Добрин Гьонов пред Nostrabet: Целта пред ЦСКА 1948 е участие в Европа

OFFNews 08 февруари 2024 в 10:48 589 0

Гьонов
Добрин Гьонов

Изпълнителният директор на ЦСКА 1948, Добрин Гьонов, даде ексклузивно интервю за NB. Той сподели очакванията си преди старта на втория полусезон за „червените“. Директорът каза, че целта пред клуба отново е да намери излаз до европейските клубни турнири.

Гьонов засегна и темата за очакваното орязване на спонсорската помощ от букмейкърите към родния футбол. Според него това би имало „пагубен“ ефект върху не малко клубове в различните български спортове. Шефът на ЦСКА 1948 смята, че и държавата трябва да се наеме малко повече с подпомагането на спорта у нас.

Здравейте, господин Гьонов! Стартът на новия полусезон е на един хвърлей разстояние вече. Как оценявате в клуба проведената подготовка?

Ние избрахме да останем в България, тъй като преценихме, че метеорологичните условия ще го позволят и това наистина беше факт. Изиграхме серия контроли срещу българските тимове, които бяха тук и смятам, че се получиха едни добри проверки. С интерес очакваме да видим какво ще се случи в шампионата.

Първият мач за 2024-а е за Суперкупата срещу Лудогорец. Какви са очакванията Ви преди тази среща?

Влизаме с нагласата за победа. Разбира се, имаме много силен противник срещу себе си. Те влизат с много повече опит в подобни битки и е нормално да бъдат считани за фаворит. Ние обаче нямаме какво да губим и се надявам, че ще успее да се поздравим с трофея след края на срещата.

Ще даде ли този мач добър ориентир за това къде се намирате преди старта на мачовете в efbet Лига?

Със сигурност ще ни даде реална представа докъде сме. Нашите цели са да продължим да се борим за място в евротурнирите и догодина. Една хубава среща, която има турнирен характер и ще ни покаже докъде сме стигнали в нашата подготовка. Тя ще ни позволи и вероятно да сме една идея по-добре сработени за началото на шампионата.

През зимата се извършиха доста кардинални промени на ръководни постове в ЦСКА 1948, включително напускането на Стойчо Младенов, Бисер Цолов и Методи Деянов. На какво се дължаха всички тези раздели?

Обстоятелствата го налагаха. На този етап се прецени, че това е правилното решение. Разделихме се много приятелски с всеки един от тези хора, те ни влязоха в положение и се надявам, че в бъдеще отново ще можем да работим заедно.

Може ли да се усетят някакви липси на оперативно ниво в следствие на преустройството?

На този етап не мисля, че ще има сътресения по простата причина, че всички цели, поставени пред тях, бяха изпълнени. Отборът има добър облик и сработка, ядрото от играчи е от дълго време заедно, така че си мисля, че на този етап няма да се усети тяхната липса, въпреки че действително са много големи специалисти. Какво ще става от лятото, може само да гадаем.

В медиите излезе информация и за евентуалното закриване на втория тим на клуба в края на сезона. Ще се стигне ли до тази стъпка и какво налага това?

Това бяха абсолютни спекулации, въобще не обсъждаме прекратяването на участието на втория ни тим във Втора лига. Благодарение на него се изградиха много състезатели, които вече са интегрирани в първия отбор, докато други тепърва ще се интегрират. Възможността да имаме отбор във Втора лига е едно богатство.

Имаше и изходящи трансфери на доста важни играчи от първия отбор. Необходимо ли ще е време за наставника Николай Панайотов, за да постигне сработка на тима без напусналите?

Наистина ни напуснаха някои важни играчи, но имахме дълга скамейка. Футболистите, които ще ги заместят, са добре познати. Освен това ще дадем шанс и на най-големите ни таланти, които се подвизаваха във втория и третия отбор. Мисля, че всички забелязват израстването на един Симеон Василев, който е роден 2005-а година, но вече изигра 15 мача в efbet Лига през първия полусезон. Това трябва да е факт и при други юноши, защото това е бъдещето не само от клуба, но и на България. Надявам се, че ще успеят да отговорят на очакванията и въпреки напускането на някои важни състезатели, аз съм на мнение, че имаме добри заместници.

Оглеждате ли се за още нови попълнения?

Както гласи клишето в България, селекцията е отворен процес. След затварянето на големите пазари, доста играчи не са намерили клубове и са склонни да дойдат в България на занижени финансови условия. Нека да видим как ще започне тимът в първите мачове от годината. Ако сметнем, че трябва да се подсилим на дадени постове и излезе добра възможност, защо не?

Каква ще е целта пред отбора през пролетния полусезон и поглеждате ли към евентуално спечелване на купата?

Аз лично мисля, че и от двата турнира имаме шансове за излаз към Европа. На теория през купата е по-лесно, но ние имаме тежък жребий – ще играем срещу Лудогорец в Разград. В шампионата мисля, че спокойно може да погледнем към четвъртото място, а при добро стечение на обстоятелствата защо и да не се прицелим в топ 3.

В доста спортове вече се чува за орязване на бюджети покрай намалената спонсорска помощ на букмейкърските компании. Очаквате ли тежки дни за родния футбол и спорт, генерално?

В последните години букмейкърските къщи наистина подпомагаха много професионалния спорт в България. Ако се стигне до драстично намаляване, то това ще е доста неприятно и дори пагубно за много от отборите. Лично аз не виждам лесен начин за компенсация на тази липса към момента.

Трябва ли държавата да се заеме, за да запълни евентуални дупки в бюджетите?

Със сигурност държавата трябва да обърне повече внимание на спорта. Това наистина е много важно звено за всяка една нация. Спортът на първо време е здраве, както знаем. Трябва да се цели повече хора на аматьорско ниво да спортуват. Това е основата и на футбола. Държавата трябва да помогне за изграждането на добра инфраструктура, за да могат все повече и повече хора да спортуват. Вече за професионален футбол и спорт, когато има основата, то тогава неимоверно ще се покачи и нивото нагоре по пирамидата.

Използваха ли клубовете през последните години спонсорската помощ достатъчно адекватно, за да не бъдат толкова зависими от един момент нататък от нея?

Като цяло спортът е една индустрия в Западна и Централна Европа. При нас изоставането в много отношения е факт. Не мога да коментирам всеки един клуб. На мнение съм, че със сигурност можем да подобрим продукта и така да привлечем и повече зрителски интерес.

В края на миналата седмица бяхте на семинар в Англия. За какво ставаше въпрос на този семинар?

Бяхме поканени около десетина първенства от Висшата лига, където в рамките на два дена успяхме да обхванем много от важните теми – спортна администрация, маркетинговата страна, излъчването, а след това и се пренесохме в производствения и ВАР център на Висшата лига. Хората са изключително отворени и искат да ни предоставят съответните знания, които са натрупали.

Бяхме и на посещение в Арсенал, където служителите говориха за работата с фенове, управлението на общностите, разрешаването на проблемни ситуации, както и за работата в академията. Изключително интересни и важни бяха темите. Хората бяха много отворени към това да споделят своя опит, отговаряха изчерпателно и на всички въпроси. Благодарен съм за тази визита и се надявам, че за бъдеще ще мога да споделя все повече от нещата, които съм видял във Висшата лига.

И за финал, господин Гьонов – какво си пожелавате за предстоящите футболни месеци?

Пожелавам всички да сме здрави, да няма контузии и да няма напрежение по стадионите. Нека да се опитваме да развиваме българския футбол и дано нашият клуб успее да си постигне целите и да участва в Европа отново догодина.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика