Шеф на Локо алармира за 365 хиляди евро, изчезнали в БФС

Наредиха на играчите да направят 1:1 с Малта, за да сменят Любо Пенев, съмнява се Иво Аспарухов

OFFNews 17 септември 2017 в 18:45 5497 0

Има ли поредна кражба на пари в българския футбол? Има ли транш от УЕФА, неполучен в Локо София? Обвиненията изглеждат сериозни.

Бившият директор на школата на Локомотив София Ивайло Аспарухов заяви, че преди четири месеца е изпратил писмо до БФС с питане къде са 365 хиляди евро, които се полагат на ПФК Локомотив (София) от УЕФА. В годината на фалита- 2015-а, локомотивци завършиха на 3-о място, а също така спечелиха и квота за участие в турнира Лига Европа.

Но клубът не получи професионален лиценз и в началото на следващия сезон беше изпратен в Трета лига, а в последствие и се отказа от участие там. Малко по-късно беше основан друг клуб- Локомотив 1929, а старото дружество не развива дейност.

"Парите се полагат на клуба, който е извоювал участието си в Европа, както и солидарно плащане от приходите на Лудогорец. Но искам да попитам БФС къде са тези пари? И как да развива един клуб дейност, като дори и да изпадне в затруднение, той не получава полагаемото му се и заработено по спортен път?

Ако тези пари дойдат, ще се платят около 80 хиляди лева задължения към служители, както и някои институции ще си получат дължимото, заяви Ивайло Аспарухов пред БТА, който по-късно стана и изпълнителен директор на автентичното дружество.

"Аз пътувам доста из България и си говоря с много хора във футбола, от най-високите нива, до най-ниските. Гарантирам, че 99 процента от хората искат промяна в БФС и управлението на процесите на най-популярната игра у нас.

Така като гледам, само трима души могат да донесат промяна и то рязка, успешна. Това са Христо Стоичков, Любослав Пенев и до тях слагам и Красимир Балъков. Нямаме избор, ако искаме да се спаси футболът в България, трябва да провокираме промени. Защото БФС може да направи още много неща, но не ги прави, каза още Аспарухов.

"Когато ти си ръководител на едно нещо, ти поемаш всичките негативи и позитиви. Дай да говорим за позитивизъм, дай да се класираме някъде. Откакто той е дошъл като президент на БФС, ние пропуснахме седем форума. И ако е още 12 години президент, вероятно и следващите седем ще ги пропуснем.

Каква ми е идеята? Ако иска да имаме резултати, трябва да се направят глобални промени. Работил съм 4 години в БФС и ги познавам всичките. И мога да ви кажа, че единственият, който работи за футбола там, е Наско Сираков. Дали Фурнаджиев, дали Лечков? Всичко това работи с интереси във футбола. А във футбола трябва да има професионализъм и дисциплина, а не интереси.

"Аматьорския футбол трябва да се подпомага от държавата, от общините, от БФС. Същото е и за децата и юношите. Давам пример с първенствата за Футбол 5 - защо тези мачове се плащат, за съдии, за делегати. А това са едни деца, които просто сега се учат да ритат топката. Защо не се поеме от БФС? Нали имат 10 милиона бюджет, къде отиват тези пари? Нищо не се знае, няма прозрачност".

"Толкова са наболели проблемите във футбола в момента, и не мисля тези хора, че ще се справят. Наско Сираков, Любо Пенев, Стоичков, Бербатов - силни и доказали са се хора. Може би хората обаче се страхуват, че няма да е честна битката.

Не мога да разбера как треньорът като сбърка и го гонят. А президентът не бърка ли, ако не се класираме? И никой не казва нищо. В София има 48 клуба, а осем от тях само имат стадиони. Е за какво развитие на футбола говорим?".

Той се върна и на периода като национален селекционер на приятеля си Любослав Пенев и начина, по който беше отстранен - след 1:1 у дома с Малта. Според Аспарухов, срещата умишлено не е била спечелена и посочи няколко важни момента- атаката на малтийците, от която е станала дузпата и отбелязано попадение, както и последвалата пропусната дузпа от нашия състав.

Също така заяви как така България губи 1:7 от Япония в контролна среща, като само година по-рано при Пенев нашите бият същия съперник с 2:0.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови