Звезда от аферата "Орион" открита след 8 г. в неизвестност

Юлиан Христов 18 март 2012 в 06:14 4400 2

Снимка: Сергей Антонов
Снимка: Сергей Антонов

Павел Тренев, един от приближените до кръга "Орион" и подсъдим по делото за източване на 6 млн. долара от Централна кооперативна банка (ЦКБ) през 1995 година, вероятно живее в Чикаго.

Пред OFFNews.bg адвокатът на Тренев Сава Гергинов каза, че е открил името на подзащтния си, който е в неизвестност от 2004 година, в списъците с български граждани с право на глас в Чикаго. Името Павел Иванов Тренев е сред имената на имащите право на глас български граждани, подали заявления до консулството ни в Чикаго за това, че искат да гласуват на изборите за президент и вицепрезидент на 23 октомври 2011 година.

Срещу Тренев, срещу когото делото се води задочно от 2004 година, има издадена заповед за общодържавно издирване, която важи и на територията на българските посолства и консулства. Павел Тренев е бил в консулството ни в Чикаго най-малко веднъж – при записването си за гласуване, но вероятно и в деня на изборите.

Пред OFFNews.bg от МВнР обясниха, че българските представители зад граница не разполагат с информация за издирвани лица, а още по-малко имат правото да задържат такива. OFFNews.bg подаде сигнала в Криминална полиция, за да се установи дали става въпрос за едно и също лице или това е просто съвпадение на имена. Проверката тече от четвъртък, като се очаква резултатите от нея да са ясни до седмица. Адвокатът на Тренев е категоричен, че вероятността да става въпрос за съвпадение на имена е малка, тъй като в случая съвпадат и трите имена на подзащитния му. Сава Гергинов ще уведоми съдебния състав по делото срещу Тренев за възникналите нови обстоятелства.

Според прокуратурата Павел Тренев е наредил от сметките на бизнесмена Майкъл Чорни през далечната 1995 година да бъдат изтеглени 6 млн. долара. До днес остава загадка в какво качество Тренев е наредил превода на парите, след като не е бил упълномощен да направи това. След като срещу него започва разследване, той се укрива, а няколко години по-късно – през 2001 година, е открит случайно при полицейска операция срещу кражбата на автомобили в столичния кв. „Дружба“. Делото срещу него стартира три години по-късно – през 2004 година. След като е освободен от ареста, Тренев отново изчезва и до днес не е ясна съдбата му, като имаше и версии за това, че той не е между живите.

Мъжът е популярен като „дилъра“ заради лихварската дейност, с която се занимава през ’90-те години. Името му се свързва групировката „Орион“ около бившия премиер Жан Виденов. Неофициално се смята, че изтеглените пари на Чорни са отишли за създаването на банката на „Орион“ - Българска земеделска и промишлена банка (БЗПБ). В същото време Жан Виденов се дистанцира от Тренев и от приписваното му влияние, като го определя като "дребен международен мошеник".

Твърди се също, че след аферата с ЦКБ през 1996 г. в София се разпространява нелегално видеокасета със записани признания на Тренев, в които той обяснява, че е изтеглил парите, тъй като бил упълномощен да обслужва финансовите отношения между Румен Спасов, сочен за бос на кръга „Орион“, и руския бизнесмен Чорни. Днес касетата не е приложена като веществено доказателство по делото, защото автентичността й не е доказана.

Очаква се в хода на делото чрез видеоконференция показания да даде Майкъл Чорни, който е с действаща забрана да влиза в страната ни до 2013 година. Днес той живее в Израел. Според запознати с хода на делото обаче, той няма да даде показания, защото е успял да осъди ЦКБ и да върне парите си.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови