо, популистко и вредно решение. За пръв път съм съгласен с ДПС, че е динена кора, предложена от ГЕРБ. Оттук нататък очаквайте много популистки предложения за всякакви мораториуми, внесени от ГЕРБ.

11% ръст на цената на ел. енергията не е краят на света. При средна месечна сметка от 50-60 лв., говорим за 3-4 лв. месечно.

В същото време цената на ел. енергията за бизнеса се увеличи с 400%, компенсация никаква. Бизнесът, естествено, го калкулира в цените на стоките, инфлацията за ноември е 6.2%, за хранителни стоки е още повече, компенсация никаква.

Този мораториум ще довърши и без това задлъжнелите Топлофикация - София и ВиК дружества. Тях кой ще компенсира?

А всичко можеше да се направи много по-елегантно, било през намален ДДС за ел. енергия за няколко месеца, било през целеви помощи за домакинства, които наистина имат нужда.

Решенията на Народното събрание са със статут на закон.

И в най-неприятно положение може да се окаже президентът: да наложи вето на това лошо решение, обяснявайки разумно защо го прави или да го остави.

Пази се от ГЕРБ, дори когато ти правят подаръци".

Решението за налагане на мораториума беше предложено от председателката на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова и подкрепено от 186 депутати, тоест не само от тези на ГЕРБ, а от доста от депутатите на формациите в коалиционното управление.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !