Георги Василев: Между 5 и 10 млрд. евро от европейските субсиди са изчезнали

Георги А. Ангелов 10 юни 2020 в 17:27 13693 0

Георги Василев

Георги Василев е организационен секретар на Асоциация „Български пипер". На местните избори през 2015 г. е кандидат за общински съветник от БСП в Ямбол, като е поставен на 31 място в листата.

Василев е човекът, с когото разговаря земеделският министър Десислава Танева на видеоконферентна връзка с браншова организация от края на март. На записа Танева заявява:"Аз Ви предлагам да се придържаме, че нямаме такива измами и всичко е наред, защото иначе и това (финансиране) ще ни спрат. В крайна сметка ние изпълнихме това, което браншът искаше. Но сега да се хвалим какви измамници сме? Утре нали ще кажат: значи не трябва да получавате тази помощ".

Танева коментира, че истината е точно обратната на медийните публикации и не се плаща на бенефициентите без получен доклад от проведените проверки. “Няма друг мандат в МЗХГ, който да е правил толкова проверки - над 50%. Изискването на Европейската комисия е проверките да са минимум 5%, нашето решение (на страна членка) е да правим 50%, за да защитим и гарантираме както Националния бюджет, така и Европейския", обясни министърът. Васил Грудев, началник на Държавен фонд "Земеделие", каза, че през 2019 г. от 20 120 производители 4453 не са получили нито един лев субсидия и за сметка на това останалите са взели по около 15% повече. При тези над 4453 не са открити засадени декари, а за около 90 от тях са сезирани и компетентните органи, защото се подават фактури за произведени продукти, макар да е установено, че такива не са открити.

- Г-н Василев може ли да обясните контекста на въпроса ви? За какви измами става въпрос?

- Материята е сложна и ако не сте производител, да ходите по мъките, да ви крадат, и ако не сте в държавната администрация на министерството на земеделието, за няколко минути нито вие, нито вашите читатели могат да го разберат. Съвсем накратко - очертават се площи, които не се обработват, нищо не се произвежда върху тях и...

- И се взима субсидия за тях?

- И се взима субсидията, защото там не е извършена проверка. Това е между 40 и 60% от цялото производство в България. Това е само една схема. Министерството на земеделието и Държавен фонд земеделие имат над 100 схеми. Където и да бръкнете, навсякъде има.

- Тоест половината от парите, давани от субсидия, потъват. Това е вашето мнение?

- Да. В селското стопанство. Досега, ако сме получили 20 млрд. евро, откакто сме влезли в Европейския съюз, значи между 5 и 10 млрд евро са изчезнали.

- Правилно ли разбирам, че г-жа Танева с тази си реплика моли производителите да си мълчат, за да не стигне това до ЕС?

- Ама как сега, вие нали го чувате?

- Аз го чувам, но тя после говори друго.

- Тя може да си говори друго. Даже обвинява, че има политическа атака срещу нея, а това си е чист автогол. Няма никаква политическа атака. Това е запис на Министерството на земеделието.Той е правен от доверено нейно лице. Ако има някаква атака, атаката е от ГЕРБ и хората около нея. Атаката не е от нас.

- Има ли схема, при която за наши хора се поощрява тази измама, от която пък страдат  съвестните производители?

- Схема има при абсолютно всички субсидии и държавни помощи. Има вече една оформена класа в България, която се казва “консултанти”. Като имаш 2 дка, какъв консултант ще ти изпратят, като ти се полагат 8,5 лв. Ти трябва да си интересен. Повечето минават без тях, говорим за бройка на хора. Но имаме хора, които имат по 1 млн. дка. 100 такива правят 90% от територията.

- Те прибират и 90% от субсидиите?

- Точно така.

- В кои видове посеви са разпределени?

- Във всички.

 - Тоест не можем да говорим, че “зърнарите” са привилегировани?

- За “зърнарите” то е направено официално. Когато себестойността на един декар със зърно е да кажем 60 лв., а ти получаваш 45 лв. субсидия, колко процента е това? При 1 млн. дка или при половин милион? При пипера, когато струва 2600 лв. за 1 декар и субсидията ти е 200 лв на декар, колко процента е това? Къде е Киро на кирия? И този, който произвежда пипер се отказва и отива да произвежда зърно.

- И после няма български зеленчуци

- Или пък се отказва и отива на Терминал 2.

- Защо според вас не се дава гласност на тези злоупотреби?

- Това е много интересен въпрос и ваши колеги го задават постоянно от 6-7 години и не получават отговор. После спират да питат, защото получават пари за реклама. Министерството има страшно много пари за реклама.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови