Белгия разреши лекия канабис. Ще го продават в будките за цигари

OFFNews 01 май 2019 в 10:30 8720 4

Белгийските власти разрешиха свободната продажба на т. нар. „лек“ канабис, съобщиха местни медии.

Занапред растението ще се продава свободно в будките за цигари, а не както досега - само в специализирани магазини.

„Лекият“ канабис съдържа канабидиол (непсихотропна съставка), както и количества на активната съставка тетрахидроканабинол (ТНС) под 0,2 на сто. Според поясненията ниското съдържание на психотропната съставка ТНС премахва влиянието, водещо до замайване при „обикновения“ канабис.

Предвижда се „лекият“ канабис да бъде предлаган в будките за цигари и облаган като тютюневите изделия с данък и акциз. В последните години в Белгия се появиха специализирани магазини за „лек“ канабис, но продажбата не бе облагана с акциз.

Не всички са доволни от новото решение на министерството на финансите - досегашните специализирани магазини се опасяват от фалит, а полицаи обясняват, че проверките за притежание на наркотичното вещество се обезсмислят. По техни думи мирисът на „лекия“ и „обикновения“ канабис при пушене е еднакъв, и това ще провали усилията за предотвратяване на употребата на марихуана.

По данни на организация, подкрепяна от фондацията „Крал Бодуен“ с почетен председател кралица Матилда, узаконяването на всички видове канабис би донесло на белгийския бюджет годишно до 144 милиона евро. Организацията отбелязва, че на година бюджетът отделя над 223 милиона евро за дейности, свързани с канабиса.

Белгийският бюджет би получил 144 милиона евро годишно, ако държавата е обвързана с монополното производство, разпространение, лицензиране на продажбите и ценообразуването при предлагането на растението. Ако Белгия разреши изцяло употребата, без да облекчава производството и разпространението (по примера на Холандия), бюджетните разходи биха намалели с 42,8 милиона евро на година. В случай, че Белгия разреши на частни дружества да произвеждат канабис, бюджетът би бил облагодетелстван със 78,4 милиона евро на година, изчислява организацията, цитирана от БНР.

  Най-важното
  Всички новини
  Най-четени Най-нови
  За писането на коментар е необходима регистрация.
  Моля, регистрирайте се от TУК!
  Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

  23293

  4

  Стефан

  01.05 2019 в 12:46

  Не само в България. Тъкмо заради акцизът.
  И един от апологетите на това безумие, е баш пиянитят директор на телевизията кошлукков.

  17158

  3

  aviatora

  01.05 2019 в 11:35

  Само БГ мутрите печелят за продажбата на трева и не го легализират умишлено, за да влизат в партийните касички на ОПГ.

  23293

  2

  Стефан

  01.05 2019 в 11:09

  И това в Белгия? Потресен съм!
  В Европа отново се заражда разумен живот!

  8931

  1

  AnderXale

  01.05 2019 в 11:07

  Кои полицаи твърдят това и къде ги видяхте тези проверки? Това да не е България. На запад никой не се занимава с потребителите на канабис. Бих дал пример с Великобритания, където законът, относно марихуаната е подобен на българския, но местната полиция многократно внася искания той да се промени, поради маловажността на "престъплението", и дори да засекат пушач на марихуана, най - много да го глобят. Само в България полицията отчита дейност и репресира потребителите на лека дрога, а в същото време истинските престъпници безчинстват необезпокоявани!

   
  X

  Там ли му е мястото на Войнишкия паметник (подкаст с Манол Глишев)