Енергийният министър: Газпром ни е последният вариант

OFFNews 11 август 2022 в 08:53 2778 2

Росен Христов

Снимка БГНЕС

Енергийният министър Росен Христов.

На дневен ред стоят всички възможни източници за доставки на газ, включително и "Газпром", но той е последният вариант. Това заяви пред БНТ енергийният министър Росен Христов.

Още не сме започнали да търсим контакт с тях, защото гледаме да изчерпаме всички възможни варианти. Това е последен вариант, но не сме ги изхвървили от листа с опции.

Той коментира протестите срещу подновяване на преговорите с "Газпром" и заяви, че няма да се подпише под декларацията, която недоволните искат.

"България е демократична страна и всеки има право да изказва мнение и да протестира, което е много хубаво. Лошото е когато тези теми се използват за политически цели - колкото хора протестират на площада, десетки пъти повече ме питат как ще си отопляват жилищата училищата, болниците, страната. Лесно е, когато човек получава заплата на ниво София, да каже, че не му е проблем да плати по-скъп газ, по-скъп хляб. Когато заплатата в страната е няколкостотин лева и по-голямата част отива за плащане на битови сметки, не е толкова лесно човек да каже "не ме интересува цената", каза той.

Христов заяви, че кабинетът на Кирил Петков "не е спирал да си говори с "Газпром" и коментира, че има преписка, според която са "водени преговори, отправяни са писма и е платена колосална сума за адвокатски консултации около тези преговори". Подчерта още, че Европа не е спряла да купува руски газ.

По думите му имаме газ до септември, има и откъде да намерим до края на годината.

Проблемът не е толкова в количествата, колкото в цената. Ако ние обявим, че плащаме 5 пъти по-висока цена, ще имаме газ колкото си искаме. Оферти има много. Проблемът е в доставката. Повчето оферти са за LNG, за които няма слотове. Има слотове на мастни компании, но цената им е такава, че не ни устройва, обясни още министърът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2030

2

Dim

11.08 2022 в 10:54

Газпром не трябва да ни е вариант, копейко!

2550

1

alfakentavur

11.08 2022 в 09:15

Последен от колко? От един?