ЕС води преговори с Русия за ваксината ''Спутник V''

ЕК ще обсъди въвеждането на ваксинационни паспорти за улесняване на придвижването между държавите

OFFNews Последна промяна на 12 януари 2021 в 14:23 1692 0

Европейската агенция по лекарствата води (ЕМА) преговори с Русия за ваксината срещу коронавирус "Спутник V". Това съобщи днес говорител на Европейската комисия, цитиран от БТА.

По неговите думи досега руската страна не е подала документи за осигуряване на достъп на препарата до пазара на ЕС. Миналата година ЕК уточни, че в ЕС ще бъдат допускани само ваксини, произведени в Европа.

Комисията отбеляза, че отделните страни в ЕС могат да внасят и други ваксини, но нямат право да ги разпространяват извън своите граници, ако липсва одобрение от ЕМА. Досега в ЕС са одобрени само ваксините на Pfizer и Moderna, а до края на януари се очаква разрешение и за препарата на AstraZeneka.

Говорителите на ЕК добавиха, че на предстоящото следващата седмица заседание на Европейския съвет ще бъде обсъдено предложението на Гърция за въвеждане на европейски удостоверения, с които да се улесни свободата на движение за ваксинираните срещу болестта. Гърция предлага подобни "паспорти" да бъдат използвани за пътниците в гражданските полети.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови