Държавите от ЕС изготвят общ режим за придвижване в съюза с цветна карта

OFFNews 09 октомври 2020 в 22:00 4065 0

Страните от Евросъюза се договориха за общ метод, по който ще бъдат определяни безопасните и рисковите дестинации за пътуване в ЕС в условията на COVID-19. Постигнатата договорка е да се изготви т.нар. "цветна карта", която да илюстрира ситуацията във всяка държава членка. Картата ще показва всеки регион с различен цвят и ще отразява равнището на риск.

Страните с висок риск ще са в червен цвят, ако са отчели над 50 заразени на 100 000 души през последните 14 дни и ако най-малко 4% от тестваните са дали положителни проби, или ако има над 150 случая на коронавирус на 100 000 души за 14 дни.

Има две други нива оранжево и зелено за държавите с по-ниско ниво на заразени. Според предложението маркираните в зелено зони вече не трябва да налагат ограничения за пътувания, съобщи БНР.

Препоръките трябва да бъдат одобрени от министрите по европейските въпроси идната седмица.

Правителствата се споразумяха за общи стандарти за оценка на риска, но те все още не са постигнали съгласие за последствията. Всяка страна трябва сама да реши за тестването, изискванията за карантина и ограниченията за влизане на територията й.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови