Левски незаконно на Герена, държавата щe плаща данъците на стадиона

OFFNews 18 септември 2017 в 21:17 13636 1

Футболният Левски ползва неправомерно базата на стадион "Георги Аспарухов". "Сините" нямат договор и не плащат наем. Това обявиха пред колегата от bTV Димитър Тасев от областната управа на София, в чиито активи е съоръжението. Държавата пък всяка година плаща около 80 000 лв. за данъците на комплекса.

Стадион "Георги Аспарухов" е построен през 1963 г. и винаги се е използвал от Левски, но клубът никога не му е бил собственик. През 1997 г. притежателят на комплекса – областната управа издава на "Левски" акт за безвъзмездно ползване.

Според настоящия областен управител на София - Николай Пехливанов, решението няма правна стойност: "Законово то не е обосновано, но фактически съществува и това е базата, на която се стъпва."

Миналата година собственикът на стадион "Българска Армия" - спортното министерство, прекрати договора за концесия с впоследствие фалиралия ПФК ЦСКА АД, заради неплатени данъци. За сравнение - имотните разходи на "Георги Аспарухов" се поемат от държавата. "Държавата плаща, собственикът плаща такса смет. Собственикът на актива.

Пехливанов потвърди, че държавата плаща таксите на частното дружество и се съгласи, че това е нелогично: "Въпросът е доста стар, постоянно е подмятан от институция на институция, но реално сега законово е много трудно да се проведе процедура."

Годишните данъци на комплекс "Георги Аспарухов" – стадионът и залите са 80 524 лева и винаги са се плащали от държавата. Областната управа ще изчака новия закон за спорта, за да проведе търг за наемане на съоръженията.

"Ако това не се случи ще предприема действия за дългосрочно отдаване под наем на тези съоръжения. Това означава договор за наем, концесия.", каза областния управител Николай Пехливанов пред bTV.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови