Енергийният министър: След седмица ще решим дали ще има преговори с Газпром

OFFNews 15 август 2022 в 14:41 3368 8

росен христов
Енергийният министър Росен Христов.

Решение дали България ще преговаря и с руския монополист "Газпром" може да се очаква най-рано след седмица.

Такива преговори ще има само ако се окаже, че България няма да може да си осигури всички необходими количества газ за зимата, потвърди министърът на енергетиката Росен Христов.

"Изчакваме да видим какво ще се случи с другите опции, да направим един окончателен анализ на необходимите количества газ, които са ни необходими, за да осигурим индустрията. Също и ценови анализ при какви нива на цената индустрията може да функционира. На нас ни трябва газ, който хората да могат да си позволят да купят и да работят. Така, че тези финални стъпки буквално ги завършваме тази седмица и другата, отчитаме също и възможността да работим с интерконектора, който е важна част от общия план. И тогава вече окончателно ще решим какви количества е необходимо да договаряме с "Газпром", каза той.

Министърът на енергетиката посочи, че крайният срок за пускане на търговски количества газ по новата връзка с Гърция е 1 октомври. Фирмата строител "Авакс" в сряда трябва да представи график за всички дейности, които остават да се извършат по интерконектора, включително и процедурите по получаване на акт 15 и акт 16.

"В момента в тръбопровода има газ, но в момента газопроводът е като голяма цистерна. Затапен е и от двете страни, като е пуснат газ под налягане, за да се провери за теч. Газ през него не тече. Нас ни интересува това нещо да може да пренася търговски количества газ, а не експериментално, не някакви тестове. Това нещо да може да работи", обясни министър Христов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

5827

9

pisnamiotmutri

15.08 2022 в 21:24

Дано като преговарят коментират и плащането на данъци, че много куфарчета пратихме по борчета и ДС-та заради тази схема

22547

7

dolivo

15.08 2022 в 15:46

Колев коментатор мн точно го написа отдолу - НИКОГА не се преговаря така. Ще те прецакат с цената.

Това което правителството казва е, че със сигурност ще преговаряме с Газпром, и ще бъдем прецакани с цената, както винаги

12073

6

IvanofRumen

15.08 2022 в 15:30

Много ми е антипатичен този министър, както и началника му с име на пернато, за големия шеф от Дондуков да не говорим. Предатели на българските интереси!

1035

5

Niko Kolev

15.08 2022 в 15:19

"Такива преговори ще има само, ако се окаже, че България няма да може да си осигури всички необходими количества газ за зимата,..."

Това ми звучи като "ще преговаряме с Газпром само ако сме във слаба позиция".

-1200

4

путин хуйло

15.08 2022 в 15:19

гЪZпром вече е отказал преговори! Кога и Zащо баламосват гуменгадевци, росенхристовци, корнелиасVининова, касанVасилевци, Vладиславпаневци?

6386

1

Zlatko

15.08 2022 в 14:55

"След седмица ще решим дали ще има преговори с Газпром", а после "И тогава вече окончателно ще решим какви количества е необходимо да договаряме с "Газпром", каза той."
Нещо не е на ред!?! Или министъра е изплякал или текста е 5 за 4.