Quantcast

ГЕРБ и НФСБ не успяха да бутнат ветото на Радев, споделеното пътуване няма да се наказва със затвор

OFFNews Последна промяна на 19 ноември 2020 в 12:33 4416 0

Споделеното пътуване няма да се наказва със затвор. Мнозинството в парламента не успя да преодолее ветото на президента върху инкриминирането на нерегламентирания превоз на пътници.

В началото на месеца държавният глава върна за ново разглеждане в Народното събрание промените, заложени в Закона за изменение и допълнение на Кодекса на търговското корабоплаване.

Те гласяха, че който извърши обществен превоз на пътници без разрешение, регистрация или лиценз, които се изискват по нормативен акт или акт на Европейският съюз, се наказва с лишаване от свобода от две до пет години, като моторното превозно средство, послужило за извършване на деянието, се отнема в полза на държавата, независимо чия собственост е. Също така се предвиждаше завишено наказание за случаите, в които нарушението е извършено от двама или повече души, сговорили се предварително.

Днес обаче само 93 депутати гласуваха за повторното приемане на текстовете и така парламентът прие наложеното от Румен Радев вето. "За" приемането на текстовете гласуваха от ГЕРБ и НФСБ, БСП бяха против, а ВМРО и "Воля" се въздържаха. ДПС отсъстваше от пленарната зала.

С ветото си президентът Румен Радев възрази, че едно и също деяние се определя и като престъпление, и като административно нарушение. Според него не са уточнени и критериите, по които нерегламентираният обществен превоз на пътници ще се разграничава от т.нар. споделено пътуване. Повод за тези въпроси стават широките дефиниции на понятията „обществен превоз“ и „превоз на пътници“, мотивира се държавният глава.

Именно споделеното пътуване бе в основата на дебата. Според социалистите то ще попадне под ударите на закона и ще се наказва със затвор, а от ГЕРБ настояха, че има разлика между превоза на пътници с цел облага и споделеното пътуване, при което се разделят разходите за гориво. Искрен Веселинов от ВМРО пък поиска ясни гаранции, че споделеното пътуване няма да се наказва при последващото разглеждане на законопроекта.

От БСП настояха, че предвидените наказания са твърде тежки и дадоха пример, че за изнасилване и трафик на хора те са по-малки. От левицата се аргументираха, че няма да има и кой да извършва контрол и да наказва нарушителите, които извършват нерегламентирани превози.

"Законът, който президентът връща, е некомпетентен, ще бъде неефективен, а освен това това е нечестен към тези, на които уж иска да помогне. Съвсем спокойно ще се опитам да ви обясня защо. Некомпетентен е, поради простата причина, че както президентът обяснява, той би следвало да е обоснован, предвидим и прецизен", посочи депутатът от БСП Крум Зарков. 

Според депутата с него нито ще се помогне на жертвите от престъпления, нито на хората от транспортния бранш, а единственото, което се прави е те да бъдат заблуждавани.

"Неслучайно се намираме на местата по свободна конкуренция, на които сме. Не съм чул за държава, която чрез Наказателния кодекс е осигурила свободна конкуренция. Не съм чул и за държава, която го прави като променя Закона за търговското корабоплаване. Вчера на Транспортната комисия заседават по наказателния кодекс. Предлагам все пак, ако ветото бъде прието, дано да не е Комисията по младежта и спорта, която да се заеме с него. Това не са анекдоти, поведението ви е втрещяващо. Повторението на една и съща грешка е вбесяващо, некомпетентността ви е смразяваща. Тя е в такива размери, че вече е заплаха за националната сигурност. За това, много ви моля - приемете мотивите на ветото на президента", заяви Зарков.

Според вносителя Иглика Събева от ГЕРБ мотивите на президента са оскъдни и общи. По думите й мотивите на държавния глава са без каквато и да е била конкретика и без ясен анализ на правната норма, която се предлага. Според нея било ясно е разграничено какво са нелегални превози и какво е споделено пътуване, но разпоредбата трябвало да се тълкува правилно.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !