Екоминистрите от ЕС се споразумяха по закон за климата, България се въздържа

OFFNews 23 октомври 2020 в 15:30 1674 0

Снимка Lukasz Kobus/EC - Audiovisual Service

Франс Тимерманс

Министрите на околната среда на страните от ЕС днес се споразумяха да придадат законово обвързваща сила на целта за постигане на нулеви нетни емисии до 2050 година. Решението за целевото намаляване на емисиите до 2030 година бе оставено за обсъждане от лидерите през декември, предаде Ройтерс.

Епохалният закон за климатичните промени ще послужи като основа на европейския план за съкращаване на емисиите на парникови газове, който ще прекрои всички сектори, от транспорта до тежката промишленост, и ще изисква стотици милиарди евро годишни инвестиции.

Текстът ще уреди законово целта на ЕС да достигне нетни нулеви емисии до 2050 година и ще определи правилата за преглед на напредъка към постигане на целите за климата.

Министрите сключиха сделка по тези елементи от законодателството на среща в Люксембург днес. Нито една от 27-те стани членки не е отхвърлила законопроекта. Единствено България е гласувала "въздържал се", посочва Ройтерс. България вероятно е представлявана от заместник-министър на екологията, тъй като министър Емил Димитров бе в парламента. 

Решението по политически най-чувствителната част от законопроекта - нова цел за намаляване на емисиите до 2030 година - бе оставено на лидерите от ЕС, който трябва да гласуват единодушно на срещата си през декември.

Законът ще даде на Брюксел "правната възможност да действа, когато тези, които дават обещания, не изпълнят обещанията си", коментира заместник-председателят на Европейската комисия с ресор "Климатична политика" Франс Тимерманс.

Срещата се проведе на живо, въпреки че голяма част от континента ограничи срещите, за да овладее нарастващите коронавирусни инфекции, отбелязва Ройтерс.

Министрите се споразумяха да превърнат целта за нулеви нулеви емисии до 2050 година в цел за целия ЕС, а не изискване за отделни държави. Потенциално това ще позволи на някои държави да имат по-големи емисии, ако други направят по-големи съкращения.

Европейският парламент, който заедно със страните от ЕС трябва да съгласува окончателния закон, иска да направи целта обвързваща за всяка държава. Държави като Швеция, Дания и Люксембург днес също подкрепиха тази идея.

Министрите се договориха ЕС да определи цел за намаляване на емисиите до 2040 година, като Еврокомисията може да обмисли нови законодателни мерки в тази област, ако сегашните се провалят.

/БТА

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!