Ода на радостта: Урсула фон дер Лайен е водещ кандидат на ЕНП за евровота през юни

OFFNews 07 март 2024 в 15:10 738 0

Фон дер Лайен

Снимка Getty images

Урсула фон дер Лайен

Досегашният председател на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен бе избрана за водещ кандидат на Европейската народна партия за евровота през юни с 400 от общо 489 валидни гласа. Това се случи през втория ден от конгреса на партията в Букурещ. След оповестяването на резултатите в заседателната зала прозвуча химнът на Европа - "Одата на радостта", съобщи БТА.

Партията, която постигне най-добри резултати на изборите за Европейски парламент, по правило назначава следващия председател на ЕК. Проучванията на общественото мнение поставят ЕНП като първа политическа сила в перспективата на европейските избори тази година.

"До изборния ден остават 90 дни. ЕС е най-ценното нещо, което трябва да пазим и за бъдещите поколения", каза Урсула фон дер Лайен на заключителната пресконференция. Тя отново засегна някои външнополитически теми като войната в Украйна.

"Владимир Путин не трябва да печели войната в Украйна. Ще стоим до Украйна по стъпките й към Европа. Това е единственият начин, по който можем да запазим сигурна Европа", посочи тя и подчерта необходимостта от много повече инвестиции в европейската сигурност.

В отговор на въпрос за призива на Киев към Запада да му отпусне замразени руски активи в чужбина, които да се използват за възстановяването на Украйна, председателят на ЕК каза, че тече разискване по темата в рамките на Г-7 и процесът още не е приключил.

Запитана за концепцията за прехвърлянето на бежанци в трети страни, която е залегнала в манифеста на ЕНП, приет вчера на конгреса на партията в Букурещ, тя обясни, че концепцията не е нова. Урсула фон дер Лайен допълни, че това трябва да са сигурни трети страни, но не уточни кои ще са те.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!