Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Смъртта дебне футболистите на терена

ОFFNews 06 юни 2017 в 20:52 7635 1

Шейк Тиоте е последният професионален футболист, покосен от инфаркт направо на терена

Смъртта на популярния защитник Шейк Тиоте на тренировка с китайския му клуб шокира света. Бившия играч на Нюкасъл се почувства зле и губи съзнание.

Закарват го бързо в болница, но лекарите не успяват да направят нищо. 30-годишният професионален футболист вече е бил починал. Ето и други негови колеги, застигнати от смъртта на терена.

Марк-Вивиен Фое, 26 юни 2003 г.

Една от първите внезапни кончини направо на терена, за която говори целият свят. Във Франция се провежда Купата на конфедерациите. На полуфинала Камерун играе с Колумбия. Марк-Вивиен, считан за един от най-талантливите африкански футболисти, оплита крака в 70-ата минута. Пада на терена.

Отначало диша, но престава. Лекарите опитват да върнат сърцето му с масаж, не успяват. Смъртта е фиксирана 45 минути след падането. Причината - сърдечен пристъп.

Миклош Фехер, 25 февруари 2004 г.

Около половин година по-късно светът е разтърсен от същата сцена. Унгарският халф Миклош Фехер гостува с Бенфика на Витория в Гимараеш. 

24-годишният национал влиза в 59-ата минута като резерва.  Участва в няколко атаки, а в последните секунди дори дава голов пас. В продължението той брани резултата, като прави тактически фаул в средата. Реферът му дава жълт картон. Фехер се усмихва и...пада на тревата. След секунди при него са съотборниците, но унгарецът вече е спрял да диша.

Заради дъжда лекарите не могат да използват дефибрилатор. Опитват с ръце да реанимират сърцето. Като по чудо успяват, но то пак спира. Успяват втори път, но пак спира! Окончателно! 

Клиничната смърт е установена след 30 минути в болницата. Според лекарите всичко е било безнадеждно още в първите секунди. Фехер имал вродена тежка сърдечна болест, несъвместима с натоварванията при професионалния спорт.

Антонио Пуерта, 28 август 2007 година

25-годишният защитник на Севиля се почувства зле в 35-ата минута на мача за купата срещу Реал. Губи съзнание, но благодарение на медиците се свестява и напуска терена сам. В съблекалнята обаче испанецът получава втори сърдечен пристъп и е откаран бързо в болница. 

На следващия ден президентът на Севиля бодро рапортува, че въпреки продължителния отказ на сърцето нищо не застрашава живота на Пуерта. Напразно!

Лекарите не успяват да върнат таланта. Умира, без да дойде в съзнание. Мнозина обвиняват лекарския екип на Севиля. На няколко тренировки Пуерта чувства необичайна умора, но никой не му обръща внимание.

Официалната причина за смъртта е инфаркт на миокард и аритмия. След два месеца приятелката на Антонио ражда син Айтор Антонио. Сред първите поздравили майката е президентът на Севеля. Бебето получава пожизнена карта за стадион "Рамон Санчес Писхуан".

Ендуранс Идахор, 6 март 2010 г.

Нигерийският нападател на суданския Ал-Меррейх умира внезапно на терена в мача за купата на страната. На 25-годишния голаджия му става лошо. Пада, губи съзнание и престава да диша. 

Идахор умира в линейката на път за болницата. Причината - сърдечна недостатъчност.

Пиермарио Морозини, 14 април 2012 г.

Сърцераздирателната гледка е от мача в италианската втора дивизия. Футболистът на Ливорно Пиермарио Морозини пада на тревата в мача с Пескара. В продължение на няколко секунди той се опитва с последни сили да продължи! 

Лекарите на стадиона започват да оказват помощ. Всякакви подръчни средства за безсилни.

Линейката се бави сякаш цяла вечност! Оказва се, че не може да влезе в стадиона заради патрулка на полицията, паркирана на неподходящото място. Стюард разбива стъклото, за да я премести. Това отнема ценни 5 минути! 

Морозини все пак е качен към болницата. Поне според слуховете, той се връща за кратко в съзнание. Но сърцето му пак спира. Умира в линейката, макар че в болницата продължават опитите за реанимация с различни кардиостимулатори.

Футболистът е прекарал цели три сърдечни удара за това време и умира на 25 години.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

1

Стефан

06.06 2017 в 21:39

Е, ама главното е че руснаците вземали допинг, нали така. Нищо че в друг живот, и не точно допинг, ама писъци да има, и плюнки да хвърчат. Пък честните западняци, които мрат право на терена от него - нее, никогиш!
 
X

Подкастът на OFFNews