Според Горанов връзката на Пеевски с КТБ е митологема

OFFNews 15 ноември 2016 в 08:59 12240 13

Според Горанов връзката на Пеевски с КТБ е митологема

Снимка Нова тв

Финансовият министър Владислав Горанов смята, че не може да бъде направена връзка между депутата от ДПС Делян Пеевски и аферата "КТБ". В интервю за Нова тв той обясни, че подобно "митологеми" е имало винаги в обществото и те ще продължат да битуват. На въпрос дали "баницата КТБ" е била разпределена в полза на депутата от ДПС Горанов отговори: 

Не знам как да направя това предположение. Аз не мога да направя такъв извод, тъй като не виждам никаква връзка между предполагаеми собствености на Пеевски и неща, които са задължения към банката. Интересен им е (Пеевски, бел. ред.) вероятно. Тези неща ще продължават да си битуват до безкрай в обществения живот. Може да се зададе и въпросът кои са „агнешките главички“ примерно. Това са едни митологии и митологеми, създавани в българското общество във времето. Някои са по-пресни, други са от по-назад. Всеки си има история.

Финансовият министър обясни, че има изготвен "нелош анализ" на приватизационните сделки, в който са посочени "недъзите на пиватизацията". Преди това той обясни какво е имал предвид премиерът Бойко Борисов в деня на балотажа, използвайки фразата за "агнешките главички". 

„Имаше един председател на икономическата комисия от Разград, една група хора, които покрай него се развиваха и т.н., и т.н.", заяви той, фиксирайки правителството на Иван Костов в периода 1997 до 2001 г.

Горанов обясни, че КТБ е била грешен модел на развитие на банка, която е била създадена при правителството на Костов, имала е растеж при Борисов, но се е срутила при Орешарски, което, по думите му, е по-важно. "Нищо не ни е спряло, всички които имат доказана вина във връзка с източването на КТБ, са обект на досъдебно производство. От прокуратурата знам, че са в доста напреднал етап", поясни Горанов, според когото големият проблем при аферата е възстановяването на голяма част от парите.  

Горанов коментира, че няма смислено обяснение за загубата на изборите за президент, но поясни, че ГЕРБ вече няма право да претендира, че може да управлява самостоятелно. Той смята, че през близо 10-те години присъствие във властта "е възможно да има едно изхабяване".

"Резултатът е такъв, че тепърва трябва да си правим анализ какво толкова сбъркахме. Нямам смислено обяснение. Особено като се има предвид, че в индикациите в социологията не се е виждаше толкова голяма диспропорция. На никого не можем са се сърдим освен на себе си", обясни финансовият министър.

Той обясни, че в Европа се наблюдава вълна от популизъм, което не подминало и нашата страна "и вероятно трябва да се мине през това". Горанов обясни, че референдумът на Слави Трифонов ще бъде подкрепен, защото така са поискали хората.

"Съобразяваме се с мнението на мнозинството, след като ние не сме им обяснили добро ли е или лошо. Не наказваме никой. Ако политиците смятат, че това, което са гласували българските граждани е грешно, но не са им го обяснили, те трябва да се съобразят. Нашата позиция е, че референдумът, след като е спечелил толкова подкрепа в обществото, е безалтернативен", коментира той. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12291

13

Георгиев

15.11 2016 в 16:49

Министърът на Пеевски защитава Пеевски, като разправя, че връзка межу КТБ и Пеевски нямало. То и между ПИБ и Пеевски няма. Само че резултатите от последните избори ясно показват дали някой му вярва. Работи явно за следващото си назначение.

14469

12

случайно прочетох

15.11 2016 в 13:48

“"е възможно да има едно изхабяване".

Няма изхабяване-пачвра леке не хваща!
Некадърни и алчни сте и водени от еднокнижник!

17439

10

мнение от IP

15.11 2016 в 11:54

Не знам какво сте сбъркали според другите, но според мен ей този мироглед изказан в това интервю е сбъркан.

11024

9

Delian Delchev (delian)

15.11 2016 в 11:52

Въх, Горанов не може да направи връзка, за която има данни подадени в прокуратурата, списъка със заемите, твърдения на участници и бившият собственик на банката, и съдържанието на входната книга?
Да се неначудиш какъв финансов министър си има(х)ме, който да има проблеми да свърже във връзка, връзките за връзките си

77927

4

El Commandante

15.11 2016 в 09:50

"какво толкова сбъркахме"

Don't even get me started on this, my fella....