Димитър Маринов и Гергана Малчева триумфираха на Трявна Ултра 2019

OFFNews 16 юли 2019 в 19:02 5063 0

След редица добри представяния Димитър Маринов най-после успя да спечели първата си титла на ултрамаратон. Пловдивчанинът, който миналата година се класира трети на 141-километровата дистанция на Трявна Ултра, тази година бе безупречен и не изтърва първата позиция нито за миг.

Той пое водачеството още на първия контролен пункт "Боженци" и на всеки следващ увеличаваше преднината пред опонентите си. Този път бързият старт не му изигра лоша шега и той успя да съхрани силите си до самия край, финиширайки за 19 часа и 28 минути.

Не така се развиха нещата обаче за част от преследвачите му, които окапваха един по един в продължение на надпреварата.
Втори завърши Иван Геров с време 21:34 часа, а на трета позиция се нареди състезателят от Австралия Деймиън Смит с време 22:17. Четвърти остана японецът Момосе Масуро.

Надпреварата на 141км при жените не премина така гладко. Шампионката от 2017 Деси Цветанова водеше убедително в първата половина на състезанието, но поради контузия се наложи да намали темпото. От своя страна Гергана Малчева показа завидно постоянство и постепенно топеше преднината, като след контролен пункт "Българка" (116км) двете дами размениха позициите си. Последва луда гонка до самия финал, която Гергана успя да спечели, с което спечели и първата си титла на ултрамаратон. Тя измина трасето точно за 27 часа. Втората Деси Цветанова финишира 6 минути след нея. Трета се нареди Мая Танева с време 28:47 часа.

На 76-километрово трасе също се разигра истински екшън. Миналогодишният победител на 141км – Росен Русев този път бе решил да участва на по-къса дистанция. Там обаче се оказа в много сериозна конкуренция. По време на цялото състезание Росен Русев и турският състезател Огюхан Сингер си разменяха позициите. Русев бе по-добър в изкачванията, а Сингер буквално летеше на спусканията. Във финалната част на надпреварата за първата позиция се намеси и румънецът Кристиян Борназ. С изклюително бягане в последните километри Росен успя да се откъсне от преследвачите си и финишира за 7:41.

След надпреварата Русев сподели във Фейсбук: "За мен се получи страхотно състезание с много яки гонки, психо атаки и постоянна размяна на позиции с турския състезател, който се оказа доста корав. Все пак размерът на бедрата ми оказа влияние и не му дадох шанс накрая, за което голямо благодаря и на Иван Гочев, който ме придружи и подкрепи последните 15 км. и ме донадъха да направя времева разлика".

Втори при мъжете се нареди румънецът Борназ с време 7:49 часа, а силите на турския състезател стигнаха за третата позиция с време 7:53.

При жените безапелационна бе Елеонора Григорова, която не изтърва водачеството от самото начало и финишира за 9:47. Втора и трета се наредиха Камелия Георгиева – 10:24 и състезателката от Румъния Кристина Палич с време – 10:49.

В 42-километровото трасе нямаше изненади при мъжете. Единствената въпросителна беше за колко време Александър Спасов ще избяга трасето. Направи го за 03:35:29 часа. Втори и трети само на 7 секунди разлика един от друг завършиха Тодор Георгиев и Даниел Кубашлиев с времена 4:07:34 и 4:07:43.

При жените голямо завръщане след майчинство направи Тоня Тонева. Тя също не изпусна водачеатвото нито за миг и финишира с време 4:36:01. На втора и трета позиция се наредиха Венелина Емилова и Катя Дженкова с времена 4:56:46 и 5:08:30.

На най-късото трасе – 23км също нямаше изненади. Очаквано победители станаха Шабан Мустафа при мъжете и Антония Григорова при жените. Те финишираха надпреватата за 1:24:15 и 1:45:10.

Втори и трети при мъжете се наредиха румънецът Андрей Иванеску-Глига с време 1:29:12 и Ивайло Вълев с време 1:32:51. При жените втора и трета се класираха Емилия Йорданова – 2:09:53 и Неда Кленска – 2:13:26.

Рекорден брой състезатели от 28 държави застанаха на старта на петото юбилейно издание на планинския ултрамаратон Трявна ултра, похвалиха се организаторите. 760 участника бяха регистрирани за надпреварата, а на старта застанаха 664. Допълнитено в свободната дистанция се включиха близо 200 деца и възрастни.

Началото на събитието бе дадено в 17:00 часа на 12 юли със старта на най-дългата дистанция – 141км. Участниците освен големия километраж трябваше да преодолеят и сборна денивеалция от 6500 метра, прехвърляйки билото на Балкана два пъти и минавайки през знаковите Шипка и Бузлиджа.

Трявна Ултра 2019 в цифри и факти:

160 доброволци, 50 автомобила, 13 иновативни подкрепителни пункта с представители на най-големите любителски трейл събития в България, 200 км маркирано и обработено трасе, 8 тона вода и напитки, 8000 табели, 1000 маркиращи флагчета, 3 тона храна, специализирани екипи за радиокомуникация, спасители, лекарски екипи, кинезитерапевти и др.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови